top of page

Hur du överklagar Skatteverkets beslut (undvik dessa vanliga missar!)

Skatteverket är en myndighet vars beslut kan ha stor ekonomisk påverkan på både individer och företag, särskilt i fall då Skatteverket fattar beslut om så kallad ”efterbeskattning” – det vill säga höjer påförd skatt i efterhand. Tyvärr är det inte heller allt för ovanligt, att Skatteverket intar en allt för hård hållning, och som effekt därav beskattar personer och bolag på ett sätt som inte överensstämmer med gällande lagstiftning. Misstänker man att så är fallet, bör man som berörd individ eller bolag överklaga Skatteverkets beslut. I denna artikel går vi igenom hur man gör detta, och vad man särskilt bör tänka på.


Bild på Högsta Förvaltningsdomstolens byggnad i Stockholm

Vad är en överklagan?

Eftersom Skatteverket, precis som alla andra myndigheter, ibland fattar felaktiga beslut, äger den berörda individen eller bolaget rätt att överklaga Skatteverkets beslut till domstol. Detta, alltså rätten att överklaga myndighetsbeslut, ingår som en grundläggande del av de rättigheter den enskilde har gentemot staten i en demokrati.


I Sverige finns generellt sett två typer av domstolar: allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar. Det är den senast nämnda typen av domstol som har hand om skatteärenden.


Genom att överklaga Skatteverkets beslut, få du alltså rätt till en domstolsprövning av riktigheten i beslutet. Utgången av ett överklagande kan vara att du får rätt – det vill säga att Skatteverkets beslut underkänns. Utgången kan också vara att Skatteverket får rätt, det vill säga att ditt överklagande avslås, alternativt att någon av partnerna (dig eller Skatteverket) får delvis rätt. Hur överklagar man Skatteverkets beslut?

Att överklaga ett beslut från Skatteverket, sker genom att du skriftligen sänder in ett överklagande till Skatteverket. Det finns vissa krav på ett överklagande, för att detta ska vara fullständigt. Bland annat krävs det att det framgår vilket beslut som överklagas, ditt yrkande (hur du anser att beslutet ska ändras), samt de grunder du åberopar som stöd för dina yrkanden. Det krävs även att beslutet kommer in inom föreskriven tid (se mera om detta nedan).


Det är möjligt att överklaga ett beslut från Skatteverket utan att anlita juridisk expertis. Vi vill dock hävda att det är sällan en person eller ett bolag som överklagar utan ombud faktiskt får rätt mot Skatteverket. Anledningen är att juridik i allmänhet, och skatterätt i synnerhet, är förhållandevis komplicerat, vilket kräver att en jurist med särskilt specialisering inom skatterätt för din talan.


Enligt svensk lagstiftning krävs inget så kallat prövningstillstånd vid överklagan av beslut från Skatteverket. Om en enskild däremot vill överklaga en dom från förvaltningsrätt till en kammarrätt, krävs i vissa fall att prövningstillstånd först fås. I de flesta skattemål krävs inte detta. Om prövningstillstånd inte medges, kan detta beslut, alltså beslutet att inte medge prövningstillstånd, i sin tur överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).


Processen vid överklagande av skattebeslut är i regel skriftlig, vilket innebär att någon fysisk ”rättegång” (huvudförhandling) som regler inte sker. Istället avgör förvaltningsdomstolen ärendet med handlingarna som underlag. Det är dock möjlighet att begära så kallad ”muntlig förhandling” i skattemål, vilket innebär att parterna kommer ses i en rättssal, vid vad som i allmänhet benämns en ”rättegång”. Det finns ingen ovillkorad rätt till muntlig förhandling; detta måste begäras av endera parten och medges av förvaltningsdomstolen.


Kostar det att överklaga Skatteverkets beslut?

I Sverige kostar det inget att överklaga Skatteverkets beslut till förvaltningsrätt. Självklart bör kostnad för ombud beaktas, när en person eller ett bolag överväger att överklaga Skatteverkets beslut. I vissa fall finns det möjlighet att få ersättning för ombudskostnader från staten, och i vissa fall är det möjligt att en person eller ett bolag kan få sin ombudskostnad täckt av försäkring. Vi rekommenderar alltid att en cost-benefit-analys görs utifrån vad den förväntade chansen till framgång är, samt den förväntade utgången av ett överklagande (hur mycket skatten kan sänkas), innan ett överklagande tas fram och lämnas in. Vi bistår ofta våra klienter med en sådan analys.


Hur lång tid tar ett överklagande av Skatteverkets beslut?

Tyvärr är det relativt vanligt förekommande att förvaltningsrätter har långa handläggningstider, vilket medför att det tar lång tid innan domstolen prövar ett överklagande. Det är sällan vi ser att mål tar kortare tid än sex månader i förvaltningsrätten, men det är starkt beroende av vid vilken förvaltningsrätt målet ska avgöras.


Hur lång tid har man på sig att överklaga ett beslut från Skatteverket?

Generellt sett kan en person eller ett bolag överklaga ett beslut om slutlig skatt, inom sex år från utgången av inkomståret som frågan rör. Exempelvis innebär det att man under hela 2024 kan överklaga beslut om slutlig skatt som rör skatter för året 2018 och framåt. Vid överklagan av andra typer av beslut som Skatteverket fattat, är ibland överklagandefristen kortare. Det finns även situationer då förlängd tid för överklagan gäller – till exempel i samband med att Skatteverket beslutat om omprövning genom så kallad efterbeskattning.


Vilka konsekvenser kan ett överklagande av Skatteverkets beslut få?

Så som vi nämnt ovan, kan ett överklagande nå hel eller delvis framgång. Det är också möjligt att ett överklagande avslås i sin helhet – vilket innebär att det överklagade beslutet kommer stå sig. I vissa fall, är det även möjligt att förvaltningsdomstolen avvisar överklagan, vilket innebär att domstolen, av någon anledning, kommit fram till att målet inte ska prövas av domstolen. Det kan exempelvis handla om fall då tiden att överklaga ett beslut har löpt ut, eller att vissa så kallade ”formkrav” inte uppfyllts.


Har du fått ett beslut från Skatteverket som du anser är oriktigt? Funderar du på att överklaga beslutet? Tveka inte att höra av dig till oss för att erhålla assistans med en överklagan.  



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page