top of page

Hur du minimerar din skatt på pension utomlands

Många svenskar har hört talas om att pensionering utomlands kan löna sig. Portugal blev ett land som gjorde sig särskilt känt för att erbjuda attraktiva skatteregler för svenska pensionärer, men har numera tagit bort de förmånliga skattereglerna. Sedan dess har många andra länder följt efter – och infört speciella skatteregler med syfte att locka till sig pensionärer som spenderar pengar i landet. I denna artikel ska vi gå igenom hur du minimerar din skatt på pension utomlands.

Vakttorn för badvakt på sandstrand
Hur mycket skatt vill Sverige att jag ska betala på pension?

Frågan som är avgörande för hur Sverige kommer vilja beskatta din pension efter att du flyttat utomlands, är om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. En person som flyttat ut från Sverige kan nämligen fortsätta att vara obegränsat skattskyldig, om personen antingen har väsentlig anknytning till Sverige, eller vistas stadigvarande i Sverige.

Det är därför viktigt att en noggrann bedömning görs av din skattestatus i Sverige. Vi rekommenderar alltid att professionell skatteexpertis anlitas, dels för att undersöka din chans att kunna bli begränsat skattskyldig, och dels för att ta fram en manual med förhållningsregler för att inte bli obegränsat skattskyldig. Exempel på förhållningsregler är hur mycket du kan vistas i Sverige, vilken typ av tillgångar du kan äga i Sverige, och liknande. Dessa frågor är helt beroende av den stora mängd rättsfall (praxis) som Högsta Förvaltningsdomstolen kommit med under flera årtionden.

  • Om du är obegränsat skattskyldig efter din flytt, vill Sverige beskatta dig precis som om du bodde i Sverige – det vill säga med progressiv inkomstskatt på mellan 30 – 55 %.

  • Om är begränsat skattskyldig efter din flytt, kommer Sverige vilja beskatta dig med SINK-skatt på 25 %.

  • Trots det kan Sveriges rätt att beskatta din pension begränsas av skatteavtal

Hur mycket skatt betalar jag i mitt nya bosättningsland?

Hur mycket skatt som ditt bosättningsland vill ta ut beror på landets egen lagstiftning. Det finns ett flertal länder som erbjuder specialregler för svenska pensionärer. I denna artikel har vi gått igenom några av de mest attraktiva länderna i Europa.

Äldre par som sitter brevid varandra och tittar ut över en gräsmatta med tät skog bakom

Kan skatteavtal användas för att minimera skatt på pension?

Eftersom Sverige alltid vill beskatta din pensionsinkomst, även om du är begränsat skattskyldig, finns det en mycket hög risk att du dubbelbeskattas då ditt nya bosättningsland sannolikt också vill ta ut skatt. Därför måste ett skatteavtal i regel tillämpas.

Sverige har ingått skatteavtal med en stor mängd länder i världen. Varje skatteavtal är unikt, och därför måste en utredning göras av dels svensk skattelagstiftning, det andra landets skattelagstiftning, och skatteavtalet mellan Sverige och det andra landet.

I vissa fall medför kombinationen av skatteavtal och bosättningslandets egna skattelagar att Sverige inte får ta ut någon skatt alls på din pension. Så var fallet innan med Portugal och svensk tjänstepension.

För att ta reda på skatteavtalets effekter måste skatteavtalets bestämmelser bedömas gentemot just din unika situation, eftersom skatteavtalets effekt är helt beroende av i vilket land du får skatteavtalsrättsligt hemvist i. Ofta tas rekommendationer fram, för att pensionären ska få hemvist i det land som ger minst skatt. Detta är ett mycket viktigt steg för att försäkra sig om att utlandsbosättningen verkligen lönar sig.

Vad ska jag tänka på om jag vill flytta utomlands för att minimera min skatt?

Det är viktigt att en skattejurist utför följande moment innan flytt sker utomlands:

  • Bedömning av svenskt skatteanspråk efter flytt

  • Bedömning av bosättningslandet skatteanspråk

  • Utredning av skatteavtals påverkan på bägge länders skatteanspråk

  • Framtagande av förhållningsregler i förhållande till hemvist enligt svensk lag, utländsk lag, och skatteavtal.

Tveka inte att kontakta oss om du går i tankar att pensionera dig utomlands.

0 kommentarer

Comments


bottom of page