top of page

Hur du sänker din skatt genom trädabolag/karensbolag eller vilande aktiebolag

Trädabolag, karensbolag eller vilande aktiebolag, är olika namn på samma skattestrategi, som utförs med syftet att kunna ta utdelning eller sälja aktier till den ordinarie kapitalskatten för onoterade bolag på 25 % - istället för progressiv inkomstbeskattning (30 – 55 %). I denna artikel går vi igenom vad som egentligen gäller för trädabolag – och om det finns andra mer effektiva sätt att sänka sin beskattning.

Skidåkare som blickar ut över snöklätt alpmassiv

Vad är 3:12-reglerna för något?

Många personer har hört talas om de särskilda skatteregler som gäller för personer som äger kvalificerade andelar i fåmansföretag – de så kallade 3:12-reglerna. Regelverket medför att en svensk ägare riskerar att bli beskattad med samma skattesatser som gäller för tjänsteinkomst, på lämnad utdelning från bolaget eller vid kapitalvinst från försäljning av aktier.


I praktiken innebär alltså reglerna att utdelning riskerar att beskattas med upp till 55 % marginalskatt – istället för kapitalskatten på 25 % som vanligtvis gäller för utdelning från onoterade bolag. En person som äger kvalificerade andelar, kan emellertid ta ut utdelning, eller göra kapitalvinster, som beskattas med 20 % kapitalskatt - upp till det så kallade gränsbeloppet.


Däremot är det inte sällan som gränsbeloppet används rätt fort. Det är inte ovanligt att en ägare till ett fåmansföretag tar årlig utdelning upp till just gränsbeloppet, varför en sådan ägare kanske inte har något gränsbelopp kvar när ägaren vill sälja sitt bolag.


Hur blir aktier i ett fåmansföretag ”kvalificerade”?

För att 3:12-reglerna ska tillämpas på en ägare till ett fåmansföretag, krävs det att ägarens aktier är kvalificerade. Enligt bestämmelserna i inkomstskattelagen är aktier att ses som kvalificerade, om ägaren eller någon närstående till ägaren har varit verksam i betydande omfattning, under beskattningsåret eller något av de tidigare fem åren.


Bedömningen av om en ägare är verksam i betydande omfattning är en förhållandevis komplicerad juridisk övning – men för att kraftigt förenklat sammanfatta rättsläget kan följande sägas:

  • Ägaren måste ha stor betydelse för bolagets vinstgenerering för att ses som verksam i betydande omfattning.

Vad är ett trädabolag/karensbolag för något?

Så som vi nämnde innan – är det tillräckligt att ägaren eller närstående under någon gång under de senaste fem åren varit verksam i betydande omfattning – för att ägarens aktier ska bli kvalificerade (omfattas av 3:12-reglerna). Som en konsekvens av regeln – så upphör en ägares aktier att vara kvalificerade när ägaren inte varit verksam i betydande omfattning under sex års tid.


En person som vill ta utdelning från ett fåmansföretag, utan att omfattas av 3:12-regelverket, kan därför vara passiv i bolaget (lägga det i träda), och på så sätt komma ur 3:12-reglerna efter sex års passivitet. Viss typ av minimal aktivitet kan fortfarande vidtas under sexårsperioden. En skattejurist kan hjälpa dig att svara på vilken typ, och vilken omfattning, av aktiviteter som inte medför att du anses aktiv.


Strategin med trädabolag är vanligt förekommande vid försäljningar av fåmansbolag. För att kunna sälja bolaget vidtas vanligtvis en underprisöverlåtelse av aktierna till ett holdingbolag – som sedan skattefritt säljer bolaget till den externa förvärvaren. Därefter kan holdingbolaget läggas i träda – och köpeskillingen tas ut som utdelning efter sex år. Professionell skatteexpertis bör anlitas för dessa steg.


Vilka alternativ finns till trädabolag/karensbolag?

Sex år är en rätt så lång period – särskilt för en person som kanske sålt sitt företag i samband med sin pensionering. Om en person överväger att sälja sitt bolag – kan denne istället utföra en försäljning i samband med en så kallad aktievinstutflyttning – vilket med rätt skatteplanering kan leda till ett mycket lågt skatteuttag. Strategin med trädabolag kan maximalt leda till att personen beskattas med 25 % (20 % upp till gränsbeloppet) – vilket såklart är betydligt högre än den skatt som kan åstadkommas vid utflyttning.


Om försäljningssumman är förhållandevis stor – bör det ändå alltid löna sig att göra en aktievinstutflyttning – jämfört med att använda sig av ett trädabolag. Portugal var tidigare ett populärt land för aktievinstutflyttningar – men eftersom Portugal tagit bort NHR-reglerna – bör ett annat land väljas. Vi på nomadtax kan hjälpa dig välja rätt land och skatteoptimera.

0 kommentarer

Yorumlar


bottom of page