top of page

Försäkringar från Nordben blev skattefälla

Nordben är ett företag vars försäkringar frekvent har använts av svenska arbetsgivare, i fall då man sänt arbetstagare för att arbeta utomlands. Nordben såldes in som ett skattemässigt attraktivt alternativ för att se till att svenskar utomlands erhöll kompensation för uteblivna inbetalningar till svensk tjänstepension. Den senaste tiden har dock ett stort antal svenskar åkt på rejäla skattesmällar, i förhållande till utbetalningar från Nordben-försäkringar.


Bild på parkerat flygplan från SAS, som anslutit sig till brygga vid flygplats

Vad är en försäkring från Nordben för något?

Nordben är ett företag som startade på 1980-talet. Företaget har erbjudit sina kunder olika typer av försäkringar. Nordben var under en längre tid marknadsledande inom liv- och pensionsförsäkringar för nordiska arbetsgivare med internationella arbetstagare.


I fall då svenska arbetstagare sändes ut för att arbeta utomlands, för exempelvis ett dotterbolag till ett svenskt bolag, så omfattades ofta arbetstagaren av olika försäkringar från Nordben, för att kompensera för att personen under anställningen utomlands inte tjänade in medel i sin svenska pensionsförsäkring. Anledningen till att arbetsgivare inte betalade in pengar till svensk pensionsförsäkring, var att det finns risk att premierna inte var avdragsgilla utomlands, samt att pensionspremierna i vissa länder beskattades som inkomst hos arbetstagaren.

Vad är en kapitalförsäkring?

Många svenskar känner säkert till att utbetalningar från en kapitalförsäkring är skattefria i Sverige. Utbetalningar från en pensionsförsäkring beskattas däremot som inkomst av tjänst, det vill säga med cirka 30 - 55 % skatt, beroende på årsinkomstens storlek, kommun, ålder och liknande. Givet den stora skillnaden i beskattning, finns det därför klara fördelar med att en försäkring betecknas som kapitalförsäkring istället för pensionsförsäkring.


För att en försäkring ska kunna utgöra kapitalförsäkring, finns det dock en hel del rättsliga krav som måste uppfyllas. Dessa krav framgår av Högsta Förvaltningsdomstolens praxis. En central fråga vid bedömningen är om tillräcklig försäkringsrisk föreligger. Försäkringsrisken i en livförsäkring avser osäkerheten kring när försäkringstagaren avlider, i förhållande till den beräknade livslängden.


För livförsäkringar med investeringsmöjligheter i kapitaltillgångar, så som aktier och fonder, manifesteras försäkringsrisken ofta genom att utbetalningsbeloppet skiljer sig beroende på om försäkringen löper ut, återköps, överlåts eller om ett försäkringsfall inträffar.


Hur blev Nordbens försäkringar en skattefälla?

Under de senaste åren har en uppseendeväckande mängd rättsfall avgjorts i svenska förvaltningsdomstolar, där den centrala frågan har varit hur utbetalningar från Nordbens försäkringar ska hanteras skattemässigt. Nyligen kom ett avgörande från Kammarrätten i Göteborg, som rör utbetalningart från en Nordben-försäkring. Gemensamt för domstolsfallen är att svenska personer inte har deklarerat utbetalningar från Nordben-försäkringar, i tron att dessa utbetalningar varit skattefria till följd av att försäkringarna utgjort kapitalförsäkringar. Skatteverket har istället menat att utbetalningarna ska beskattas som pensionsinkomst.


Ofta har svenska domstolar gjort bedömningen att tillräcklig försäkringsrisk inte har funnits i försäkringarna, för att dessa skulle kunna klassificeras som kapitalförsäkring. Istället har domstolarna gjort bedömningen att försäkringarna utgjort en form av pensionssparande.


Ytterligare en fråga, som varit central i rättsfallen, är vilken tidpunkt som ska anses vara beskattningstidpunkten. Högsta Förvaltningsdomstolen kom med en uppmärksammad dom år 2019 att förtydliga vad som gäller i förhållande till utländska pensionsplaner.


Ofta har individer med försäkringar från Nordben hävdat att beskattningstidpunkten inträffat långt bak i tiden, eftersom de har kunnat disponera försäkringens medel, medan Skatteverket regelmässigt inträtt hållningen att de skattskyldiga personerna först har disponerat medlen vid utbetalningstidpunkten. Denna fråga blir mycket viktig, eftersom Skatteverket generellt sett inte kan ompröva en persons beskattning mer än sex år tillbaka i tiden.


Har du tjänat in medel i en Nordben-försäkring, och undrar hur försäkringen ska hanteras skattemässigt? Hör av dig till oss.





0 kommentarer

Comments


bottom of page