top of page

Allt du behöver veta om avräkning av utländsk skatt och dubbelbeskattning

Skatt är sällan något som individer särskilt njuter av att betala, trots att vissa politiska företrädare hävdat motsatsen. Därav är det extra betungande att bli utsatt för vad som kallas ”dubbelbeskattning” – alltså att din inkomst beskattas i två stater samtidigt. För att undvika dubbelbeskattning, måste vanligtvis avräkning fås med den utländska skatten. Det finns dock en hel del faktorer som du bör känna till – för att kunna få avräkning. Låt oss gå igenom.

Vy över två personer, spatserandes i Kungsträdgården, Stockholm, bland körsbärsträd i blom.
Vad är dubbelbeskattning?

Som ovan nämnts, kan situationen uppstå att två stater (länder) samtidigt vill beskatta en och samma inkomst som en person eller ett bolag uppburit. Situationen när detta sker kallas för dubbelbeskattning.


Varför sker dubbelbeskattning?

Dubbelbeskattning inträffar vanligtvis i två situationer. Den ena, och mest vanligt förekommande, är då en person eller ett bolag erhåller en inkomst som har sin källa i ett annat land än personen/bolaget hör hemma. Landet som inkomsten härrör från har då vanligen vad som kallas ett källskatteanspråk – vilket innebär att landet anser sig ha rätten att beskatta inkomsten eftersom den har sitt ursprung i landet. Ett bra exempel på detta är källskatt på utdelning från aktiebolag. Även Sverige utövar detta beskattningsanspråk – vilket tar sig uttryck genom vår kupongskatt på 30 % som träffar utdelning från svenska aktiebolag.  


Den andra situationen då dubbelbeskattning vanligen sker, är när en individ eller ett bolag har skatterättsligt hemvist i två stater samtidigt. Anledningen kan exempelvis vara att personen är växelvis bosatt i båda stater, eller har annan anknytning som enligt statens lagstiftning innebär att personen ska anses obegränsat skattskyldig. I Sverige finns sådan lagstiftning – i form av reglerna kring väsentlig anknytning – som innebär att en person kan anses skattemässigt bosatt i Sverige – trots att denne inte längre bor i Sverige.


I dagens allt mer globaliserade värld har det blivit vanligare med dubbelbeskattning. Därav är det särskilt relevant för skattebetalare idag att känna till vilka möjligheter som finns för att undvika att bli dubbelbeskattad.


Vad är avräkning av utländsk skatt?

Avräkning av utländsk skatt innebär att den ena staten drar av den skatt som betalats till den andra staten. Det finns dock lite olika typer av avräkning, beroende på vilken avräkningsregel som ska tillämpas. Bland annat finns ”full credit”, ”ordinary credit”, ”omvänd credit” och ”matching credit” Att redogöra för skillnaderna metoderna emellan går dock utanför ramarna för denna artikel.


Hur fungerar avräkning genom skatteavtal?

Syftet med skatteavtal – eller som de formellt kallas ”dubbelbeskattningsavtal” – är att undvika att dubbelbeskattning sker. Detta sker genom två typer av funktion – dels genom att skatteavtal reglerar rätten för stater att beskatta inkomster. Denna reglering kan antingen innebära att bara ena staten får beskatta en inkomst, eller att båda stater (ibland med vissa begränsningar) får beskatta en inkomst.


I det senare fallet – då båda stater får beskatta inkomsten – måste den så kallade metodartikeln i avtalet tillämpas. Beroende på avtal kan metodartikeln se olika ut. Det är därför viktigt att en enskild bedömning görs i varje fall då skatteavtal ska tillämpas för att erhålla avräkning av utländsk skatt.


Hur fungerar den svenska avräkningslagen?

Sverige har skatteavtal med många länder i världen – men långt från alla. I fall då skatteavtal inte finns, eller av andra skäl inte kan tillämpas, så kan istället i de flesta fall den svenska avräkningslagen tillämpas.


Hur begär jag avräkning av utländsk skatt?

Att få avräkning för utländsk skatt måste begäras genom ett särskilt yrkande i en individ eller bolags inkomstdeklaration. Förutom att innehålla juridisk argumentation kring vilken typ av avräkning som ska ske, samt på vilken juridisk grund avräkning ska medges, måste i normalfallet även stödjande dokumentation lämnas in, för att bevisa att de grunder som krävs för att få avräkning med utländsk skatt faktiskt föreligger.


Avslutande kommentarer

Dubbelbeskattning är oerhört kännbart – både för företag och individer – och tyvärr är sätten dubbelbeskattning kan undvikas på juridiskt komplicerade. En bedömning bör göras av huruvida det finns ett skatteavtal vars bestämmelser kan tillämpas – samt vilken typ av fördelningsartikel och/eller metodartikel som aktualiseras.


Därefter bör en skattejurist ta fram ett yrkande om avräkning av utländsk skatt i den årliga deklarationen.









0 kommentarer

Comments


bottom of page