top of page

Cyperns attraktiva skatteregler: 50 % lägre skatt!

Sedan år 2022, har Cypern tillämpat särskilt förmånliga skattregler för nyinflyttade "expats". Reglerna innebär i korthet att en person som bedöms vara "non-domiciled" i Cypern, kan undanta 50 % av sin löneinkomst från cypriotisk skatt. Med andra ord behöver personen enbart betala skatt på halva sin inkomst. I denna artikel ska vi gå igenom de cypriotiska reglerna för personer med s.k. "non-dom" status, utifrån tjänsteinkomst och utdelningsinkomst. Det svenska skatteanspråket på samma inkomst kommer också behandlas, samt möjliga strategier för att utsläcka det svenska skatteanspråket. Fördelar med omstrukturering av ägande av svenskt aktiebolag till cypriotiskt holdingbolag kommer också kort nämnas.



Cypriotisk beskattning av tjänsteinkomst

De skattesatser som gäller för beskattning av tjänsteinkomst hos obegränsat skattskyldiga personer i Cypern är följande:

  • 0 % skatt på inkomst mellan 0 till 19 500 EUR

  • 20 % skatt på inkomst mellan 19 500 och 28 000 EUR

  • 25 % skatt på inkomst mellan 28 000 och 36 300 EUR

  • 30 % skatt på inkomst mellan 36 300 och 60 000 EUR

  • 35 % skatt på inkomst över 60 000 EUR

Som ovan nämnts, har nya regler introducerats som möjliggör för personer med non-domiciled-status att undanta 50 % av sin löneinkomst från Cypriotisk skatt. Utöver status som non-domiciled krävs att personens årliga bruttolön överskrider 55 000 Euro. För personer med en lägre lön än 55 000 Euro, kan istället 20 % av bruttolönen eller 8 550 Euro undantas (den lägre av siffrorna). Skattelättnaden gäller under tjugo år, vilket får anses mycket frikostigt.


För att exemplifiera reglerna, kan vi snabbt räkna på hur en person med en årslön på 70 000 EUR hade beskattats. Om personen ses som non-domiciled och enbart beskattas på 50 %, innebär detta att endast 35 000 EUR beskattas. Utifrån tabellen ovan, blir skatten då 3 450 EUR, vilket motsvarar en effektiv skattesats på 4,9 %.


Cypriotisk beskattning av utdelningsinkomst

Det ska även nämnas att en person som anses vara "non-domiciled" inte alls beskattas på utdelningsinkomster, vilket är synnerligen attraktivt och troligtvis unikt ur ett europeiskt perspektiv. Det krävs dock att individen är att se som "tax resident" i Cypern, samt att individen uppfyller de krav som föreligger enligt Cypriotisk lagstiftning för att kvalificera sig som "non-dom".


I denna del är det dock viktigt att tillse att Sverige inte har rätt att beskatta utdelningsinkomsten, eftersom det finns risk att sådan beskattas enligt de så kallade 3:12-reglerna, med marginalskatt på upp till 55 %. Sverige har ett beskattningsanspråk även gentemot begränsat skattskyldiga personer, som erhåller utdelning från ett svenskt aktiebolag.. Det räcker därför inte att en individ klipper banden med Sverige och därmed behandlas som begränsat skattskyldig, eftersom personen ändå är skyldig att betala kupongskatt som utgår enligt kupongskattelagen. Vissa av Sverige ingångna skatteavtal begränsar Sveriges rätt att ta ut denna kupongskatt, men det krävs då i regel att personen som mottar utdelningen har sitt hemvist i ett annat land än Sverige, enligt tillämpligt skatteavtal. För att undvika det svenska kupongskatteanspråket kan det i vissa fall finnas fördelar med att göra en underprisöverlåtelse av aktierna i ett svenskt aktiebolag, till ett utländskt holdingbolag. Med rätt planering, som involverar bestämmelser i EU:s moder/dotterbolagsdirektiv kan då det svenska bolagets tillgångar överföras till ett utländskt holdingbolag. Därefter kan utdelning istället ske från det utländska holdingbolaget till individen som inte belastas med svensk kupongskatt.


Cypern är även en attraktiv jurisdiktion för etablering av holdingbolag till ägare som inte är bosatta på Cypern, av anledningen att landet som huvudregel inte tillämpar någon källskatt på utdelning från bolag med skatterättsligt hemvist i Cypern. Vissa undantag finns dock. Faktumet att ingen källskatt tas ut, gör att det i regel är upp till lagstiftningen i staten där mottagaren är utdelning som är avgörande för hur utdelningen ska beskattas av mottagaren.

Svenskt skatteanspråk på lön till individ bosatt på Cypern

Men är det tillräcklig att jag flyttar till Cypern och betalar låg skatt där? Eller kommer Sverige fortfarande beskatta mig? Om en person är obegränsat skattskyldig i Sverige, vill Sverige beskatta personens globala inkomster (inkl. lön för arbete som utförts från exempelvis Cypern). Det bör därför först bedömas huruvida personen har väsentlig anknytning till Sverige, och/eller om personen vistas stadigvarande i Sverige. Om svaret på någon av dessa frågor är jakande, bör det utredas huruvida det svensk-cypriotiska skatteavtalet eller sexmånadersregeln kan begränsa Sveriges skatteanspråk.


Vad gäller skatteavtalet blir det avgörande i vilket land personen har sitt skatteavtalsrättsliga hemvist. Bedömningen kan i många fall bli av komplicerad art, och det är inte helt ovanligt att Sverige och den andra staten (Cypern) inte är ense om hemvistet. Det finns dock effektiva strategier för att med hög säkerhet kunna påverka omständigheterna så att en person garanterat får hemvist i den önskade staten enligt skatteavtalet.

Sexmånadersregeln kräver också noggrann planering, framförallt eftersom det till följd av svensk rättspraxis finns ett krav på kausalsamband mellan utlandsvistelsen och tjänsten i fråga personen utövar. Skatteexpertis bör alltid anlitas för att utreda om regeln är tillämplig. Det finns tyvärr åtskilliga exempel då svenska personer utan framgång har försökt hävda att sexmånadersregeln är tillämplig, vilket lett till att personen åkt på svensk marginalskatt på upp till 55 % när denne kanske räknade med att inte betala någon skatt alls. Slutligen vill vi också poängtera att rådgivning och bedömning av regelverket för arbetsgivaravgifter också bör företas. I fallet Cypern är det önskvärt att en arbetsgivaravgifter erläggs till Cypern, och inte Sverige, eftersom de cypriotiska avgifterna är lägre än de svenska. För att göra detta ska EU-förordningen om arbetsgivaravgifter tillämpas.

Sammanfattning och medskick

Sammanfattningsvis är de nya reglerna mycket förmånliga för personer som önskar en lägre beskattning vid bosättning i ett EU-land med ett gott klimat. Tillsammans med Cyperns skatteregler inom bolagssektorn, och skatteregler avseende utdelning, kan dessa regler med förmån användas av ägare till fåmansbolag och digitala nomader. Andra fördelar med Cypern är ett stabilt rättssystem med en engelsktalande befolkning. För att undvika en skattesmäll bör dock alltid professionell expertis anlitas, eftersom åtnjutande av de förmånliga reglerna kräver att avancerade bedömningar på bolagsnivå och individnivå av såväl svenska, cypriotiska och EU-regler vidtas.


0 kommentarer

Kommentare


bottom of page