top of page

Hur beskattas svenskar i Schweiz?

Schweiz är ett land som gjort sig vida känt på grund av karaktäristiska varor, spektakulär natur, centrum för politiska organisationer, och en stark bank- och finanssektor. På grund av förmånliga regler har en mängd multinationella bolag etablerat sig i landet, vilket har lett till att en stort antal expats bor och arbetar i Schweiz.


Generellt sett har Schweiz lägre skattesatser än Sverige - men skattesystemet kan i många fall vara svårförståeligt och komplicerat för en svensk. I denna guide ska vi därför gå igenom vad svenskar som bor i Schweiz bör tänka på vad gäller deras skattesituation.



Hur blir man skattskyldig i Schweiz?

I Schweiz blir en inflyttad person obegränsat skattskyldig (tax resident) enligt tre separata grunder:

  • Personen har avsikt att permanent bosätta sig i Schweiz, samt att personen har registrerat sig som bosatt i en Schweizisk kommun.

  • Personen befinner sig i Schweiz för att bedriva ekonomisk aktivitet, under minst 30 dagar (korta avbrott undantagna).

  • Personen befinner sig i Schweiz, utan att bedriva ekonomisk aktivitet, under minst 90 dagar (korta avbrott undantagna).


I oklara fall ska en bedömning göras av om personen i fråga har sina centrum för levnadsintressen i Schweiz, vilket består av en omfattande juridisk helhetsprövning av personens koppling till Schweiz, i personligt och ekonomiskt hänseende. I vissa fall måste också en bedömning göras av i vilken kanton en person ska vara skattskyldig i - till exempel om personen regelbundet vistas i flera kantoner.


En person som är obegränsat skattskyldig (tax resident), blir skattskyldig för sin globala inkomst - det vill säga alla typer av inkomster från alla länder i världen.


En person som inte är obegränsat skattskyldig i Schweiz, blir begränsat skattskyldig. En begränsat skattskyldig person är skattskyldig för inkomster med källa i Schweiz - exempelvis lön från arbete som utförts i Schweiz, styrelsearvode från schweiziskt bolag, ränta på schweiziskt bankkonto, utdelning från schweiziska bolag, förmögenhet belägen i Schweiz, och pension som betalas ut från Schweiz.


Hur hög är skatten i Schweiz?

Skattesystemet i Schweiz skiljer sig på betydande sätt från det svenska. Inkomstskatt tas ut på tre nivåer: statlig nivå, kantonal nivå, och på kommunal nivå. Skatteregler och skattesatser skiljer sig åt i olika kantoner, vilket gör att skatteutfallet kan skilja sig relativt mycket beroende på vilken kanton en person tillhör. Systemet har en hel del likheter med det amerikanska skattesystemet.


På statlig nivå är inkomstskatten progressiv, vilket betyder att skattesatsen ökar ju mer du tjänar. På kantonal nivå varierar skatten relativt mycket. Därför är det svårt att lämna några generella uppgifter om hur hög skatten blir. Om en person är i äktenskap, beräknas skatten på ett annat sätt än för personer som inte är i äktenskap.


För en ogift person, uppgår den statliga inkomstskatten mellan 0,77 % och 11,5 %. Vid bosättning i exempelvis Zürich, utgår kantonal skatt på mellan 0 % och 13 %, beroende på inkomst. Den högsta skattesatsen i Geneve uppgår till 48 % (inkl. statlig inkomstskatt), medan motsvarande siffra är 41,1 % i Zürich.


Inkomstskatten utgår inte bara på löneinkomst, utan också på passiv kapitalinkomst såsom utdelning, ränteinkomster och liknande. För passiv inkomst finns vissa möjligheter till avdrag.


Finns det några skattelättnader för expats i Schweiz?

I Schweiz gäller specialregler för vissa typer av expats som temporärt bosätter sig i Schweiz under maximalt fem år. En person som omfattas av reglerna har möjlighet att göra särskilda avdrag för resor mellan hemlandet och Schweiz, kostnad för bostad i Schweiz, kostnad för flytt, kostnader för barns skolgång och liknande.


Förutom avdragen för expats, kan en person utan Schweiziskt medborgarskap bli beskattad med en så kallad "lump-sum tax", alltså en fast klumpsumma i skatt. Möjligheten infördes för att attrahera HNWI (High Net Worth Individuals) till Schweiz. Regelverket är mycket attraktivt för personer med betydande inkomster och/eller förmögenhet. Det krävs att personen inte arbetar som anställd i Schweiz. I vissa kantoner har möjligheten till den här beskattningen tagits bort.


Vill Sverige beskatta en svensk som bor i Schweiz?

En viktig sak att komma ihåg, är att Sverige även vill beskatta personer som om de vore bosatta i Sverige, om de tidigare varit bosatta i landet och har väsentlig anknytning efter utflytt. Samma sak gäller för en person som vistas stadigvarande i Sverige efter att ha flyttat.


Om en person inte har väsentlig anknytning, eller vistas stadigvarande i Sverige, vill Sverige fortfarande beskatta inkomster med källa i Sverige. Detta omfattar exempelvis pensionsinkomster från Sverige, som hos en begränsat skattskyldig person beskattas med SINK-skatt på 25 %.


Sverige vill också beskatta begränsat skattskyldiga svenskar (sådana som flyttat utomlands) på deras kapitalvinster, under tio år från utflyttningen. Skatten träffar bland annat försäljning av svenska aktiebolag, men även aktier i noterade bolag. Det schweiz-svenska skatteavtalet kan ha påverkan på detta skatteanspråk från Sverige.


Finns det risk för dubbelbeskattning vid bosättning i Schweiz?

Eftersom Schweiz vill beskatta alla inkomster hos en person som är bosatt i landet, finns en hög risk att en svensk som flyttat till Schweiz är skattskyldig i både Sverige och Schweiz på samma inkomst. För att undvika dubbelbeskattning (att samma inkomst beskattas i två länder) ska det svensk-schweiziska skatteavtalet tillämpas. För tillämpningen av avtalet är en avgörande fråga i vilket land personen får hemvist enligt skatteavtalet. Om en person får hemvist i Schweiz, kan det generellt sägas att Sverige bara får beskatta inkomster som härrör från Sverige.


Hemvistbedömningen är komplicerad, och en enskild bedömning måste alltid göras utifrån de omständigheter som gäller för en viss person. Hänsyn tas till var personen har tillgång till bostad, och i vissa fall vart personen har sina ekonomiska och personliga intressen et cetera. Rättspraxis är av betydelse för att bedöma hemvistet.



Har Schweiz förmögenhets-, arvs- eller gåvoskatt?

Schweiz har förmögenhetsskatt, som varierar mellan kantonerna. Skatten utgår på värdet av nettoförmögenheten - det vill säga efter avdrag för skulder. Värdet av vissa tillgångar beaktas ej. Det kan exempelvis röra sig om tillgångar i hushållet. Kryptotillgångar omfattas av skatten.


I de allra flesta kantoner utgår gåvo- och arvsskatt. Skattesatserna varierar mellan 0,8 % till 1,2 % och undantag finns då ingen skatt utgår.


Vad bör en svensk tänka på innan flytt till Schweiz?

Schweiz är ett land med stora möjligheter, men för att se till att din flytt till Schweiz sker så skatteoptimalt som möjligt, bör följande bedömas av en skattejurist.

  • Det svenska skatteanspråket efter utflytt

  • Det schweiziska skatteanspråket (statlig, kantonal och kommunal nivå)

  • Påverkan av svensk-schweiziska skatteavtalet

  • Möjlighet till lindring av dubbelbeskattning

  • Möjlighet att påverka omständigheterna för att erhålla hemvist på optimalt sätt

  • Tajming avseende vissa transaktioner, utifrån slutsatser i de tre tidigare punkterna

0 kommentarer

Comments


bottom of page