top of page

Såhär deklarerar du som utlandssvensk (sänk din skatt!)

Allt fler svenskar väljer att flytta utomlands. Att bo i ett varmare land, med lägre skatter, lägre levnadskostnader och en generellt högre livskvalitet, blir allt viktigare för svenskar, och allt enklare i takt med att remote work exploderat i popularitet. Men att bosätta sig utomlands är inte alltid så smidigt. Att ha kontakt med det nya bosättningslandets myndigheter kan vara svårt och tålamodskrävande.


Det som tenderar att oroa utlandssvenskar mest är skatten. Kommer jag få betala lägre skatt? Kommer jag fortsatt behöva betala skatt i Sverige fast jag flyttat? Hur och när deklarerar jag? Dessa är vanliga frågor att ställa sig i samband med utlandsflytt. Låt oss gå igenom.


Person som sitter på stenmur vid havskanten, med fritidsbåtar uppankrade i bakgrunden.

Måste jag deklarera i Sverige även fast jag bor utomlands?

Många svenskar tror att de inte behöver deklarera i Sverige efter att de "skrivit ut sig" från den svenska folkbokföringen. Dessvärre är detta inte riktigt sant. Sverige har skatteregler som innebär att en individ kan kvarstå som obegränsat skattskyldig i Sverige, trots att personen de facto har flyttat och bosatt sig utomlands.


Närmare bestämt, finns det två juridiska grunder som kan medföra att en utlandssvensk kvarstår som obegränsat skattskyldig i Sverige. Den första grunden går under namnet stadigvarande vistelse. Den andra är väsentlig anknytning.


Något förenklat innebär stadigvarande vistelse att en utlandssvensk fortsätter att vistas i Sverige i en omfattning som innebär att personen skatterättsligt fortfarande har stark koppling till Sverige. Vid bedömningen av om en person vistas stadigvarande i Sverige, ska hänsyn bland annat tas till vistelsens omfattning (hur många nätter som spenderats i Sverige), vistelsens regelbundenhet, och avbrottens längd (hur länge en person inte befinner sig i Sverige). Rättsläget är ytterligare komplicerat av att Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) under senare år kommit med ny praxis, vilket gjort att en särskild bedömning ska göras då man tittar på om utlandssvensk har stadigvarande vistelse.


Den andra grunden, väsentlig anknytning, är något som många svenskar har hört talas om. Enligt lagtexten ska en helhetsbedömning göras av vilken koppling en utlandssvensk har till Sverige. De faktorer som anses väga tyngst, är att personen har familj kvar i Sverige, en bostad kvar i Sverige, samt innehav i en svensk näringsverksamhet. Därtill kan band så som fastighetsinnehav, utlandsbosättningens längd, och fritidsbostad spela roll. Ofta tar vi på nomadtax fram förhållningsregler då en svensk klient ska flytta ut, det vill säga rekommendationer om vilka tillgångar och band som kan behållas i Sverige utan att klienten får väsentlig anknytning.


Sammanfattningsvis är du alltså skyldig att deklarera i Sverige som utlandssvensk, om du har väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse i Sverige efter din flytt. Om du inte har väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse, blir du begränsat skattskyldig. Du behöver då oftast inte deklarera, men du är fortsatt skattskyldig för inkomster från Sverige, så som svensk pension, utdelning från svenska bolag, och liknande. Skatten på sådana inkomster kan i vissa fall begränsas genom tillämpning av skatteavtal.


När måste jag deklarera i mitt nya bosättningsland?

Skyldigheten att deklarera, styrs helt av ditt nya lands skatteregler. I Spanien gäller till exempel att du blir obegränsat skattskyldig (och därmed skyldig att deklarera) det år du vistats 183 dagar i Spanien.


Den uppmärksamma läsaren inser nu att det ofta uppstår en situation för utlandssvenskar, när de är skyldiga att betala skatt och deklarera i både Sverige och det nya bosättningslandet. Detta är självfallet inte önskvärt, eftersom personen då riskerar att bli dubbelbeskattad, alltså beskattad på samma inkomster i två länder. Men det finns vägar att lösa detta problem, som ibland till och med kan leda till låg eller ingen skatt alls. Lösningen kallas för skatteavtal.


Skatteavtal för utomlands bosatta svenskar

För att undvika risken för dubbelbeskattning, har Sverige likt många andra länder, ingått bilaterala skatteavtal med ett flertal av världens länder. Ett skatteavtal begränsar länders rätt att beskatta individer och företag. Generellt sett innebär tillämpning av skatteavtal att det ena landet får beskatta individens globala inkomster, medan det andra landet enbart får rätt att beskatta inkomster som anses härröra från landet.


För att ta reda på vilken effekt ett skatteavtal kan ha på en svensk som bor utomlands, måste det först bedömas i vilket land (Sverige eller det nya bosättningslandet) som personen har sitt hemvist i enligt skatteavtalet. Denna bedömning, hemvistbedömningen, är helt separat från de svenska reglerna om stadigvarande vistelse och väsentlig anknytning, men de svenska reglerna har fortfarande viss påverkan i bedömningen.


Om en person får hemvist enligt skatteavtal i det nya bosättningslandet, blir Sveriges rätt att beskatta personen begränsad. Detta kan vara mycket fördelaktigt. En mängd svenskar nyttjade denna möjlighet, genom att de yrkade hemvist i Portugal enligt det svensk-portugisiska skatteavtalet, vilket i framgångsrika fall medförde att Sverige inte hade rätt att beskatta inkomst av svenska tjänstepension. Portugal hade alltså ensam rätt att beskatta inkomsten, men valde på grund av intern speciallagstiftning för nyinflyttade personer, att inte göra detta. Sveriges skatteavtal med Portugal gäller inte längre, men det finns andra länder där liknande resultat kan uppnås med korrekt skatteoptimering.


Segelbåt i trångt, grunt sund. Blå-grönt vatten med buskig medelhavsvegetation på öarna vid sundet.

Faktum är att skatteavtal spelar så stor roll, att det i vissa fall kan vara onödigt att försöka vistas begränsat i Sverige (för att inte få stadigvarande vistelse), samt att klippa band med Sverige (för att inte få väsentlig anknytning), så länge hemvist erhålls i det nya landet enligt skatteavtalet. I vissa skatteavtal, så som det spanska och italienska, finns emellertid en särskild koppling mellan de svenska reglerna och avtalet, vilket gör det oerhört viktigt att ha en utformad skattestrategi vid (helst innan) flytt till dessa länder.


Om en person vill nyttja ett skatteavtals bestämmelser, måste detta yrkas på i den svenska inkomstdeklarationen. En argumenterande text, med stödjande bevisning, tas fram av oss på nomadtax för våra utlandssvenska klienter, och lämnas in som bilaga till deklarationen. Om yrkandet och upprättandet av deklarationen görs felaktigt, kan en så kallad "oriktig uppgift" anses ha lämnats, vilket gör att Skatteverket kan ta ut ett skattetillägg på 40 %. I värsta fall kan utredning om skattebrott inledas.


Skatteoptimering för utlandssvenskar - hur gör man?

Beskattningen för en utlandssvensk är oerhört krånglig, eftersom svensk lag, bosättningslandets lag, och skatteavtalet samtidigt påverkar personens skattestatus. Om en utlandssvensk äger bolag, gör sig samma problematik gällande för bolagets beskattning. Till och med för jurister, är internationell skatterätt svårförståeligt och komplicerat, vilket lett till att svenska jurister som sysslar med skatt näst intill enbart arbetar med just skatt. Det är alltså väldigt svårt för en utlandssvensk att förstå reglerna och göra rätt, alltså deklarera rätt inkomst på rätt sätt, i båda länder. Det finns därför goda skäl att anlita skatteexpertis som utlandssvensk. Men det finns mer vinster med att anlita skatteexpertis än att göra rätt. Det är nämligen så att utlandssvenskar i många fall kan reducera sin skatt avsevärt, om rätt planering/optimering sker av personens skattesituation.


Exempelvis är det vanligt att vi tar fram förhållningsregler för att påverka relevanta omständigheter utifrån skattelagstiftning, så att önskvärt hemvist erhålles, vilket kan medföra att Sverige exempelvis inte får rätt att beskatta en kapitalvinst, kryptoinkomster, utdelning från eget bolag, löneinkomster eller pensionsinkomster. Framförallt har denna möjlighet nyttjats av pensionärer, men även av entreprenörer, som vill minska sin beskattning då de säljer sitt företag, vilket med rätt planering kan göras skattefritt i vissa fall.


Sammanfattning

Som utlandssvensk eller blivande utlandssvensk, bör du ha följande i åtanke i förhållande till sin skattesituation:


  • Bedömning ska göras av din skattestatus i Sverige efter utflyttningen, och hur detta påverkar beskattningen av dina inkomster

  • Bedömning ska göras av din skattestatus i ditt nya bosättningsland, och hur detta påverkar beskattningen av dina inkomster

  • Hemvistbedömning enligt skatteavtal, och dess påverkan på dina inkomster, ska vidtas


Utifrån dessa bedömningar, ska sedan följande praktiska åtgärder vidtas i samband med deklaration:


  • Upprättande av korrekt utformad deklaration/deklarationer

  • Framtagande av yrkande om personens skattestatus

  • Framtagande av yrkande om hemvist enligt skatteavtal

  • Framtagande av yrkande om skatteavtals begränsande verkan, samt yrkande om avräkning i förekommande fall


Helst ska de övre tre punkterna utredas innan personen flyttar från Sverige, eftersom detta ger möjlighet att påverka skattestatus, inkomstkällor, hemvist, och liknande, för att erhålla en skatteoptimal situation.


Vi på nomadtax har lång erfarenhet av svensk och internationell skattelagstiftning för utlandssvenskar. Vi bistår med både rådgivning och framtagande av deklarationer, ansökningar, och liknande. Kontakta oss om du vill veta mer.






0 kommentarer

Comments


bottom of page