Skattereglerna i Sverige är komplicerade, och under ständig förändring. Det är därför, i vissa fall såsom när man uppbär inkomster med källa i utlandet, svårt att korrekt deklarera alla ens inkomster i den årliga svenska inkomstdeklarationen.
Om Skatteverket kommer på dig med att ha lämnat en ”oriktig uppgift” (att inkomster undanhållits eller deklarerats felaktigt) i en tidigare inlämnad deklaration, kan detta leda till skattetillägg på 40 %, utöver den tillkommande skatten. Genom att göra en frivillig rättelse, kan dock risken för skattetillägg helt förhindras.
Kan Skatteverket ompröva (höja) min skatt för tidigare år?
Skatteverket granskar ständigt individers tidigare deklarationer. Anledningen att en granskning/revision inleds, kan vara att Skatteverket fått in tips, alternativt att ett annat land har lämnat uppgifter till Sverige om en svensk persons inkomst. Det kan till exempel röra sig om att en Schweizisk bank lämnar uppgifter till Schweiziska skatteverket om kapitalvinster som gjorts i en Schweizisk värdepappersdepå, varvid svenska Skatteverket sedermera får del av uppgiften.
Enligt svensk lag, kan Skatteverket gå tillbaka sex år för en person, och höja personens skattepliktiga inkomst genom en omprövning. Generellt sett krävs det dock att en person lämnat en ”oriktig uppgift” för att Skatteverket ska ha rätt att ompröva en deklaration, efter det att två år passerat efter inkomståret. Vad som utgör en oriktig uppgift, är juridiskt komplicerat att fastställa. För att avgöra saken, ska de uppgifter som lämnats i deklarationen bedömas utifrån rättspraxis från Högsta Förvaltningsdomstolen, samt uttalanden i förarbeten och i doktrin.
Vad är skattetillägg för något?
Som ovan nämnts, har Skatteverket möjlighet att även påföra skattetillägg, vid omprövning av deklarationer till en persons nackdel (då skatten för tidigare år höjs). Skattetillägget kan smärta hårt, eftersom nivån oftast ligger på 40 % av den tillkommande skatten. Om Skatteverket beslutar att en person ska betala ytterligare 100 000 kr i skatt, kan således Skatteverket påföra ytterligare 40 000 kr i skattetillägg – vilket utgör ett slags straff. I fall då Skatteverket anser att personen kan ha gjort sig skyldig till skattebrott, avvaktas det oftast med skattetillägget.
Hur fungerar en frivillig rättelse?
Om en individ inkommer till Skatteverket med en så kallad ”frivillig rättelse” av en tidigare lämnad inkomstdeklaration, har Skatteverket ingen möjlighet att besluta om skattetillägg, givet att vissa villkor uppfylls. Möjligheten till frivillig rättelse finns för att uppmuntra personer som utelämnat inkomster, uppgifter, eller gjort fel på annat sätt, att kunna korrigera sin deklaration utan att riskera att bli bestraffade för detta genom ett skattetillägg.
Hur gör man en frivillig rättelse?
En frivillig rättelse består av en skriftlig framställan som innehåller yrkande om att personens inkomstskatt, för ett visst beskattningsår, ska omprövas. Närmare bestämt krävs det att tillräcklig information finns för att Skatteverket ska kunna besluta om beskattning av inkomsten. Oftast tar vi på nomadtax fram en omprövningsskrift, som i vissa fall kompletteras med deklarationsblanketter så som K10-blanketten, beroende på vilken inkomst som ska tas upp till beskattning. Om det rör sig om utländska inkomster, ska en korrekt klassificering av inkomsten göras i förhållande till svensk skattelagstiftning, vilket får redogöras för i framställan. Valutaomvandling och beräknande av omkostnadsbelopp enligt svensk skatterättslig metod, är ofta också nödvändigt och kan i många fall vara tidskrävande.
För att en omprövning ska anses uppfylla kraven för att utgöra en frivillig rättelse som förhindrar att Skatteverket tar ut skattetillägg, är det viktigt att omprövningen är utformad på så sätt att ett ”öppet yrkande” har lämnats av personen som begär omprövning. I annat fall, det vill säga om omprövningen inte uppfyller kraven för att vara en frivillig rättelse, kan Skatteverket ändå ta ut skattetillägg. Eftersom ett öppet yrkande ställer höga krav på hur omprövningen är utformad bör en skattejurist assistera vid framtagande av en frivillig rättelse. I nästan alla fall kommer Skatteverket ställa uppföljande frågor om den frivilliga rättelsen. Se därför till att ta professionell hjälp med din frivilliga rättelse från början. Om Skatteverket ej håller med om den rättsliga bedömning som skattejuristen gjort, kan den frivilliga rättelsen gå till domstol efter överklagan av personen i fråga.
Kan jag göra en frivillig rättelse utan att höja min skatt?
I vissa fall finns det goda skäl för att lämna in en speciell typ av frivillig rättelse, som enbart har syfte att förhindra att Skatteverket kan ta ut skattetillägg på en inkomst som inte deklarerats. Det man då gör, är att konstruera ett öppet yrkande, men som inte innebär att någon ytterligare skatt ska utgå. Syftet är alltså att undvika skattetillägg samtidigt som ingen ytterligare skatt påförs, vilket är en mycket gynnsam rättslig möjlighet.
Det kan vara aktuellt att göra denna typ av rättelse, i fall då rättsläget avseende en viss inkomst är oklar – alltså när det är oklart hur eller om en inkomst ska beskattas i Sverige. Därav kan man, som en typ av ”hedge” mot skattetillägg, lämna in en frivillig rättelse. Ett exempel skulle kunna vara då en person mottagit utbetalningar från en utländsk trust. Dessa kan vara skattefria, om trusten inte anses motsvara en svensk familjestiftelse. Om däremot trusten anses motsvara en svensk familjestiftelse, så ska utbetalningar som huvudregel beskattas precis som löneinkomst (30 – 55 % skatt). Givet att personen som mottagit medel från trusten inte har nämnt detta i det aktuella årets deklaration, kan en frivillig rättelse lämnas in i efterhand, vari det yrkas att trusten inte motsvarar en svensk familjestiftelse, och att inkomsten därför är skattefri.
Det är alltså i fall som är något juridiskt oklara, som det är motiverat att lämna in en frivillig rättelse. Om det hela görs korrekt, kan det alltså göra att du slipper att oroa dig för ett ev. skattetillägg, samtidigt som din skatt inte höjs något. Det finns emellertid alltid en risk att Skatteverket inte håller med om den rättsliga bedömningen, och därför beslutar om att höja skatten.
Har du glömt eller missat att deklarera en inkomst under tidigare år, alternativt deklarerat en inkomst felaktigt? Ta tag i saken genom att höra av dig till oss på nomadtax, för att slippa oroa dig för att bli föremål för skattetillägg om Skatteverket inleder en granskning. Samtliga medarbetare på nomadtax har svensk juristexamen, med mångårig erfarenhet av skatterätt.
Comments