top of page

Fått en ”fråga” från Skatteverket? Så här bör du agera!

Varje vecka får ett antal svenskar ett ovälkommet brev i sin brevlåda eller på Kivra – i form av en ”fråga” från Skatteverket. Känslan av panik kan lätt infinna sig. Hade jag verkligen rätt till det där avdraget? Borde jag kanske inkluderat den där utländska inkomsten i deklarationen? Dessa frågor, och många andra, är vanliga att ställa sig då man får en fråga från Skatteverket.

"Tyvärr är det inte ovanligt att personer tar hjälp av en jurist mot Skatteverket först när det är för sent."

Varför har jag fått en fråga från Skatteverket?

När Skatteverket behandlar en inkomstdeklaration, kan det vara så att handläggaren vill ha in ytterligare uppgifter, för att exempelvis kunna medge ett avdrag som deklaranten har gjort. Till exempel kan det handla om att Skatteverket vill få in underlag som visar att en inkomst beskattats i utlandet – vilket är ett krav för att den så kallade sexmånadersregeln ska kunna undanta inkomst från arbete utomlands, från svensk skatt.


Förutom frågor kring en inlämnad inkomstdeklaration, kan Skatteverket också inleda en slags skatterevision genom att sända en fråga. Skatteverket arbetar ofta med särskilda fokusområden (ofta kring vissa inkomster som ofta deklareras felaktigt – eller inte alls), och sänder då frågor till personer de identifierat på olika sätt.


De senaste åren har ett flertal svenska personer fått frågor om deras krypto-inkomster. Eftersom indikationer funnits på att ett stort mörkertal inte har deklarerat sina kryptoinkomster, verkade det som att Skatteverket gjort en särskild satsning för att upptäcka fusk med deklarering av kryptoinkomster. Eftersom Sverige har informationsutbytesavtal med ett antal länder, kan uppgifter som lämnats av ett annat land också ligga till grund för en inledd skatterevision - som leder till att Skatteverket sänder en fråga.


Hur bör jag besvara en fråga från Skatteverket?

Oftast är Skatteverket ute efter att kunna ompröva en persons beslutade skatter, varvid en fråga sänds ut till en person som misstänks ha gjort något fel i skattehänseende. Tyvärr riskerar ofta en person som får sin skatt omprövad av Skatteverket att också åka på skattetillägg på den tillkommande skatten. Skattetillägg är oftast 40 % av den tillkommande skatten – vilket kan leda till en ordentlig skattesmäll för den som drabbas. I allvarliga fall kan även brottsmisstankar uppstå – varvid Skatteverket kontaktar åklagare, vilket i värsta fall kan leda till fängelsestraff.


Givet dessa risker, är det viktigt att besvara en fråga från Skatteverket på ett genomtänkt och korrekt sätt. Eftersom skattejuridik är ett komplicerat område, bör du anlita en skattejurist för att företräda dig gentemot Skatteverket. Detta gör sig särskilt gällande i fall då Skatteverket frågar om inkomster av större storlek. Det är också viktigt att ha med sig att Skatteverket kan använda inkommen information för att försöka påföra andra skatter än de som frågan initialt rört sig om.


Det är också viktigt att ha med sig vilken part (du eller Skatteverket) som enligt skattereglerna ska anses bära den så kallade bevisbördan. I vissa fall är det Skatteverket som ska bevisa att en sak förhåller sig på ett visst sätt. Det ska i sådana fall bedömas vilken information som lämnas i ett svar till Skatteverket. En skattejurist kan hjälpa dig med att genom en juridisk begäran tvinga Skatteverket lämna ut det underlag som myndigheten har i ärendet. Detta kan vara en viktig strategi för att ha koll på vilken typ av underlag Skatteverket sitter inne på – vilket kan vara viktigt för att bedöma eventuella chanser i en domstolsprocess.


Vad händer efter jag besvarat en fråga från Skatteverket?

Efter att du besvarat en fråga från Skatteverket, sker det ibland att Skatteverket sänder ytterligare frågor till dig. I andra fall anser sig Skatteverket ha tillräcklig grund för att skicka ett ”förslag till beslut”, som du uppmanas inkomma med dina synpunkter på. Därefter fattar Skatteverket oftast ett omprövningsbeslut, som kan överklagas till behörig förvaltningsrätt.


Eftersom ett case i förvaltningsrätt grundar sig på omprövningen hos Skatteverket – blir ibland Skatteverkets fråga – och ditt svar på frågan – en viktig bevisning i rättsprocessen. Därför ska du alltid anlita juridisk hjälp så tidigt som möjligt i processen – det vill säga redan när du får frågan från Skatteverket. Tyvärr är det inte ovanligt att personer tar hjälp av en jurist mot Skatteverket först när det är för sent.


Ta kontakt med oss på nomadtax om du behöver hjälp med en fråga du fått från Skatteverket.



0 kommentarer

Comments


bottom of page