Sverige är ett land med förhållandevis stort antal små och medelstora bolag. Ofta är dessa bolag ägarledda, och i samband men pensionering är det vanligt att ägaren önskar sälja sitt bolag. Men kan detta göras utan att behöva betala den höga svenska skatten?
Svensk beskattning vid försäljning av fåmansbolag
Till följd av de svenska s.k. 3-12-reglerna, resulterar en sådan försäljning i att kapitalvinsten delvis beskattas som lön med upp till över 50 % marginalskatt. En stor del av vinsten från en försäljning av ett fåmansbolag kommer därmed betalas i skatt.
Det finns dock möjligheter för den som vill reducera sin skatt. Inledningsvis ska poängteras att ett fåmansbolag kan ”läggas i träda”, vilket i korthet innebär att säljaren av fåmansbolaget måste vara passiv i fem år, vartefter kapitalvinsten genom ett holdingbolag kan tas ut som utdelning till 25 % skatt.
För personer som önskar flytta till ett land med ett behagligare klimat, lägre levnadskostnader och lägre skatt, finns möjligheter att optimera sin beskattning ytterligare vid försäljning av ett fåmansbolag, genom nyttjande av EU-skattelagstiftning, svensk lag, skatteavtal, och andra länders skattelagstiftning.
Möjligheter till skatteoptimering vid försäljning av fåmansbolag
Hur fungerar nu detta? De flesta svenskar känner till att personer i samband med försäljning av sitt fåmansbolag har flyttat ut till Portugal, som erbjudit attraktiva beskattningsregler sedan den s.k. NHR-regimen infördes år 2009. Generellt krävs dock att ett skatteavtal begränsar Sveriges beskattningsrätt, vilket ej längre är fallet med Portugal, eftersom Sverige sade upp skatteavtalet med effekt per den 1 januari 2022. NHR-reglerna har dessutom tagits bort sedan 1 januari 2024.
Lyckligtvis har dock Sverige skatteavtal på plats med ett flertal länder som är tilltalande ur skattehänseende. På grund av den så kallade tioårsregeln, måste dock vissa omstruktureringar göras för att det svenska skatteanspråket ska undantas eller sättas ned.
Vid exit till vissa länder finns möjlighet att via kvalificerad planering undgå skatt helt. Detta kräver dock en omfattande bedömning av både ägarens och bolagets beskattning, i form av undersökning av huruvida ägaren har s.k. väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse i Sverige, samt om bolaget har ett fast driftställe och huruvida bolaget kan nyttja fördelaktig EU-lagstiftning så som moder-/dotterbolagsdirektivet. Därtill ska en hemvistbedömning enligt tillämpligt skatteavtal alltid ske, eftersom skatteavtal kan användas för skatteplanering. Slutligen måste också bolagsstrukturen optimeras på så sätt att ingen kupongskatt belastar utdelning från ett holdingbolag, samt att inget fast driftställe uppstår i en annan stat än det bolaget registrerats i.
Framförallt utgör Cypern ett attraktivt alternativ till Portugal vid försäljning av ett svenskt fåmansbolag. Se följande artikel, i vilken vi redogör närmare för möjligheterna som Cypern för med sig för svenskar som önskar minimera sin skatt. Ytterligare information om exit finns också i denna artikel.
Comments