Om du som svensk levt eller lever utomlands så har du med stor sannolikhet hört talas om SINK-skatten, som egentligen heter "särskild inkomstskatt för utomlands bosatta". Men vad är det för skatt, och hur stor är den? Kan man göra avdrag? Finns det något sätt att slippa betala SINK-skatten - jag bor ju ändå utomlands? I denna artikel ska bland annat dessa frågor besvaras.
Vad är SINK-skatt?
SINK är en skatt som tas ut av begränsat skattskyldiga personer - vilket är personer som inte är obegränsat skattskyldiga i Sverige. För att bli begränsat skattskyldig krävs att en person inte är bosatt, stadigvarande vistas, eller har väsentlig anknytning i Sverige. Skatten utgår på inkomst av tjänst, det vill säga lön, pension och liknande inkomster.
En person som flyttat utomlands från Sverige, och inte vistas stadigvarande i landet, eller har väsentlig anknytning, blir alltså begränsat skattskyldig i Sverige. Sverige vill icke desto mindre beskatta vissa inkomster också hos begränsat skattskyldiga personer. Dessa inkomster är sådana som anses ha sin källa i Sverige, vilket oftast betyder att de är intjänade genom arbete i Sverige.
Sålunda omfattas pensionsinkomster som intjänats i Sverige av den svenska SINK-skatten för begränsat skattskyldiga personer. Detsamma gäller för en persons löneinkomst från arbete som utförts i Sverige. Viss möjlighet finns likväl att inkomsten är skattefri i Sverige, med hjälp av 183-dagarsregeln.
SINK-skatten ligger på 25 %, efter att tidigare ha legat på 20 %. Skatten är en platt skatt, som betyder att skattesatsen alltid är 25 %, oavsett inkomstens storlek. Detta skiljer sig från Sveriges beskattning av obegränsat skattskyldiga, som utgår enligt progressiv skatteskala, beroende på inkomstens storlek.
För att kunna beskattas med SINK-skatt, måste en person ansöka om SINK hos svenska Skatteverket. Sedan några år tillbaka finns även möjlighet, till följd av ett avgörande från Högsta Förvaltningsdomstolen, för en begränsat skattskyldig person att välja att beskattas enligt inkomstskattelagen, nämligen enligt reglerna som gäller för personer som är bosatta i Sverige. I vissa specifika fall kan detta generera en lägre skatt, eftersom personen då har rätt till avdrag. Vi på nomadtax kan vidta jämförande beräkningar för att undersöka om detta leder till en sammanlagt lägre skatt. Om det är fallet - ska särskilda yrkanden göras i SINK-ansökan.
Kan jag göra avdrag från SINK-skatten?
Till skillnad från vad som gäller för obegränsat skattskyldiga personer, som beskattas med progressiv skatt med marginalskatt på upp till 55 %, kan en person som omfattas av SINK-skatten inte göra några avdrag. Det finns dock några undantag till följd av EU-skatterätten. Enkelt förklarat tas alltså bruttoinkomsten, varav 25 % utgår i SINK-skatt.
Som tidigare sagts, kan en person ändock välja att frivilligt beskattas så som om han eller hon vore bosatt i Sverige, nämligen enligt den svenska inkomstskattelagens regler. I sådana fall finns möjligheter till avdrag. Personen beskattas emellertid enligt progressiv skatteskala (med ca. 30-55 % skatt).
Finns det risk för dubbelbeskattning?
SINK utgår på i princip alla typer av pension som tjänats in i Sverige. SINK-skatten omfattar därmed den allmänna pensionen (inkomstpension, garantipension, premiepension m.m.), men också tjänstepensionsförsäkringar, pensionssparkonto, individuellt pensionssparande och direktpension. Om en svensk person flyttar utomlands i samband med pension, är det därför högst sannolikt att det nya bosättningslandet också vill beskatta personens svenska pensionsinkomster. I sådana fall uppstår en situation av dubbelbeskattning som självfallet inte är önskvärd. För att undvika dubbelbeskattning kan det svenska skatteavtalet med landet i fråga tillämpas, om ett sådant existerar. Skatteavtal kan även användas för skatteplanering, eftersom vissa skatteavtal i kombination med olika länders interna lagstiftning, kan skapa mycket gynnsamma utfall. Så var fallet tidigare med Portugal och Grekland, innan Sverige sade upp skatteavtalen med länderna år 2021. Men det finns fortfarande kvar ett antal skatteavtal med liknande konstruktion som kan förhindra Sveriges beskattningsrätt helt och hållet om rätt skatteplanering vidtas. Se gärna vår artikel om vissa länder i Europa som kan ge gynnsamma skattesituationer för svenska pensionärer.
För att ett skatteavtals bestämmelser ska få genomslag, krävs att detta yrkas på vid ansökan om SINK. En bedömning av hemvistfrågan enligt avtalet, samt avtalets fördelningsartiklar och metodartikel, ska göras av en kvalificerad jurist som tar fram ansökan med tillhörande yrkanden och juridisk argumentation utifrån rättspraxis och andra relevanta rättskällor.
Kan jag helt slippa SINK-skatten?
Som tidigare sagts, kan det finnas möjlighet att utnyttja skatteavtals bestämmelser på så sätt att Sverige helt och hållet förhindras att ta ut SINK-skatt. Detta kan leda till att exempelvis svensk pension endast beskattas i bosättningslandet, för en svensk pensionär som flyttat utomlands. Stora pengar finns därmed att spara. Normalt sett tar man ut pensionen så snabbt som möjligt (oftast fem år). Därefter väljer vissa svenskar att flytta åter till Sverige, eller till något annat land. En noggrann analys av personens beskattningssituation, samt skatteavtal och intern lagstiftning, måste dock göras för att detta ska vara möjligt. I de flesta fall tar vi på nomadtax fram förhållningsregler (kring vistelse i Sverige, hemvistaspekter, tajming av transaktioner och liknande) för utlandssvenskar, som ser till att skatteeffekterna är så gynnsamma som möjligt under uttagsperioden. Det är viktigt att noggrann skatterättslig planering av en utflytt från Sverige sker innan den verkställs. Vi stöter tyvärr allt för ofta på personer som söker skatterådgivning efter det att allvarliga skatterisker har tagits.
Avslutande kommentarer
SINK-skatten är ganska låg i jämförelse med den ordinära svenska inkomstskatten, vilket är positivt i jämförelse med beskattning som bosatt (obegränsat skattskyldig) i Sverige. Men tyvärr finns inga möjligheter att göra avdrag vid beskattning enligt SINK. Det kan i samtidigt finnas intressanta möjligheter vid tillämpning av skatteavtal, som hindrar Sverige från att ta ut SINK-skatt på vissa inkomster.
Slutligen kan det kan finnas fördelar med att kvarstå som obegränsat skattskyldig i Sverige vid utlandsflytt, eftersom en person då bland annat får dra av räntekostnader och använda RUT/ROT-avdrag.
Comments