top of page

Exit från Sverige - vad är stadigvarande vistelse?

De flesta svenskar har nog på ett eller annat sätt stött på begreppet "stadigvarande vistelse". Det kan röra sig om en utomlands bosatt bekant, som anger att denne inte kan spendera obegränsad tid i Sverige, för att denne då blir beskattad som bosatt här.


Bild som visar ett flygplan med palmer i förgrunden

Vad är stadigvarande vistelse?

Stadigvarande vistelse är en av grunderna till obegränsad skattskyldighet i Sverige. Om en person har stadigvarande vistelse i Sverige, så innebär det att personen blir beskattad precis som en bosatt person, trots att denne är bosatt utomlands.


Huvudregeln är att stadigvarande vistelse uppkommer då en person spenderar en sammanhängande period om mer än sex månader i Sverige. Tillfälliga avbrott, som definieras som avbrott kortare än efterkommande och föregående vistelseperiod i Sverige, ska räknas in i vistelsetiden i Sverige.


HFD:s praxis om stadigvarande vistelse

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har under de senaste årtiondet avgjort ett flertal mål som gäller utflyttade svenskars möjlighet att spendera tid i Sverige, utan att få stadigvarande vistelse. Av avgörandena kan det utläsas att en utflyttad person som tidigare varit bosatt i Sverige, kan spendera cirka 4 månader årligen i Sverige, utan att denne har stadigvarande vistelse. Det ska i sammanhanget nämnas att regelbundenheten i vistelsemönstret är faktor som ofta förs fram som viktig av Högsta förvaltningsdomstolen. Därtill ska även vistelsens längd och omfattning beaktas.


Sammanfattningsvis är bedömningen i vissa fall förhållandevis komplicerad. Det finns dock vistelsemönster som av Högsta förvaltningsdomstolen bedömts vara godtagbara.


Avslutande slutsatser

Slutligen ska även sägas att stadigvarande vistelse ej utesluter att den svenska skatten begränsas av något av de skatteavtal Sverige har med ett stort antal länder. Det krävs därför att en helhetsbedömning görs av persons skattesituation, när denne planerar att göra exit och flytta utomlands från Sverige.



0 kommentarer

Comments


bottom of page