top of page

Europas skatteparadis för pensionärer: Vilka länder erbjuder lägre skatt?

Drömmer du om en varm och solig tillvaro, med möjlighet att njuta av bad och stränder året runt? Kanske har du också tröttnat på höga skatter, kriminalitet, höga levnadskostnader i Sverige, och letar efter nya möjligheter att spara pengar och förbättra din livskvalitet? Då kanske du bör överväga att flytta till ett av de europeiska länder som erbjuder lägre skatt för pensionärer.


Montenegro, Italien, Portugal och Malta är fyra länder som har blivit alltmer populära bland pensionärer som söker efter en mer avkopplande livsstil i solen, samtidigt som de minimerar sina skatter och ökar sin köpkraft. Här kan du uppleva fantastiskt klimat, pittoreska städer, rik mat och kultur, och en mängd andra fördelar som förbättrar din livskvalitet.


Men hur fungerar skattesystemen i dessa länder, och vilka fördelar kan du förvänta dig som pensionär från Sverige? I den här artikeln kommer vi att undersöka varför Montenegro, Italien, Portugal och Malta har blivit så populära bland svenska pensionärer.


Hur beskattas en svensk pensionär i Montenegro?

Längs adriatiska havets kust, ligger det lilla landet Montenegro, som tidigare var del av Jugoslavien. Landet, som gränsar till Kroatien, har under det senaste årtiondet sett en stadig ökning av svenska turister, som lockats av de pittoreska byarna, det kristallklara vattnet, samt en betydligt lägre prisnivå i förhållande till grannlandet Kroatien.


För att locka utländska individer med kapital, har Montenegro infört särskilt förmånliga skatteregler. Landet har tillämpat en platt skatt om 9 % på de flesta inkomster en individ erhåller. Från och med 2022 har landet dock reformerat skattesystemet, och infört något högre skattesatser. Pensionsinkomster beskattas enligt följande:


  • 0 % skatt på inkomster upp till 8 400 EUR

  • 9 % skatt på inkomster mellan 8 400 EUR och 12 000 EUR.

  • 12 % skatt på inkomster överstigande 12 000 EUR.


Skattesatserna är således mycket förmånliga. Kapitalinkomster och kapitalvinster beskattas med en platt skatt om 15 %, vilket också det får ses som förmånligt. Bolagsskatten uppgår mellan 9 % - 15 %.


En stor fördel med Montenegro, är det skatteavtal som tillämpas mellan Sverige och landet. Med korrekt skatteplanering kan skatteavtalet leda till att Sverige inte alls får beskatta svensk tjänstepension. Samma sak gäller vid försäljning av exempelvis ett svenskt fåmansbolag, vilket gör att stora besparingar kan göras om en svensk person vill sälja sitt bolag och slippa den oerhört höga svenska skatten. Kvalificerad skatteplanering kan alltså leda till att de svenska 3:12-reglerna (fåmansföretagsreglerna, kvalificerade andelar) inte tillämpas alls.

Vik vid italienska medelhavet, med vacker byggnad, uppankrade båtar och en bergig kustlinje

Hur beskattas en svensk pensionär i Italien?

På andra sidan adriatiska havet, från Montenegro sett, ligger Italien. Någon introduktion behöver knappas ges till landet och dess vida kvaliteter. Landet har under de senaste åren infört nya skatteregler för att attrahera utländska personer med kapital.


År 2019 införde Italien speciella regler för utländska pensionärer, som i korthet innebär att dessa enbart beskattas med en platt skatt på 7 %. Pension, kapitalvinster, utdelning och liknande, beskattas alltså med endast 7 % skatt, under tio års tid. För att omfattas av dessa regler krävs att pensionären ej varit skattskyldig i Italien de senaste fem åren. Det krävs även att pensionären bosätter sig i en kommun med mindre än 20 000 invånare, i någon av regionerna Sicilien, Kalabrien, Sardinien, Kampanien, Basilicata, Abruzzo, Molise eller Puglia. Vissa kommuner i Lazio, Marche eller Umbrien omfattas också (kommuner som drabbats av jordbävningar). Till skillnad från det skatteavtal som gäller mellan Sverige och Montenegro, får dock Sverige beskatta pensionsförsäkringar med källa i Sverige, förutom i vissa fall. En individuell analys behöver göras för att beskattningen både i Italien och Sverige ska kunna överblickas.


Trots avtalets bestämmelser, finns det i vissa fall möjlighet att utsläcka Sveriges beskattningsrätt av en pensionsförsäkring.


I förhållande till pensionsinkomster som Sverige får beskatta enligt skatteavtalet, blir skattesatsen antingen den svenska SINK-skatten om 25 %, eller vanlig progressiv inkomstskatt. Skatteavtalet innebär dock att Sverige inte får beskatta kapitalvinster, vilket med rätt skatteplanering leder till att de svenska 3:12-reglerna och den så kallade tioårsregeln kan rundas helt lagligt. Det finns emellertid vissa regler som kan förhindra detta, varför varje enskilt fall måste utredas av skattejurister. Hör av dig till oss om du överväger att flytta till Italien. Vi har ett aktivt samarbete med en kompetent Italiensk advokatbyrå, och kan på så sätt ta hand om samtliga juridiska frågeställningar vid flytt till Italien.

Portugisisk stad med vita klassiska hus i en svag backe, med historiska kyrkor i bakgrunden

Hur beskattas en svensk pensionär i Portugal?

Portugal är en av de mest välkända länderna som svenskar flyttat ut till de senaste åren. Portugal har också varit i strålkastarljuset på grund av den svenska uppsägningen av skatteavtalet med Portugal, vilket har försämrat Portugals status som skatteparadis för svenska pensionärer. Dessutom gäller inte de tidigare mycket förmånliga så kallade NHR-reglerna längre, varför landet för närvarande saknar särskilt förmånliga skatteregler för nyinflyttade pensionärer.


Därutöver har uppsägningen av skatteavtalet gjort att Sverige i högre utsträckning får beskatta svenskar i Portugal. Det är numera mycket viktigt att se till att vara begränsat skattskyldig, för att minimera det svenska skatteanspråket. Möjlighet till avräkning finns trots detta, enligt intern portugisisk rätt. I förhållande till pensionsinkomster kommer Sverige i de allra flesta fall beskatta pension med den svenska SINK-skatten.


Portugal har dock aviserat att nya förmånliga skatteregler ska införas, som en form av substitut för de tidigare NHR-reglerna. Pensionsinkomster verkar emellertid inte omfattas av detta nya regelverk. Sammanfattningsvis är det alltså inte längre alls lika förmånligt att flytta till Portugal, som svensk pensionär.

Bild på kvinna i sommarkläder och solhatt, med barnvagn gåendes på en historisk gata på Malta

Hur beskattas en svensk pensionär på Malta?

Malta är ett av Europas mest solsäkra länder, med behagliga temperaturer även under vinterhalvåret givet öns närhet till Nordafrika. Ön är relativt liten, men erbjuder enastående arkitektur, ett lugnt levnadstempo och en stor grupp expats. Under de senaste tjugo åren har ett antal tech- och gamingbolag etablerat sig på ön, till följd av förmånliga skatteregler.


Men det är inte enbart företag som behandlas skattemässigt förmånligt. Enligt Maltas lagstiftning beskattas endast inkomster med källa i landet, eller som remitteras till landet, för en person som inte är "domiciled" i Malta. En person som inte är "domiciled" i Malta, kan alltså skattefritt erhålla inkomster så länge dessa inte härstammar från Malta, eller införs till Malta.


Den vanliga inkomstskatten uppgår enligt följande tabell för år 2024 (för en person i äktenskap):

  • 0 % skatt på inkomster upp till 12 700 EUR.

  • 15 % skatt på inkomster mellan 12 701 och 21 200 EUR.

  • 25 % skatt på inkomster mellan 12 201 EUR och 28 700 EUR.

  • 25 % skatt på inkomster mellan 28 701 och 60 000 EUR.

  • 35 % skatt på inkomster överstigande 60 001 EUR.

Skatten är alltså betydligt lägre än den svenska. Därtill finns ett förstärkt grundavdrag för pensionärer. Detta grundavdrag uppgår för år 2024 om 14 968 EUR.


Förutom dessa förmånliga regler, finns också ytterligare specialregler som gäller för utländska pensionärer som väljer att bosätta sig på Malta. Reglerna infördes för att locka till sig så kallade "High Net Worth Individuals" till landet.

Specialreglerna medför att pension endast beskattas med 15 % skatt!

För att omfattas av reglerna ställs vissa krav kring köp av bostad, alternativt hyra av bostad i Malta. Sveriges skatteavtal med Malta innehåller förmånliga artiklar vad gäller fördelningen av beskattningsrätten av pensionsinkomster.


Sammanfattande medskick

Sammanfattningsvis finns betydande skattefördelar för svenska pensionärer med att flytta till Italien, Montenegro, Portugal eller Malta. För att ta del av dessa skattefördelar måste dock noggrann planering göras. Vi på nomadtax tar alltid fram en utflyttningsrapport, i vilken vi går igenom skattekonsekvenser och framförallt förhållningsregler, som hur mycket personen kan vistas i Sverige efter utflyttningen. I förhållande till kapitaltillgångar lämnas också noggranna rekommendationer, med avseende på när vissa tillgångar ska överföras, alternativt överlåtas, för att flytten ska genomföras på skatteoptimalt sätt.


Generellt sett behövs även professionell hjälp med löpande framtagande av deklarationer och skatte-ansökningar.


Italien har främst fördelar för personer med kapitalinkomster, medan Malta och Montenegro erbjuder betydande fördelar vad gäller beskattning av alla typer av inkomster. Portugal är fortfarande ett attraktivt land ur många perspektiv, men det är inte längre ett av de bättre länderna sett till beskattning av svenska pensioner.

0 kommentarer

Comments


bottom of page