top of page

Hur beskattas carried interest i Sverige? (2024)

Allt sedan 90-talet, då riskkapital- och private equity-fonder började bli allt vanligare i Sverige, har carried interest ingått som en del av kompensationen som förvaltare erhåller från fonden. I Sverige har dock betydande osäkerhet rådit, vad gäller beskattningen av carried interest. Skatteverket har dessutom drivit en mycket hård linje, och mer eller mindre ”jagat” personer med carried interest-inkomster. I denna artikel går vi igenom hur carried interest beskattas i Sverige, samt de skatte-risker som omgärdar beskattningen av carried interest.

Bild av sveriges riksdag byggnad i Stockholm
Vad är carried interest?

Carried interest är en kompensationsdel som förvaltare i investeringsfonder erhåller för sina förvaltningstjänster. Förutom carried interest, brukar så kallade ”management fees” även utgå till förvaltarna. Carried interest är beroende av hur fonden presterar, och utgår vanligtvis som en andel av fondens avkastning/vinst. Carried interest fungerar alltså som ett incitament för fondens förvaltare. Oftast finns en så kallad ”hurdle rate”, vilket är en avkastningströskel som måste uppfyllas för att carried interest ska utgå till fondens förvaltare.


De flesta investeringsfonder brukar struktureras på liknande sätt, i form av ett partnership som ägs av fondens investerare – ”limited partners” (LPs), samt av ett bolag – ”general partner” (GP) – vilket ägs av förvaltarna av fonden. Oftast tillskjuter general partner betydligt mindre kapital än limited partners. Carried interest betalas till general partner som en del av vinstdelningen mellan fondens delägare.


Om fonden presterar väl, och renderar hög avkastning, kan carried interest uppgå om oerhört stora summor. Beskattningen av carried interest blir därför högst relevant för förvaltarna i en investeringsfond.


Hur beskattas carried interest i Sverige?

I Sverige saknas särskilda skatteregler som reglerar just hur carried interest ska beskattas, både för ett bolag som general partner, men också för en individ som direkt eller indirekt mottar carried interest från general partner-bolaget.

Varje riskkapital- och private equity-fond har strukturerats på ett eget sätt, men generellt sett kan man säga att carried interest brukar mottas av holdingbolag som ägs av fondens förvaltare. Därefter brukar carried interest delas ut till holdingbolagets ägare.

Det har under lång tid rådit ett osäkert rättsläge, kring beskattningen av carried interest. Osäkerheten har dels bestått i vilket subjekt som ska beskattas, det vill säga en individ eller dennes bolag. Dessutom har det länge varit oklart om carried interest ska ses som tjänsteinkomst eller kapitalinkomst.


Beskattas carried interest som tjänsteinkomst i Sverige?

Under år 2023, har Skatteverket i ett stort antal fall hävdat att carried interest som betalas ut till ett holdingbolag utgjort inkomst av tjänst hos holdingbolagets ägare. Skatteverket har således menat att bolaget inte skattemässigt skulle vara den korrekta mottagaren av medlen, utan att individen i fråga skulle anses vara mottagare av carried interest i form av tjänsteinkomst. Skatteverket har alltså valt att bortse från hur carried interest rent civilrättsligt har betalats ut. Det finns dock rättsfall som motsäger denna syn på beskattning av carried interest.  


Beskattas carried interest som kapitalinkomst i Sverige?

Skatteverket har också, i förhållandevis många fall, drivit linjen att carried interest ska beskattas enligt de svenska fåmansföretagsreglerna (3:12-reglerna), vilket innebär att en del av utdelning beskattas som tjänsteinkomst.

Eftersom det införts ett s.k. takbelopp vid 3:12-beskattning, kan 3:12-beskattning i vissa fall medföra en inte allt för hög beskattning. Samtidigt har Skatteverket i vissa fall hävdat att 3:12-reglerna inte varit tillämpliga. Argumentationen har till viss del varit oklar, men man kan sammanfatta den som att Skatteverket menat att 3:12-reglerna inte kan tillämpas om ägandet i fonderna har skett genom bolag som saknar rättskapacitet.

En analys måste göras i varje enskilt fall, för att veta om carried interest ska beskattas som tjänsteinkomst eller kapitalinkomst. Detsamma gäller för frågan om carried interest ska beskattas enligt 3:12-reglerna.


Hur beskattas carried interest från en utländsk fond?

Efter att distansarbete blivit allt mer vanligt, finns det exempel på personer som är bosatta och arbetar i Sverige, som förvaltare för en utländsk investeringsfond. Precis som för personer som för förvaltare i svenska investeringsfonder, måste en enskild analys göras av hur carried interest ska beskattas. I vissa fall kan dock ett skatteavtal påverka beskattningen av carried interest.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att Skatteverket drivit en mycket hård linje, för att ”komma åt” förvaltare som uppburit carried interest. Olika argumentationssätt har använts av Skatteverket, och rättsläget vad avser beskattning av carried interest måste anses mycket oklart. Det är därför viktigt att en analys görs av varje enskilt fall, för att ta reda på hur carried interest ska beskattas i Sverige.

Är du mottagare, eller kommer du bli mottagare av carried interest? Tveka inte att höra av dig till oss på nomadtax för att komma underfund med hur du kommer beskattas.







0 kommentarer

Comments


bottom of page