top of page

Employer of Record – den optimala lösningen vid anställning i Sverige?

I en allt mer globaliserad värld rör sig företag och individer över landsgränser i högre grad. Det kan vara ett tyskt byggföretag som kommer till Sverige för att installera en komponent, eller en privatperson som arbetar på distans från Sverige av familjeskäl. Oavsett skälet finns det många juridiska krav som arbetsgivare måste uppfylla när de har personal i Sverige, inklusive registreringar och rapporter. Genom att använda en Employer of Record kan en arbetsgivare snabbt skapa en compliant setup i Sverige. Vi förklarar närmare i denna artikel.


Bild på hamnen i Kalmar, Sverige, en varm sommarkväll vid solnedgång.

Vad är Employer of Record (EoR) för något?

Employer of Record, är en typ av tjänst som blivit allt mer populär under de senaste åren. Tjänsten innebär att ett svenskt företag anlitas för att stå som formell arbetsgivare åt en person (arbetstagare) som arbetar fysiskt från Sverige. Den formella arbetsgivaren, alltså arbetsgivaren som benämns Employer of Record tar hand om de svenska arbetsgivarskyldigheterna, vilket bland annat innebär följande:

  • Betala ut lön

  • Innehålla svensk preliminärskatt på lönen och sända denna till svenska Skatteverket

  • Skicka in månatliga PAYE-rapporter (arbetsgivardeklarationer) till svenska Skatteverket

  • Betala in svenska arbetsgivaravgifter till svenska Skatteverket


Förutom dessa arbetsgivarskyldigheter, kan en Employer of Record även sätta upp en tjänstepensionslösning för den anställde.


När bör man använda sig av en Employer of Record lösning?

Om du driver ett företag, och vill anställa en person som kommer arbeta ifrån Sverige, är det mycket fördelaktigt att använda dig av en Employer of Record lösning. Du slipper då att registrera dig som arbetsgivare med svenska Skatteverket, att registrera dig för svensk F-skatt, att göra preliminärskatteavdrag på lön, med mera. Alla dessa saker tar vi som Employer of Record hand om, för din räkning.


I fall då icke-svenska arbetsgivare planerar att sända sin personal till Sverige för att exempelvis genomföra ett bygg- eller installationsprojekt kan det också vara mycket fördelaktigt att använda Employer of Record. Du slipper då registrera dig med svenska myndigheter och starta upp en svensk payroll. Istället kan du fokusera på det du kan bäst - din huvudverksamhet.


Vilka är fördelarna med att använda Employer of Record?

Som nämnts, är den främsta fördelen att du säkerställer att du alltid är compliant (följer samtliga svenska regler), då du har personer anställda som arbetar från Sverige. Att själv uppfylla samtliga krav som ställs enligt svensk lag, är både svårt, tidskrävande och ofta kostsamt. Låt en professionell leverantör ta hand om det, och slipp oroa dig för att ditt företag inte uppfyller de svenska rättsreglerna.


Vilken Employer of Record leverantör bör jag välja?

I Sverige finns det ett antal företag som erbjuder Employer of Record lösningar. Vårt intryck är att Deel är den leverantör som har bäst rykte. Deel erbjuder, till skillnad från många av sina konkurrenter, möjlighet att sätta upp Employer of Record i flera länder än Sverige. Därav kan ett företag, genom Deel ta hand om sitt globala EoR-behov.


Finns det juridiska risker med att använda Employer of Record i Sverige?

I Sverige accepteras Employer of Record lösningar rent rättsligt. I vissa fall, som vid anställning av personer i ett företags management, kan det dock finnas anledning att utreda om en Employer of Record lösning kan medföra några bolagsskatterättsliga risker för det utländska företaget. Vi på nomadtax kan självfallet assistera med detta – och sätta upp en lösning som är optimal för ditt företags enskilda situation.


Vilket lands skatteregler gäller vid användning av Employer of Record?

Utländska arbetsgivare måste följa svenska arbetsgivarskyldigheter, om de har personal som beskattas i Sverige. Själva beskattningen av dina anställda, är dels beroende av personens skattestatus i Sverige, och i vissa fall beroende även av hur ett skatteavtal kan tillämpas.


Vi på nomadtax sätter alltid upp en optimal Employer of Record lösning, genom att först analysera ditt företag och dina anställdas enskilda skattesituationer. I vissa fall krävs det att ansökan görs om exempelvis svensk A-skatt, eller SINK, vilket vi hanterar. Vi kan även hantera ansökan för den svenska expertskatteregimen – som medför betydande kostnadsreduceringar för arbetsgivaren och betydande skattelättnader för den anställde.

 

Planerar du att anställa en person som kommer arbeta från Sverige, för ditt icke-svenska företag? Tveka inte att  höra av dig till oss, för att kunna sätta upp en optimal Employer of Record lösning. Vi erbjuder en skräddarsydd lösning som är utformad för just ditt företag och dina anställdas behov.


Disclaimer: Notera att ovan länk till Deel berättigar nomadtax till s.k. kickback.


0 kommentarer

Comentários


bottom of page