top of page

Hur du sänker din skatt i Spanien med Beckham Law

Spanien är det mest populära landet för svenskar att bosätta sig i, efter Sverige. Anledningarna är flera: ett bra klimat, förhållandevis låga levnadskostnader, god mat, och fin natur. Landet har dock inte gjort sig känt för att erbjuda särskilt låga skatter, jämfört med exempelvis Portugal. Det finns dock ett undantag – nämligen genom det särskilda skatteregelverket vid namn ”Beckham Law”. Med rätt planering/rådgivning kan låg skatt erhållas – men om misstag begås kan ödesdigra konsekvenser uppstå. Låt oss gå igenom.

Gatuvy i Spanien, med välskött gata med små träd med gröna blad längs med putsade husfas

Varför infördes ”Beckham Law” i Spanien?

Beckham Law, eller ”Ley de los Impatriados”, som den heter på spanska, infördes under 2005 med syfte att genom förmånlig beskattning locka till sig utländska högkvalificerade arbetstagare till Spanien. Anledningen till att lagstiftningen går under namnet Beckham Law, var att David Beckham var en av de första personer som omfattades av lagstiftningen.

Den spanska regeringen ville alltså, med särskilt förmånlig beskattning, locka till sig framgångsrika personer från länder utanför Spanien, med syfte att dessa skulle kunna bidra till den spanska ekonomin. Liknande lagstiftning finns i Sverige, i form av den så kallade ”Expert-skatten”, som dock inte är lika förmånlig som Beckham Law.


Vilka krav ställs för att omfattas av Beckham Law?

Ett flertal krav ställs på personer som vill omfattas av Beckham Law. Regelverket är förhållandevis komplicerat, och i regel krävs det professionell hjälp för att kunna erhålla godkännande för regelverket. Ansökan sker enligt ett fastställt förfarande, som sker på spanska, med ett antal krav på olika dokument som måste biläggas ansökan.

De huvudsakliga kraven för att omfattas av Beckham Law är de följande:

  • Individen får inte ha varit obegränsat skattskyldig (tax resident) i Spanien under något av de senaste tio åren.

  • Individen måste ha ett anställningsavtal med ett spanskt bolag eller en spansk filial till ett utländskt företag.

  • Individen måste flytta till Spanien på grund av anställningen. Syftet med flytten ska alltså primärt vara arbetsrelaterat.

  • Individen måste inneha en särskild position på företaget som denne anställs i. En prövning behöver alltså göras om positionen individen har är tillräckligt kvalificerad för att detta kravet ska anses uppfyllt.

  • Ansökan måste göras inom sex månader från påbörjan av anställningen i Spanien.

  • I vissa fall bör individen uppbära en minimilön för att omfattas av lagstiftningen.

Vad är effekten av Beckham Law?

Så som vi nämnt i inledningen av den här artikeln, är den ”vanliga” spanska beskattningen inte särskilt förmånlig. Progressiv skatt utgår på inkomst av tjänst, med mellan 19 % och 47 % skatt, beroende på inkomstnivå. Kapitalinkomster beskattas också med progressiva skattesatser, mellan 19 % och 27 % beroende på inkomstnivå.

Men hur ser då beskattningen ut av en person som omfattas av Beckham Law?

  • Inkomster som anses härröra från utanför Spanien beskattas inte alls.

  • Tjänsteinkomster som härrör från Spanien, beskattas med 24 % skatt på inkomst upp till EUR 600 000 (cirka 6 900 000 SEK). Inkomster som överstiger EUR 600 000 beskattas med 47 % skatt.

  • Kapitalinkomster som har sin källa i Spanien beskattas utifrån samma skattesatser som gäller för personer som inte omfattas av Beckham Law.

Sammanfattningsvis kan det alltså konstateras att Beckham Law framförallt medför skattefördelar vad gäller inkomster med källa utomlands, eftersom dessa inte beskattas alls. Beskattningen av tjänsteinkomst från Spanien beskattas också förhållandevis lågt.

Finns det några negativa aspekter med Beckham Law?

Enligt spansk skatterätt, behandlas en person som omfattas av Beckham Law så som om denne vore non tax resident (begränsat skattskyldig) i Spanien. Detta faktum medför i vissa fall problem, när det gäller tillämpning av skatteavtal, eftersom det i hemvistartikeln är högst relevant att konstatera huruvida en person är obegränsat skattskyldig (tax resident) i de två stater som skatteavtalet gäller mellan.

Skatteplanering genom skatteavtal, som är en rätt vanlig strategi för utlandsbosatta svenskar, kan alltså stöta på problem till följd av den spanska internrättsliga synen på personer som omfattas av Beckham Law.

Riskerar jag att dubbelbeskattas om jag har Beckham Law?

Så som nyss nämnts, kan tillämpning av skatteavtal påverkas då en person omfattas av Beckham Law. Detta behöver dock inte innebära att personen i fråga behöver betala skatt på samma inkomst i två länder (dubbelbeskattning). En individuell skattemässig analys måste göras i varje enskilt fall, för att en utflyttning till Spanien med Beckham Law ska vara framgångsrik.

Hur deklarerar jag i Sverige om jag har Beckham Law?

Om en svensk person fortsätter att vara obegränsat skattskyldig i Sverige efter utflytt till Spanien, måste personen fortsatt inkomma med årliga svenska inkomstdeklarationer. Huruvida personen kan undgå att bli beskattad i Sverige på delar av inkomsten, är till största del avhängigt skatteavtalet mellan Sverige och Spanien. Det finns dock viss möjlighet att det svenska skatteanspråket reduceras till följd av svenska interna skatteregler, så som ettårs- eller sexmånadersregeln.

Är du nyfiken på om du hade kunnat dra fördel av Beckham Law? Tveka inte att höra av dig till oss.

 

0 kommentarer

Comments


bottom of page