top of page

Arbetsgivaravgifter vid distansarbete utomlands

Distansarbete har fullkomligt exploderat i popularitet de senaste åren – och efter pandemin är det allt fler arbetstagare och arbetsgivare som ser de stora fördelarna med denna frihet. Men vilka regler gäller egentligen vid distansarbete utomlands? Ska svenska arbetsgivaravgifter betalas precis som vanligt, eller ska dessa betalas i något annat land? Och vad händer om man gör fel? Dessa frågor besvaras av oss på nomadtax i denna artikel.


Young male sitting on rooftop with laptop working, with cityscape in the background

Vad är arbetsgivaravgifter? Arbetsgivaravgifter har vissa likheter med skatter, men medan skatter kan finansiera lite allt möjligt, så ska arbetsgivaravgifter finansiera Sveriges sjukvård, pension, och andra delar av socialförsäkringssystemet.


De svenska arbetsgivaravgifterna är bland de allra högsta i världen, och saknar övre gräns, vilket är vanligt i andra länder. Som huvudregel utgår arbetsgivaravgifter om 31,42 % av arbetstagarens bruttolön. Därav är arbetsgivaravgifter en stor utgift för svenska arbetsgivare, vilket sannolikt bidrar till att svenska löner generellt sett är lägre i jämförelse med många andra västeuropeiska länder.

När ska svenska arbetsgivaravgifter betalas? Enligt den svenska socialavgiftslagen, ska svenska arbetsgivaravgifter utgå på lön och förmåner som betalats ut för arbete som fysiskt utförts i Sverige. Principen är således, att var (i vilket land) arbetet utförs, bestämmer till vilket land arbetsgivaravgifter ska betalas.


Vid sidan om socialavgiftslagen, finns EU-förordningen 883/2004 som reglerar i vilket land arbetsgivaravgifter ska betalas för personer som vistas i en eller flera EU-stater. Syftet med förordningen är att en arbetsgivare inte ska behöva betala arbetsgivaravgifter i fler än ett land.

EU-förordningen omfattar också EES-länder (bl.a. Norge), och Schweiz. Rent rättsligt, har EU-förordningen företräde framför svensk intern lag, vilket innebär att det finns situationer när arbete sker i Sverige då svenska arbetsgivaravgifter inte ska betalas. Motsatt, gäller även att det finns situationer när arbete utförs utanför Sverige, men då svenska arbetsgivaravgifter ändå ska utgå.

I vilket land ska arbetsgivaravgifter betalas vid distansarbete utomlands (EU/EES)? Om arbetsgivaravgifter ska betalas i Sverige, eller det land en person distansarbetar från, beror i hög grad på om arbetstagaren arbetar från en EU-/EES-stat eller inte. Låt oss beskriva hur det fungerar då en svensk person, med svensk arbetsgivare, exempelvis arbetar helt på distans från Spanien.

Då Spanien är en EU-stat ska de gemensamma EU-reglerna tillämpas. Givet att personen uteslutande arbetar från Spanien, medför EU-förordningen som huvudregel att spanska arbetsgivaravgifter ska betalas. Undantag finns dock. Om personen i fråga anses vara utsänd av sin arbetsgivare till Spanien, finns möjlighet att arbetsgivaravgifterna ändå ska betalas till Sverige. Om EU-förordningen innebär att arbetsgivaravgifter ska betalas i Spanien, ska den svenska arbetsgivaren registrera sig hos spanska myndigheter, vilket kan vara en mycket krävande administrativ börda. Spanska myndigheter inledde under 2023 en satsning som syftade till att kräva arbetsgivaravgifter och skatt av utländska arbetsgivare med personal som distansarbetar från Spanien. Troligen är det enormt många arbetsgivare och arbetstagare som inte följer reglerna, och detta har länder med många distansarbetare (så som Spanien eller Portugal) uppmärksammat.

Men vad gäller för personer som växelvis arbetar från Sverige och ett annat EU-land? I dessa situationer innebär EU-förordningen att arbetsgivaravgifter ska betalas i arbetstagarens bosättningsstat, givet att minst 25 % av arbetet utförs i denna stat. Om ekonomen Lars bor i Norge, och arbetar två av fem dagar i veckan hemifrån, men resterande tre dagar på sin svenska arbetsgivares kontor i Strömstad, så ska således arbetsgivaravgifter på Lars lön betalas i Norge. Så är fallet eftersom Lars arbetar mer än 25 % från Norge. Till följd av en ny överenskommelse om distansarbete mellan ett flertal länder i EU/EES, finns också möjlighet att upp till 50 % distansarbete från hemmet fortfarande innebär att arbetsgivaravgifter ska betalas i arbetsgivarstaten.

Var ska arbetsgivaravgifter betalas vid distansarbete från Storbritannien? EU-förordningen gällde tidigare även i förhållande till Storbritannien, men till följd av Brexit kan regelverket inte längre tillämpas då en person distansarbetar från Storbritannien.

Istället gäller regler som finns i utträdesavtalet mellan Storbritannien i EU. Reglerna liknar i mångt och mycket EU-förordningen, men vissa skillnader finns.


Smiling young female working remote in seemingly a cafe or bar

Hur fungerar arbetsgivaravgifter vid distansarbete från länder utanför EU/EES? Eftersom EU-förordningen inte kan tillämpas vid distansarbete från ett land utanför EU/EES och Schweiz, måste svaret på frågan sökas i andra rättskällor. Förutom svensk lag, har Sverige ingått så kallade socialförsäkringskonventioner med ett tjugotal stater. Konventionerna reglerar i vilket land arbetsgivaravgifter ska betalas, då en person från Sverige arbetar från landet som konventionen slutits med, och vice versa.

Alla socialförsäkringskonventioner är resultat av förhandlingar mellan Sverige och den andra staten. Därav måste en enskild analys göras av konventionen i fråga. Generellt sett innebär konventionerna ofta att en person som är utsänd från Sverige kan kvarstå i svensk socialförsäkring (arbetsgivaravgifterna betalas i Sverige), trots att arbetet sker från det andra landet. Det finns dock begränsningar, som att utsändningen inte får vara under för lång tid.

Men vad gäller vid distansarbete från länder som Sverige inte har ingått någon socialförsäkringskonvention med? I detta fall styrs arbetsgivaravgifterna helt och hållet av Sveriges interna lag, samt arbetslandets interna lag. Detta kan i vissa fall innebära att arbetsgivaren åker på att betala arbetsgivaravgifter i både Sverige och det andra landet. Till följd av en ny dom från HFD, så finns det även situationer då arbete utanför EU/EES likställs med arbete i Sverige.

Arbetsgivaravgifter för anställda digitala nomader Fenomenet digital nomad, blir allt vanligare, och innebär något förenklat att en person arbetar på distans från ett eller flera länder. Ofta sker arbetet under förhållandevis kort tid i varje land – kanske bara några månader, varefter den digitala nomaden reser till ett nytt land.

Om den digitala nomaden reser och arbetar från olika EU-länder, ska EU-förordningen ge svar på i vilket land som arbetsgivaravgifter ska betalas. Om arbete sker utanför EU, kan en socialförsäkringskonvention ge vägledning.

Krångligt? Ja, vi vet. Faktum är att socialförsäkringsrätten är ett av de mest komplicerade regelverken som finns. Det är därför att rekommendera, att arbetsgivare med arbetstagare i flera länder söker professionell hjälp med hantering av skatt och arbetsgivaravgifter. Hör av dig till oss på nomadtax om du har personal som arbetar på distans utomlands.

0 kommentarer

Comments


bottom of page