top of page

Hur beskattas crew på en private yacht?

Har du landat det där perfekta jobbet på en större private yacht, och ser fram mot att cruisa runt Karibien och Medelhavet medan du jobbar? Om svaret är ja, är sannolikheten ganska så hög att också funderar kring hur mycket skatt som kommer tas ut på din lön för arbetet.


Det skatterättsliga regelverket som gäller för crew på en yacht är ganska så krångligt – och kan i vissa fall kompliceras av att flera länder vill beskatta en och samma lön. Men med rätt planering kan i vissa fall personer sänka sin skatt betydligt.

Picture of private yacht anchored in tropical water

Ska jag skatta i Sverige på inkomst som crew på en yacht?

I Sverige finns tre grunder för att bli obegränsat skattskyldig. Dessa grunder är följande:

- Bosättning i Sverige,

- Stadigvarande vistelse i Sverige, eller

- Väsentlig anknytning till Sverige


Vanligtvis anses en person som är folkbokförd i Sverige också vara skatterättsligt bosatt i Sverige – vilket innebär att personen blir obegränsat skattskyldig. Det finns dock ett visst utrymme för att hävda att en person inte är obegränsat skattskyldig i Sverige, trots att personen (ev. felaktigt) varit folkbokförd i Sverige.


Om en person har flyttat från Sverige, och exempelvis arbetar på en yacht hälften av tiden, och reser den andra hälften av tiden, kan personen fortfarande vara obegränsat skattskyldig i Sverige, om personen antingen har stadigvarande vistelse i Sverige, eller väsentlig anknytning till Sverige.


Stadigvarande vistelse

Stadigvarande vistelse innebär som huvudregel att en person spenderar mer än sex månader i följd i Sverige. Samtidigt gäller något lägre gränser för utlandssvenskar, till följd av praxis från Högsta Förvaltningsdomstolen. En analys av en persons vistelsemönster i Sverige ska alltid göras för att kunna se till att personen inte får stadigvarande vistelse i Sverige.


Väsentlig anknytning

Väsentlig anknytning innebär att en person som flyttat ut från Sverige behåller vissa anknytningspunkter till Sverige, vilket medför att personen skatterättsligt fortfarande ses som bosatt i Sverige. Reglerna om väsentlig anknytning är mycket komplicerade, till följd av en mycket rik uppsjö av praxis från Högsta Förvaltningsdomstolen. Generellt kan det sägas att en person alltid får väsentlig anknytning om hen har kvar sin tidigare permanentbostad i Sverige, har familj kvar i Sverige, eller om personen bedriver näringsverksamhet i Sverige.


En person som hyr ut sin lägenhet i Sverige medan hen jobbar som besättning på en yacht kommer alltså att vara obegränsat skattskyldig, till följd av väsentlig anknytning som följer av att personen fortfarande disponerar lägenheten.


Sammanfattningsvis bör alltid en kvalificerad skattejurist utreda om en utflyttad svensk person ska anses vara obegränsat skattskyldig eller inte. Juridisk argumentation för begränsad skattskyldighet måste tas med i personens svenska deklaration. Därför upprättar ofta förekommande en skattejurist utflyttade personers deklarationer.


Hur beskattas lön från arbete på yacht, om jag är obegränsat skattskyldig?

Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige, kommer du som huvudregel vara skyldig att betala svensk progressiv inkomstskatt (ca. 30 – 55 %) på din inkomst, oavsett var arbetet har utförts. Du kan alltså jobba på en yacht som huvudsakligen går i Bahamas – och Sverige kommer vilja beskatta din lön från detta arbete.


Det finns dock vissa undantag till denna regel. Vissa personer omfattas nämligen av de särskilda skattereglerna om sjöinkomstavdrag. Avdraget storlek är beroende av om fartyget har gått i så kallad ”närfart” eller ”fjärrfart”.


Utöver det nämnda undantaget, finns också en specialregel som går under namnet ”sexmånadersregeln”. Denna regel medför möjlighet att helt undanta sin inkomst från arbete till sjöss, om vissa krav är uppfyllda.


För att kunna erhålla inkomst från arbete på yacht helt skattefritt, krävs först och främst att yachten inte är svenskflaggad, samt att arbetsgivaren är hemmahörande i EES. Därutöver krävs också att personen vistas utomlands under minst 183 dagar per tolvmånadersperiod. Slutligen måste också yachten huvudsakligen gå i vad man kallar för ”oceanfart” – vilket grovt förenklat innebär att fartyget rör sig på utomeuropeiska vatten. Tracking ska därmed göras av fartygets rutt, under tiden arbete utförts ombord, varefter slutsatserna analyseras och ligger till grund för behandling av inkomsten i den årliga svenska deklarationen.

Picture of tropical narrow beach, with high palmtrees, in sunset

Hur beskattas lön från arbete på yacht, om jag är begränsat skattskyldig?

Om du flyttat från Sverige – och har lyckats uppnå skattestatus som begränsat skattskyldig – kommer Sverige enbart att vilja beskatta lön som du tjänar in när du arbetar på svenskt territorialvatten.


Vad gäller sjömän som jobbar på handelsfartyg – är reglerna annorlunda. Sådana sjömän kan bli skattskyldiga för inkomsten i Sverige, trots att arbetet inte utförs på svenskt vatten. Det räcker nämligen att fartyget är svenskflaggat – eller att redaren är svensk. Dessa regler gäller dock inte för personer som arbetar på en private yacht.


Om du exempelvis arbetar på en private yacht i Karibien, och är begränsat skattskyldig i Sverige – så kommer inte någon svensk skatt att utgå på inkomsten. Det kan samtidigt vara så att yachtens flaggstat, eller landet där arbetet utförs, vill beskatta inkomsten.


Kan skatteavtal förhindra att Sverige beskattar inkomst från arbete på yacht?

Ja - med korrekt skatteplanering, kan bestämmelser i skatteavtal innebära att Sverige inte får beskatta inkomst från arbete på en yacht. Du kan alltså skattemässigt bosätta dig i ett land med förmånliga skatteregler, och skatteavtal med Sverige, och därmed spara mycket skatt. Ett exempel på ett land, som med rätt planering kan skapa en mycket låg skatt för personer som arbetar på sjön, samtidigt som Sverige inte får beskatta alls, är Cypern. I vissa fall kan du får 0 procent skatt i Sverige, trots att du är obegränsat skattskyldig.


Det är viktigt att konsultera en skattejurist, eftersom hemvist enligt skatteavtal måste erhållas genom en noggrann skattemässig strategi.

0 kommentarer

Commentaires


bottom of page