top of page

Beskattning av utbetalningar från internationella pensionsplaner

Under en längre tid har det varit vanligt förekommande att svenska arbetsgivare vid utlandstjänstgöring tecknat en internationell pensionsplan för den utlandsarbetande arbetstagaren. Ofta har dessa planer tecknats i schweiziska försäkringsbolag, så som Zürich International Life. Nordben är även en aktör som försett många skandinaviska bolag med liknande pensionslösningar.

Men hur beskattas egentligen utbetalningar från internationella pensionsplaner? Svaret på frågan är beroende av hur pensionsplanen klassificeras enligt svensk skatterätt – vilket kräver en komplex bedömning. Det är därför inte ovanligt att mottagare av denna typ av pension åker på en skattesmäll, om inkomsterna inte har deklarerats korrekt.

Bild av livboj flytandes i mörkt vatten

Hur beskattas pensionsinkomster i Sverige?

Som huvudregel beskattas pensionsinkomster, som mottas av en person som är obegränsat skattskyldig i Sverige, så som inkomst av tjänst. Detta innebär att beskattningen sker enligt samma skattesatser som gäller för löneinkomst. I vissa fall är det dock inte helt självklart huruvida en ersättning som betalas ut faktiskt är att anse som pension rent skatterättsligt.

Det kan exempelvis vara så att en person genom sin tjänst intjänat medel som redan beskattats, och som personen därefter har sparat för att använda efter pensionering. Sparandet kan exempelvis ske i en kapitalförsäkring. Enligt inkomstskattelagen är uttag från kapitalförsäkring skattefri, medan pensionsinkomster kan beskattas med upp till 55 % marginalskatt. Det står alltså klart att den skattemässiga klassificeringen av pensionsinkomster är av stor betydelse för skattebetalaren. Skatteverket har i allt större utsträckning börjat granska pensionsinkomster från utländska utbetalare, varför ett antal personer upptaxerats retroaktivt, samt har påförts skattetillägg för att ej ha deklarerat utländska pensionsinkomster.

Hur beskattas inkomst av utländska pensionsförsäkringar?

Svenska inkomstskattelagen stadgar att ett flertal typer av pensionsinkomster, så som inkomst från pensionsförsäkringar, är skattepliktiga för obegränsat skattskyldiga personer. Detta beskattningsanspråk innefattar även utländska pensionsförsäkringar. Som ovan nämnts, är det inte ovanligt att svenska arbetsgivare erbjuder sina anställda förmån av utländsk pensionsförsäkring, i samband med utlandstjänstgöring. Inte sällan har dessa försäkringar även komponenter så som sjukförsäkringar och liknande, vilka upphör efter utlandstjänstgöringen.


Det är viktigt att ha i åtanke att även om en pensionsplan benämns som pensionsförsäkring, så är det inte säkert att den skatterättsligt ses som en pensionsförsäkring. Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har nämligen i sin praxis fastställt att en pensionsplan måste uppfylla vissa villkor för att anses utgöra pensionsförsäkring vid den svenska beskattningen.  


Hur beskattas inkomst av utländska kapitalförsäkringar?

Till skillnad från hur inkomster från utländska pensionsförsäkringar beskattas, så är utbetalningar från en kapitalförsäkring inte skattepliktiga i Sverige. Utbetalningarna är alltså skattefria. Det finns därför stora fördelar, för en individ, ifall dennes försäkring kan klassificeras som en kapitalförsäkring, istället för en pensionsförsäkring.

För att avgöra om en försäkring ska anses vara en kapitalförsäkring eller en pensionsförsäkring, måste HFD:s praxis appliceras i förhållande till de villkor och omständigheter som styr försäkringen ifråga. Inledningsvis måste det bedömas om försäkringen utgör en livförsäkring, vilket enligt HFD ska göras med ledning av försäkringsrörelselagstiftningen. Bedömningen är komplex, men något förenklat kan den sägas innebära att hänsyn ska tas till huruvida avtalet innebär så kallad försäkringsrisk. En skattejurist bör göra denna bedömning.

Hur ska utländska pensionsinkomster deklareras och vilka är riskerna?

Då en person erhållit pensionsinkomster från svenska källor, kommer dessa redan vara rapporterade till Skatteverket, och därmed inkluderade i personens deklarationsblankett. Så är dock inte fallet med pension från utländska källor. Det är därav viktigt att en bedömning görs av om sådan utländsk pension är skattepliktig eller inte.

Om osäkerhet råder kring klassificeringen av utländsk pensionsinkomst, bör ett så kallat öppet yrkande tas fram av en skattejurist, som bilaga till inkomstdeklarationen. Ett öppet yrkande har funktionen att det förhindrar Skatteverket från att ta ut skattetillägg om Skatteverket inte instämmer i den skattskyldiges bedömning av en inkomst. Skattetillägg kan uppgå om 40 %, vilket såklart är en mycket kännbar konsekvens av att deklarera inkomst fel. I allvarliga fall kan det finnas risk för att en person gör sig skyldig till skattebrott.

Är du innehavare av en utländsk pensionsförsäkring, eller uppbär du pensionsinkomster från utländska källor? Tveka inte att höra av dig till oss på nomadtax, för att erhålla assistans med den svenska skattemässiga hanteringen av inkomsterna.

0 kommentarer

Comments


bottom of page