Är du en av många personer som drömmer om att flytta till ett varmare land för att njuta av din pensionering? Faktum är att det finns en rad fördelar med att flytta utomlands vid uttag av pension, varav lägre skatt är en av fördelarna.
De flesta svenskar har hört talas om de förmånliga skattereglerna i Portugal, som möjliggjorde att svensk tjänstepension kunde tas ut helt skattefritt. Sverige sade dock upp skatteavtalet, vilket försämrade möjligheterna till skatteoptimering. Men det finns fortfarande kvar en rad länder, där en gynnsam beskattning av svensk pension kan uppnås.
Internationell beskattning av pension
Skatteregler kan vara komplicerade att förstå sig på – och detta gör sig särskilt gällande när det rör sig om skatt i internationella situationer. Eftersom Sverige vill beskatta alla pensioner som tjänats in i Sverige, oavsett om personen är obegränsat eller begränsat skattskyldig, blir beskattningen beroende av dels svenska skatteregler, dels det nya bosättningslandets skatteregler, och dels ev. skatteavtal mellan de två länderna.
Hur vill Sverige beskatta utomlands bosatta pensionärer?
Som nyss nämnts, har Sverige ett skatteanspråk på pension som tjänats in i Sverige. Om du är begränsat skattskyldig, kommer pension från Sverige belastas med den så kallade SINK-skatten på 25 %. Om du istället är obegränsat skattskyldig, vilket kan vara fallet även efter utomlandsflytt, kommer Sverige beskatta pensionen precis som om du fortsatt var bosatt i Sverige. Det innebär beskattning med progressiv skatteskala.
Sveriges skatteanspråk kan dock begränsas genom skatteavtal, vilket redogörs för nedan.
Det utländska skatteanspråket på pension
Utöver det svenska skatteanspråket, har de flesta övriga länder i världen också ett skatteanspråk på personer som är bosatta i landet i fråga. Hur detta skatteanspråk ser ut, är helt avhängigt det aktuella landets interna skattelagstiftning. I vissa fall kan inflyttade personer dra nytta av särskilda skatteregler för inflyttade som ej bott i landet innan – vilket i grova drag var det som gällde i Portugal.
Skatteavtal och pensionsinkomster vid bosättning utomlands
Men om både Sverige och det nya bosättningslandet vill beskatta pension med källa i Sverige, blir det ju såklart ingen lägre skatt. Tvärt om, låter det ju istället som att personen riskerar att råka ut för dubbelbeskattning, alltså när två stater beskattar samma inkomst.
Lyckligtvis finns det sätt att undvika att en inkomst dubbelbeskattas, nämligen genom att tillämpa skatteavtal. Sverige har ett synnerligen rikt skatteavtals-nät, det vill säga skatteavtal med ett flertal länder i världen. Vid tillämpning, kan ett skatteavtal bestämma vilket av de två länderna som äger rätt att beskatta en viss inkomst. I vissa fall får båda stater beskatta samma inkomst, men en av de två länderna är skyldiga att medge avräkning med det andra landets skatt.
Vilken effekt ett skatteavtal har på en persons skatt, är i hög grad påverkad av följande faktorer:
Hur ser de aktuella bestämmelserna ut i skatteavtalet? (skatteavtal är ett resultat av förhandlingar länderna emellan, vilket leder till att de skiljer sig från varandra)
I vilken av de två staterna har personen hemvist i, enligt skatteavtalet?
Under vilken fördelningsartikel ska inkomsten i fråga inordnas under?
Vilken effekt har fördelningsartikeln, och i förekommande fall, den s.k. metodartikeln?
Dessa faktorer måste i regel utredas av en kunnig jurist med specialisering inom internationell skatterätt. Om du tar fram ett skatteavtal kommer du förstå varför; de är oerhört tekniskt komplicerade till sin utformning, och ofta med ett ålderdomligt juridiskt språk, och tillämpningen är avhängig hur avtalens tolkning har utkristalliserats i svensk rättspraxis och internationell doktrin.
Du som läsare är säkert något förvirrad nu, efter alla tekniska begrepp hit och dit. Men för att förenkla skatteavtalets effekt, kan man säga att det kan förhindra Sverige från att ta ut skatt på pension. Detta leder till att det endast är bosättningslandet som äger rätt att beskatta, vilket kan vara mycket gynnsamt vid rätt skatteoptimering.
Vilka länder är förmånliga för svenska pensionärer?
Det finns ett förhållandevis stort antal länder i världen, som en svensk kan flytta till för att optimera dennes skattesituation. Vi har i denna artikel gått igenom några intressanta alternativ. Det ska dock inte förbises att en helhetsbedömning bör göras av en persons skattesituation, då hänsyn tas till personens samtliga inkomster. Om en pensionering ev. ska inledas med att ett bolag ska säljas, blir det såklart viktigt att kunna genomföra denna transaktion på ett så skatteoptimalt sätt som möjligt.
Funderar du på att flytta utomlands i samband med pensionering, och samtidigt kunna ta ut pensionen till låg beskattning? Hör av dig till oss på nomadtax.
Comments