top of page

Fråga från Skatteverket om kryptovaluta – vilka är riskerna?

Som första steg när Skatteverket inlett en granskning/revision av en individs beskattning, brukar myndigheten sända en ”fråga” till individen i fråga. Skatteverket har vid tidigare års beskattning annonserat att det kommer lägga extra fokus på granskning av personer som handlat med kryptovalutor. I denna artikel ska vi gå igenom vad en fråga från Skatteverket är, samt hur processen ser ut vid granskning/revision.


Bild på hand, hållande i penna, med blanketter i bakgrunden, samt en kopp kaffe.

Vad är en ”fråga” från Skatteverket?

Oftast inleder Skatteverket en granskning av individers beskattning utifrån att individen i fråga uppfyller ett särskilt kriterium. Det kan vara så att Skatteverket fått in tips, att personen deklarerat en inkomst som Skatteverket bedömer som särskilt granskningsvärd, eller att Skatteverket erhållit information från en utländsk skattemyndighet om att personen i fråga erhållit inkomst.


Efter att granskningen inletts, sänder i princip alltid Skatteverket ett brev till individen som granskas. Brevet brukar tituleras ”Fråga”, och innehåller för det mesta en redogörelse om bakgrunden till granskningen, samt ett antal frågor till individen.


Vår erfarenhet säger oss att Skatteverket, när det gäller inkomster av kryptovaluta, brukar be den skattskyldige individen att inkomma med transaktionssammanställningar från individens krypto-exchanges. Därtill brukar Skatteverket be om information kring när kryptotillgångarna köpts, om personen har sysslat med mining eller staking, och liknande.


Hur bör jag besvara en ”fråga” från Skatteverket om kryptovaluta?

Det är viktigt att ha med sig att den information som lämnas till Skatteverket kan utgöra bevisning som används av myndigheten för att exempelvis besluta om efterbeskattning (att retroaktivt ompröva tidigare års beskattning – alltså att höja skatten retroaktivt). Därav rekommenderar vi starkt att individer som mottar en fråga från Skatteverket anlitar skatteexpertis direkt.


Hur en fråga besvaras kan ha stor påverkan på utgången i exempelvis en domstolstvist som rör Skatteverkets beslut att efterbeskatta en individ. I vissa fall finns även risk att lämnade uppgifter påverkar en straffrättslig process, till exempel i förhållande till förundersökning om skattebrott.


Bild av mobilskärm med finansiellt diagram

Vad händer efter att jag besvarat Skatteverkets fråga?

Efter att du besvarat Skatteverket fråga, kommer Skatteverket bedöma ditt svar. Sannolikt kommer Skatteverket att återkomma med uppföljande frågor om de uppgifter du lämnat. Om Skatteverket bedömt att de har tillräckligt underlag för att efterbeskatta dig, är Skatteverket skyldiga att sända dig ett s.k. ”förslag till beslut”. I detta förslag redogör Skatteverket för hur de ser på din beskattning, hur de avser att ändra din beskattning, samt de sakomständigheter och rättsliga överväganden som ligger till grund för Skatteverkets syn.


Den skattskyldige individen bereds alltid tillfälle att bemöta Skatteverkets förslag till beslut, vilket sker skriftligen. Efter att detta skett, beslutar Skatteverket oftast om omprövning av personens beskattning. Ett sådant omprövningsbeslut kan överklagas till förvaltningsrätt.


Vad riskerar jag vid granskning av Skatteverket?

Oftast är Skatteverkets intention, då en granskning inleds av en individ, att erhålla tillräcklig information för att eventuellt kunna besluta om omprövning av personens taxering genom efterbeskattning. Enligt de svenska lagbestämmelserna om efterbeskattning, kan Skatteverket ompröva de senaste sex skatteåren/inkomståren. Det krävs dock att en s.k. ”oriktig uppgift” har lämnats av den skattskyldige, för att efterbeskattning ska vara möjligt. Ofta sker omfattande argumentation mellan den skattskyldige och Skatteverket kring huruvida en oriktig uppgift lämnats. Rättsläget är i detta avseende komplext, eftersom betydelsen av oriktig uppgift mejslats fram genom praxisbildning (rättsfall från Högsta Förvaltningsdomstolen) under en lång tid.


Därtill riskerar den skattskyldige, vid efterbeskattning, att påföras skattetillägg. Oftast ligger skattetilläggs-nivån på 40 %. Om en individs skatt för ett tidigare år höjs genom efterbeskattning med 100 000 kr, blir alltså den slutliga skatten 140 000 kr, om skattetillägg också påförs. I vissa fall kan skattetillägget sättas ned helt eller delvis, vilket oftast måste yrkas på gentemot Skatteverket. Om Skatteverket anser att du kan ha gjort dig skyldig till ett brott, så som skattebrott eller bokföringsbrott, kommer Skatteverket vänta med att påföra dig skattetillägg, eftersom det finns ett förbud mot att både bli dömd för brott och påföras skattetillägg för samma gärning.


Har du fått en fråga från Skatteverket, kring inkomster av kryptovaluta eller annan inkomst? Tveka inte att höra av dig till oss för att erhålla professionell rådgivning kring hur du bör hantera detta förfarande.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page