top of page

Såhär deklarerar du i Sverige för första gången

Varje land i världen har ett eget skattesystem. Skattenivå, möjligheten att göra avdrag, och tidsfrister är några av de många saker som oftast skiljer sig länder emellan.


Det är därför inte ovanligt att en person som nyligen flyttat till Sverige upplever osäkerhet kring sin inkomstdeklaration. I Sverige är varje bosatt person skyldig att lämna in denna årlig inkomstdeklaration till Skatteverket, och en person som gör fel riskerar att drabbas av högre skatt, och i värsta fall skattetillägg. Vi på nomadtax går i denna artikel igenom vad en person som deklarerar för första gången i Sverige bör tänka på.


Bild på tradionellt trähus målat i klassisk falu-rödfärg.

Är jag skyldig att deklarera i Sverige?

I Sverige finns två typer av status som en person kan ha i skattehänseende. Antingen är man obegränsat skattskyldig, eller så är man begränsat skattskyldig. Tyvärr är de svenska reglerna kring skattskyldighet något oklara, till följd av spretig domstolspraxis – men det kan något förenklat sägas att varje person som spenderar mer än sex månader i Sverige blir obegränsat skattskyldig.


Om personen har vistats växelvis i Sverige och andra länder, blir saken något svårare. Tyvärr finns nämligen ingen gräns i form av dagar i Sverige som leder till obegränsad skattskyldighet, vilket är det mest vanligt förekommande sättet som andra länder använder för att bestämma om en person är obegränsat skattskyldig. Istället ska en bedömning göras utifrån svensk rättspraxis, vilket i mer komplicerade fall bör göras av en skattejurist.


I förhållande till nyinflyttade personer i Sverige, måste man också bedöma från vilken dag personen är obegränsat skattskyldig i Sverige. Enligt svensk lagstiftning kan man nämligen vara obegränsat skattskyldig under bara en del av kalenderåret. Bedömningen är viktig, eftersom den bestämmer vilka personer som är skyldiga att deklarera i Sverige.


En obegränsat skattskyldig person är skyldig att lämna in en inkomstdeklaration i Sverige, medan en begränsat skattskyldig person som regel inte behöver göra detta.


Vilka inkomster ska jag inkludera i svenska deklarationen?

Sverige har ett så kallat globalt skatteanspråk, vilket betyder att Sverige vill beskatta obegränsat skattskyldiga personers alla inkomster – oavsett var de härrör från. Detta betyder att Sverige exempelvis vill beskatta löneinkomster för arbete som utförts utomlands, utdelningar från utländska bolag, trust-distributions från utländska truster, och kapitalvinster vid försäljning av fastighet som är belägen utomlands.


En person som är obegränsat skattskyldig måste alltså vara beredd att deklarera sina samtliga inkomster i den svenska deklarationen. Det är viktigt att varje utländsk inkomst inordnas under de svenska inkomstskattereglerna, eftersom det är dessa regler som gäller fullt ut för den svenska deklarationen. Ett exempel på detta är att betalningar från utländska truster kan bli helt skattefria i Sverige – samtidigt som de också kan beskattas med upp till 55 % marginalskatt. Om det råder osäkerhet kring hur en viss utländsk inkomst ska beskattas i Sverige, kan man ansöka om förhandsbesked.  


Sverige har ett special-regelverk som gäller för personer som är delägare i ett företag de själva arbetar aktivt i. Regelverket medför i korthet att utdelningar och kapitalvinster delvis beskattas som tjänsteinkomst, det vill säga med 30 – 55 % progressiv skatt. Reglerna gäller även för innehav i utländska bolag – vilket tyvärr överraskar nyinflyttade personer i Sverige varje år. Om en nyinflyttad person felaktigt deklarerar sådan inkomst (från eget bolag), eller inte deklarerar inkomsten alls, riskerar personen att bli påförd skattetillägg på 40 % extra skatt. Se därför till att en skattejurist utreder din skattesituation helst innan du flyttar till Sverige.


Hur påverkar skatteavtal min svenska deklaration?

Sverige har ingått skatteavtal med ett stort antal länder världen över, som kan begränsa Sveriges rätt att beskatta obegränsat skattskyldiga personer i Sverige. För att ta reda på vilken effekt ett skatteavtal har på en person i Sverige, måste det först fastställas i vilket land personen har sitt hemvist i enligt skatteavtalet. Bedömningen är komplicerad, och innefattar en undersökning av det aktuella skatteavtalet. Efter att hemvist bedömts, kan en obegränsat skattskyldig person i sin svenska inkomstdeklaration yrka att Sverige har begränsad rätt att beskatta vissa inkomster.


Ett exempel är att Sverige enligt många skatteavtal inte äger rätt att beskatta en kapitalvinst som uppstått då en fastighet i ett annat land sålts. Detta kräver dock att personen som sålt fastigheten har sitt hemvist enligt skatteavtalet i det land fastigheten är belägen. Konsultera alltid en skattejurist om du har utländsk inkomst och är obegränsat skattskyldig i Sverige.


Vilka avdrag kan jag göra i den svenska deklarationen?

Avdrag är ytterligare en punkt som skiljer sig mycket från land till land. Generellt kan man säga att Sverige är ganska restriktivt i möjligheten till avdrag – men det finns undantag. Exempelvis finns en möjlighet för nyinflyttade expats att nyttja den så kallade ’expertskatten’, vilket leder till att personen inte alls beskattas på 25 % av dennes lön.


Ofta kan vissa utländska kostnader göras avdrag med, så som räntekostnader på lån i utländska banker. Detta kan effektivt sänka din svenska skatt.


Kan jag få avräkning för utländska skatter i Sverige?

Det är vanligt förekommande att personer som flyttar till Sverige också är obegränsat skattskyldiga i sin tidigare hemstat. Personen kan i sådana fall ha oturen att bli beskattad både i Sverige och i den tidigare hemstaten, eftersom båda länder vill beskatta inkomsten. Som tidigare nämnts, kan skatteavtal tillämpas för att undvika dubbelbeskattning. Sverige har också intern lagstiftning som möjliggör avräkning av utländsk skatt – även om denna lag har en hel del begränsningar.


När ska jag deklarera i Sverige?

Sista dag för inlämning av svensk inkomstdeklaration är den 2 maj året efter beskattningsåret. Det sagda innebär att du måste lämna in din svenska inkomstdeklaration för 2024, senast den 2 maj 2025. Möjlighet finns att ansöka om förlängd deadline.



Flyttade du till Sverige under 2024, och har du frågor kring din svenska inkomstdeklaration? Hör av dig till oss på nomadtax, för att erhålla rådgivning kring din skattesituation och assistans med din svenska inkomstdeklaration.  

0 kommentarer

Comments


bottom of page