top of page

Hur beskattas RSUs, SARs och Phantom Stocks i Sverige?

Att erbjuda anställda ersättning i form av incitamentsprogram har blivit allt mer populärt de senaste åren. Incitamentsprogram har visat sig vara ett effektivt sätt, för tech-startups eller andra innovativa företag som kanske har begränsat med likvida medel men visar lovande potential, att attrahera kunnig personal. Att erbjuda incitamentsprogram kan leda till uppfyllande av dels arbetsgivarens och dels arbetstagarens mål, eftersom den anställda drar direkt nytta av företagets framgång.


En vanlig fråga vi får på Nomadtax är: "Hur beskattas incitamentsprogram i Sverige?". Denna fråga ställs särskilt ofta av personer som arbetar i en annan stat än deras arbetsgivare. Läs vidare för att få reda på hur Sverige beskattar deltagare i incitamentsprogram som RSUs, SARs, Phantom Stocks och liknande.

Bild av person hållandes i en mobiltelefon med någon typ av finansiell app öppen.

Är RSUs, SARs och Phantom Stocks skattepliktiga i Sverige?

Sverige har ett globalt skatteanspråk på sina obegränsat skattskyldiga individer. Detta skatteanspråk omfattar inkomst i form av RSUs, SARs och Phantom Stocks (syntetiska optioner), även om dessa fåtts från en utländsk arbetsgivare.


I svensk skattelagstiftning stadgas att förmåner ska beskattas utifrån förmånens marknadsvärde. Detta gäller även incitamentsprogram. Det finns emellertid en särskild skatteregel som styr när beskattningstidpunkten inträffar. Regeln anger att en RSUs/SARs/Phantom Shares kan klassificeras som antingen en värdepapper eller en personaloption, för svenska skatteändamål.


  • Om den klassificeras som ett värdepapper, är beskattningstidpunkten (för den anställde) när den anställde faktiskt erhåller RSU/SAR/Phantom Stock, dvs. när intjänandetiden ("vestin") är avslutad.

  • Om den klassificeras som en personaloption, inträffar beskattningstidpunkten när RSU/SAR/Phantom Share utnyttjas eller säljs ("exercise" eller "sale").


Skillnaden mellan dessa två beskattningstidpunkter är att en efterföljande värdeökning efter intjänandetiden skulle vara föremål för svensk inkomstskatt (30-55 %) om tillgången som intjänas klassificeras som en personaloption.


För tillgångar som klassificeras som värdepapper, skulle en värdeökning istället beskattas med svensk kapitalskatt (30 % eller 25 %). Följaktligen är det vanligtvis mer fördelaktigt för den anställde att incitamentsprogram klassificeras som ett värdepapper. Detta är av vikt för arbetsgivare, eftersom arbetsgivaravgifter påverkas av beskattningstidpunkten. Om ett incitamentsprogram klassificeras som en personaloption, skulle en värdeökning innebära ökade sociala avgifter för arbetsgivaren, givet att värdet gått upp på optionen.

Hur klassificeras RSU, SARs och Phantom Stocks enligt svensk skatterätt?

Högsta förvaltningsdomstolens praxis ska beaktas vid bedömning av om ett incitamentsprogram ska klassificeras som ett värdepapper eller en personaloption. Faktorer som om tillgången/optionen/värdepappret kan disponeras fritt och om fortsatt anställning krävs för att utnyttja eller sälja optionerna är av betydelse i klassificeringen.

En skattejurist måste genomföra en detaljerad granskning av villkoren som styr incitamentsprogrammet för att korrekt klassificera det enligt svenska skatteregler.


År 2022 fastställde Högsta förvaltningsdomstolen att Phantom Stock-program kunde klassificeras som värdepapper för svenska skatteändamål — vilket var en framgång för arbetsgivare och anställda. Tidigare hade Skatteverket intagit hållningen att sådana incitamentsprogram (med syntetiska optioner), inte kunde utgöra värdepapper. Men eftersom klassificeringen beror på villkoren i varje program, är inte alla Phantom Stock-program att klassificera som värdepapper. Om de utformas korrekt, är det dock möjligt att få ett Phantom Stock-program klassificerat som ett värdepapper.

Vilka arbetsgivarskyldigheter följer med incitamentsprogram till arbetstagare i Sverige?

Arbetsgivares skattskyldigheter i Sverige styrs främst av deras anställdas skattestatus i Sverige. Om ett utländskt företag har en anställd som är obegränsat skattskyldig i Sverige, är arbetsgivaren skyldig att innehålla svensk preliminärskatt på månadslönen, och i de flesta fall betala svenska arbetsgivaravgifter (31,42 % som huvudregel). För att uppfylla dessa skyldigheter måste arbetsgivaren registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket.


Ofta anlitar ett utländskt företag en lokal, svensk, löneleverantör för att hantera löneutbetalning och rapportering till Skatteverket.


I förhållande till rapporteringen till Skatteverket, måste man klassificera incitamentsprogrammet för att veta hur man ska rapportera förmån av incitamentsprogram till Skatteverket korrekt, eftersom beskattningstidpunkten skiljer sig mellan värdepapper och personaloptioner. Detta innebär att klassificeringen måste göras för att arbetsgivaren ska kunna uppfylla sina arbetsgivarskyldigheter. Därför är det första steget för att säkerställa efterlevnad av svensk skattelag, att låta en skattejurist klassificera incitamentsprogrammet enligt svensk skatterätt.


Planerar du att erbjuda en anställd möjligheten att delta i ditt företags incitamentsprogram? Bor den anställde i Sverige? Tveka inte att kontakta oss på Nomadtax för all vägledning du behöver om svenska skatteaspekter av incitamentsprogram. Söker du vägledning om ESOPs? Läs vår artikel om ESOPs här (på engelska).


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page