Sedan konstruktionen av Öresundsbron har allt fler personer valt att bo i Sverige och pendla till arbete i Danmark. Men hur beskattas en sådan person? Kan personen betala mindre skatt än om den jobbat i Sverige?
Uppdatering 2024-06-01
Den svenska och danska regeringen aviserade under Maj 2024, att ett nytt Öresundsavtal ska ingås staterna emellan. I det nya avtalet kommer offentligt anställda personer att omfattas, och 50%-kravet kommer bedömas utifrån 12 månader, istället för dagens 3 månader.
Uppdatering 2024-10-28
Det nya avtalet har har överlämnats till Riksdagen och väntas därefter träda i kraft den 1 januari 2025.
Utgångspunkter för Öresundspendlare
Sverige ser alla permanent bosatta personer i Sverige som obegränsat skattskyldiga. Det innebär att Sverige vill beskatta personens globala inkomster, vilket självfallet inkluderar inkomst från arbete som utförs i Danmark.
En person som bor i Malmö, men arbetar i Köpenhamn, kommer alltså att beskattas för arbetet i Sverige. Samtidigt vill också Danmark beskatta löneinkomst från arbete som utförs i Danmark, eftersom inkomsten anses ha sin källa i Danmark.
Följaktligen vill både Sverige och Danmark beskatta inkomsten, vilket är långt ifrån optimalt.
Nordiska skatteavtalet och Öresundspendlare
För att undvika dubbelbeskattning, det vill säga att både Sverige och Danmark beskattar inkomst från arbete i Danmark, finns det så kallade nordiska skatteavtalet som gäller mellan Sverige och Danmark. Läs gärna mer i vår artikel om skatteavtal.
Skatteavtalet innebär, något förenklat, att en person som är permanent bosatt i Sverige har rätt att nyttja avtalets bestämmelser som förhindrar dubbelbeskattning. Sverige är därför, enligt avtalet, skyldig att undanta inkomst från arbete som fysiskt utförs i Danmark, från svensk beskattning. Något enklare uttryckt får Sverige alltså inte beskatta lön från arbete som utförts i Danmark. Det är alltså bara Danmark som har rätt att beskatta denna lön.
Resultatet av att skatteavtalet tillämpas är således att Sverige har ensam rätt att beskatta inkomst från arbete som utförs i Sverige, medan Danmark har ensam rätt att beskatta inkomst från arbete som utförs i Danmark. Detta kan skapa fördelaktiga skatteeffekter för en person som arbetar i både Sverige (på distans) och från Danmark, eftersom marginalskatten då blir lägre i Sverige.
Vad innebär Öresundsavtalet?
Som tillägg till nordiska skatteavtalet, finns det så kallade Öresundsavtalet, som gäller mellan Sverige och Danmark. Öresundsavtalet innebär att en person kan välja att beskattas endast i Danmark för distansarbete från hemmet i Sverige. Ett antal villkor måste uppfyllas för att detta ska äga kraft; bland annat att arbetstagaren arbetar minst 50 % i arbetsstaten under varje tremånadersperiod. Effekten innebär alltså att en person beskattas enbart i Danmark, på hela sin löneinkomst, även om delar av arbetet sker på distans från hemmet i Sverige.
Tillämpning av Öresundsavtalet kräver att yrkande framförs i personens svenska deklaration. Vi på nomadtax bistår med upprättande av ett flertal klienters svenska deklarationer, i vilka vi yrkar om tillämplighet av Öresundsavtalet. För dessa klienter tar vi också fram ansökan om jämkning utifrån förutsättningen att klienten uppfyller Öresundsavtalets bestämmelser, för att undvika att preliminärskatt dras i både Danmark och Sverige på samma inkomst. Juridisk argumentation måste alltså framföras, med skatterättsliga yrkanden om att Öresundsavtalets bestämmelser ska tillämpas på personens inkomst. Ofta måste yrkandena stödja sig på bevisning, i form av intyg från myndigheter, arbetsgivare, samt kalender som visar vistelsemönstret personen haft under året mellan Sverige, Danmark, och tredje land.
Socialförsäkring - Öresundsöverenskommelsen
Vid sidan av det nordiska skatteavtalet och Öresundsavtalet, finns ytterligare ett avtal mellan Danmark och Sverige som benämns som "Öresundsöverenskommelsen". Detta avtal medför möjlighet för en person att tillhöra det danska socialförsäkringssystemet, trots att personen är bosatt och delvis utför arbete från Sverige. Öresundsöverenskommelsen har företräde framför huvudreglerna enligt EU-förordningen 883/20024.
Öresundsöverenskommelsen är synnerligen attraktivt, eftersom de danska arbetsgivaravgifterna är betydligt lägre än de svenska avgifterna. Arbetsgivare till personer som omfattas av Öresundsöverenskommelsen kan alltså spara omfattande utgifter i form av svenska arbetsgivaravgifter. Följaktligen brukar en person som omfattas av Öresundsöverenskommelsen kunna få en betydligt högre bruttolön, som motsvarar arbetsgivarens besparing.
I förhållande till personer som är bosatta i Danmark och arbetar i Sverige, finns också betydande skattefördelar med att omfattas av Öresundsöverenskommelsen, eftersom detta kan leda till att Danmark inte alls beskattar inkomst från arbete i Sverige. Därav kan en person, med rätt skatteplanering, se till att dennes löneinkomst enbart beskattas med den svenska SINK-skatten på 25 %.
För att omfattas av de förmånliga reglerna, krävs att ansökan om tillämpning av avtalet ges in till behörig myndighet.
Sammanfattande slutsatser
Öresundspendlare omfattas som huvudregel av både ett svenskt och danskt skatteanspråk. Vid tillämpning av det nordiska skatteavtalet, Öresundsavtalet, och Öresundsöverenskommelsen, finns dock attraktiva sätt att minimera sin beskattning.
Hör av dig till oss om du har funderingar kring distansarbete i Öresundsregionen, och önskar optimera din skattesituation. Vi bistår också personer med upprättande av deklarationer med yrkanden om tillämpning av Öresundsavtalet.
Comments