top of page

Hur du får tillbaka pengar på skatten från kryptoförluster

Liksom de flesta marknader, har kryptomarknaden varit särskilt volatil under de senaste åren. Bitvis har BTC, ETH och övriga större kryptovalutor stått förhållandevis lågt, vilket medfört att personer som köpt tidigare år gjort kapitalförluster när de sålt av. Självklart är det aldrig kul att göra en kapitalförlust, men det finns faktiskt möjlighet att få tillbaka skattepengar på grund av förluster på kryptovaluta.


Bild på drönare över öppet lugnt hav, i solnedgång.

Svensk beskattning av kryptovaluta

Det var länge oklart hur kryptovaluta skulle ses på, ur ett svenskt skatteperspektiv. Men år 2018 kom ett avgörande från Högsta Förvaltningsdomstolen som innebar att kryptovaluta ansågs vara ”andra tillgångar” kapitaltillgångar. Avgörandet innebär att kapitalvinster är skattepliktiga i Sverige för obegränsat skattskyldiga individer. Därav måste kapitalvinster deklareras i den årliga inkomstdeklarationen.


Med anledning av Högsta Förvaltningsdomstolens klassificering, så finns även rätt till avdrag för kapitalförluster på kryptovalutor.


Hur beräknar man en kapitalförlust på kryptovaluta?

Eftersom kapitalförluster ska beräknas enligt svenska skatteregler, uppstår oftast behov av att vidta egna beräkningar jämfört med de som erhålls från Crypto Exchanges. Det är viktigt att beräkning av en kapitalförlust sker enligt den metod som föreskrivs i svensk lag, varvid den s.k. genomsnittsmetoden ska användas, med valutaomvandling.


Ofta kan det uppstå betydande svårigheter med att beräkna en individs omkostnadsbelopp för exempelvis BTC, eftersom det kräver att samtliga förvärv av BTC beaktas och beräknas enligt den svenska metoden, vilket kräver omvandling av valutaomvandling för varje enskild köp-transaktion. Vi på nomadtax genomför ofta beräkningar och redovisning av förluster på kryptovaluta i svenska personers inkomstdeklarationer.


Hur deklarerar man en kapitalförlust på kryptovaluta?

Som utgångspunkt ska kryptoförluster som en individ gjort deklareras på blankett K4, som biläggs till den årliga inkomstdeklarationen.


Hur mycket pengar kan jag få tillbaka?

Eftersom Högsta Förvaltningsdomstolen klassificerat BTC och övriga kryptovalutor som ”andra tillgångar”, ska 70 % av en kapitalförlust dras av från andra kapitalinkomster i inkomstslaget kapital. Om en individ har ett underskott i inkomstslaget kapital, kan denna medföra en rätt att få s.k. skattereduktion för underskott av kapital – vanligen benämnt ränteavdraget.


Denna skattereduktion medför att en persons skatt minskar med 30 % av underskottet, till den del underskottet understiger 100 000 kr. Det återstående underskottet erhålls 21 % skattereduktion med.


Därav kan en person som exempelvis gjort en kapitalförlust på kryptovaluta, om 100 000 kr, erhålla en sänkning av dennes skatt med 30 000 kr. Observeras bör dock, att det måste finnas tillräcklig skatt för att nyttja underskottet.


Har du gjort kapitalförluster på kryptovalutor? Hör av dig till oss för att erhålla optimal skattemässig behandling av dina kapitalförluster på kryptovalutor.



0 kommentarer

Comments


bottom of page