Dubai, Förenade Arabemiraten, har under de senaste årtiondet sett en kraftig inströmning av så kallade expats som bosatt sig i landet. Och det är inte svårt att förstå varför. Levnadsstandarden är hög, klimatet är bra, stranden och shopping är alltid nära. Staden har också goda förbindelser med Europa, Asien och Afrika. Vad som också lockar expats, med tillhörande kapital, är de mycket attraktiva skattereglerna som gäller i landet. I denna artikel ska skattereglerna beskrivas i korthet. Därefter ska eventuella frågeställningar som uppstår för en svensk person som vill flytta till Dubai, tas upp.
Beskattning av individer i Dubai
Individer är inte skattskyldiga över huvudtaget i Dubai. En svensk person som flyttar till Dubai kommer alltså inte bli beskattad av landet, i förhållande till tjänsteinkomst, kapitalinkomst, inkomst av näringsverksamhet eller annan inkomst. Det finns inte heller någon gåvo-, arvs- eller förmögenhetsskatt i landet.
Som huvudregel behöver arbetsgivaravgifter inte erläggas för personer som inte är medborgare i landet - men vissa undantag finns.
Som huvudregel blir en individ "tax resident" i Förenade Arabemiraten, om individen spenderar mer än 183 dagar per en tolvmånadersperiod, eller om personen har sin primära bostad och ekonomiska/personliga intressen i landet. Under 2022 infördes dock ytterligare en grund för obegränsat skattskyldighet. Personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd i landet kan nämligen bli residents av 90 dagars vistelse under en tolvmånadersperiod, givet att personen antingen har tillgång till bostad eller arbetar i landet. Denna nya regel kan vara attraktiv för personer som är tax resident i ett land med dubbelbeskattningsavtal med Förenade Arabemiraten.
Beskattning av företag i Dubai
Bolag som är registrerade i Dubai har tidigare inte heller varit skattskyldiga för inkomst. Därav har UAE-bolag varit populära i så kallade offshore-strukturer, eftersom bolagen bara riskerat att betala skatt i land med verksamhet i. Det finns dock risk att ett UAE-bolag belastas med så kallad "CFC-skatt". Mer om det nedan. Under 2023 har betydande förändringar i landets skatteregler för företag.
Den 1 juni 2023, infördes nämligen bolagsskatt i landet. Skattesatsen ligger på 9 %, vilket fortfarande är lågt ur ett internationellt perspektiv. Därtill är den första miljonen (ungefär) kronor skattefri. Bolagsskatt utgår alltså bara på vinst som överstiger cirka en miljon kronor. Möjlighet till 0 % skatt finns fortfarande för bolag som klassificeras som "Qualifying Free Zone Person" - vilket kräver att ett antal krav uppfylls.
Trots införande av bolagsskatt kommer Dubai fortsatt att vara en attraktiv jurisdiktion för att starta bolag. Detta gäller i synnerhet för enmansföretagare eller bolag med mindre omsättning, eftersom dessa bolag kommer vara skattebefriade oavsett status. Den nyintroducerade skatten gäller också i förhållande till enskilda näringsidkare som verkar i Förenade Arabemiraten.
Internationella skatteaspekter
Men det här låter ju nästan för bra för att vara sant? Ja - vi instämmer. Det huvudsakliga problemet för svenskar som flyttar till Dubai, är att Sverige saknar skatteavtal med Förenade Arabemiraten. Därmed finns ganska stor risk att Sverige ändå kommer beskatta dig eller ditt bolag efter att du flyttat från Sverige. Om en individ släpper sin koppling med Sverige, och inte har "väsentlig anknytning", eller "stadigvarande vistelse", har Sverige dock som huvudregel inget beskattningsanspråk (tioårsregeln är ett av undantagen). Det ska därför utredas noggrant att personen är begränsat skattskyldig i Sverige.
Det kan finnas möjlighet, vad gäller tjänsteinkomst, att den svenska ettårsregeln är tillämplig, vilket effektivt sett hade gjort att löneinkomst varken beskattas i Dubai eller i Sverige. Till följd av svensk domstolspraxis utifrån äldre förarbetsuttlanden till lagstiftningen, finns dock ett krav som i många fall sätter stopp för utflyttningar till landet, beroende på huruvida det kan anses finnas verksamhetsmässiga skäl för vistelsen utomlands. En skattejurist bör därav göra bedömningen av sexmånadersregeln innan flytten genomförs, eftersom man annars riskerar att åka på svensk skatt på hela löneinkomsten.
Därtill finns det problem för i Sverige obegränsat skattskyldiga personer som inte bor i Dubai, men som är ägare till UAE-bolag. Detta gäller även för personer som är obegränsat skattskyldiga efter sin utflytt. Det är nämligen så att de svenska CFC-reglerna gör att Sverige beskattar en person för bolagets inkomster, givet att skattesatsen bedöms understiga tröskeln för CFC-reglerna. Det kan därför finnas anledning att välja en annan jurisdiktion, som finns på Sveriges så kallade "vita lista" och därmed inte träffas av CFC-reglerna. Alternativt kan ägandeförhållandena i ett bolag i vissa fall anpassas på sådant sätt att bolaget inte omfattas av den svenska CFC-skatten. En bedömning behöver ske i det enskilda fallet, beroende på bolagets och ägarnas situation.
Därtill finns risk att ett UAE-bolag får ett "fast driftställe" i Sverige eller något annat land från vilket verksamhet sker, vilket leder till att bolaget blir skattskyldigt i landet i fråga. Det är därför generellt sett ingen god idé att verka genom ett UAE-bolag, med enbart fysisk aktivitet från Sverige, även om det finns vissa möjligheter att arbeta från Sverige utan att fast driftställe uppstår, till följd av ett förhållandevis färskt rättsligt ställningstagande från svenska Skatteverket.
Slutsats
Sammanfattningsvis skapar reglerna i UAE intressanta möjligheter att optimera sin skattesituation. Förhållandet att Sverige saknar skatteavtal med Dubai, och att landet ej finns på Sveriges "vita lista", gör dock att kvalificerad rådgivning behövs för att man ska kunna nyttja dessa fördelar.
Comments