top of page

Albanien erbjuder 0 % skatt för digitala nomader

Albanien har länge varit en av Europas fattigaste länder. Med en brokig bakgrund, under den enväldige diktatorn Hoxhas styre, fick Albanien inte samma förutsättningar som andra länder på balkanhalvön.


Denna bild av landet har dock kommit att ändras under det senaste åren. Det lilla landet, med knappt tre miljoner invånare, ligger beläget mellan det adriatiska och joniska havet (mellan Montenegro och Grekland), och stoltserar med kristallklart vatten, fina bergstoppar och ett mycket prisvärt kostnadsläge. Landet har därav blivit allt mer populärt bland turister under de senaste åren.


Nytt visum för digitala nomader i Albanien

I takt med att många länder världen över har sett potential i att attrahera digitala nomader för att bidra till ländernas ekonomi, har nu även Albanien gått ut med att de ämnar införa ett visum för digitala nomader. Informationen är för närvarande inte helt klar, men följande komponenter framgår om visumet:

  • Rätt att vistas i landet under ett års tid (temporärt uppehållstillstånd)

  • Omfattar både anställda digitala nomader och enskilda näringsidkare

  • Skattefrihet upp till ett års tid

Tidigare ingick inte skattefrihet i visumet, men enligt uppgifter från albanska regeringen, ämnar man att införa lagstiftning som gör att innehavare av visumet inte ses som "tax resident" i Albanien, under ett års tid.


Krav för visumet

Men vilka krav måstet man uppfylla för att få visumet? Bland annat måste den digitala nomaden uppfylla följande villkor:

  • Anställning med icke-albansk arbetsgivare, eller kontrakt med icke-albansk uppdragsgivare (om du är enskild näringsidkare)

  • Minimiinkomst om USD 9 800

  • Albanskt bankkonto

  • Sjukförsäkring

  • Utdrag från tidigare bosättningsland som visar på ett rent brottsregister

Ansökan om visumet kan göras via denna hemsida.


Skatteaspekter för digitala nomader i Albanien

Gällande skattereglerna för personer som innehar visumet kan följande påpekas. Eftersom en digital nomad inte kommer bli "tax resident" i Albanien, kan det uppstå svårigheter att tillämpa Albaniens skatteavtal med exempelvis Sverige. Ett krav för att erhålla hemvist i Albanien (som begränsar Sveriges möjlighet att beskatta en person) är nämligen att en person är "tax resident" i Albanien. Det är därför tyvärr möjligt att skatteplanering med hjälp av skatteavtal inte kommer vara aktuellt.


Med noggrann planering kan dock det svenska skatteanspråket utsläckas, genom att en digital nomad blir begränsat skattskyldig i Sverige. Då hamnar personen i situationen att den inte är obegränsat skattskyldig (tax resident) i varken Albanien eller Sverige, vilket åtminstone i teorin kan leda till att personens inkomster inte beskattas någonstans.

0 kommentarer

댓글


bottom of page