Tusentals svenska personer och bolag drabbas varje år av att Skatteverket omprövar deras skatt. Eftersom Skatteverket har möjlighet att gå tillbaka till tidigare år och lägga till inkomst som ska beskattas, kan alltså Skatteverket besluta att du ska betala mer skatt för ett redan passerat inkomstår. Detta sker genom ett så kallat omprövningsbeslut. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som gäller rent juridiskt, i förhållande till omprövningsbeslut som sker på Skatteverkets initiativ.
Vad är ett omprövningsbeslut?
Ett omprövningsbeslut innebär kort och gott att Skatteverket ändrar sitt tidigare beslut om hur en person eller bolag ska beskattas. Även om du i normalfallet inte får något fysiskt beslut på papper efter din deklaration har behandlats, så innebär det slutskattebesked du får via brev eller Kivra, att ett formellt beslut om slutlig skatt har fattats av Skatteverket.
Genom omprövning kan alltså Skatteverket lägga till inkomst till din taxering – vilket i allra flesta fall ökar den skatt som du måste betala. Skatteverket kan också lägga till avdrag – vilket i motsvarande mån har möjlighet att reducera din skatt. Om en så kallad oriktig uppgift har lämnats av dig, kan Skatteverket också – under vissa förutsättningar - ta ut skattetillägg på 40 % av den tillkommande skatten. Om du vet med dig att du lämnat en oriktig uppgift i en tidigare deklaration – kan du dock förhindra Skatteverket från att ta ut skattetillägg, om du lämnar i en frivillig rättelse.
Hur går Skatteverket till väga för att besluta om omprövning?
Ett omprövningsbeslut av Skatteverket inleds oftast med att Skatteverket på något sätt får in information som tyder på att du haft inkomster ett tidigare år som du inte beskattats på. Skatteverket kan bland annat få in sådan information genom att uppgifter skickats från ett annat land under ett så kallat informationsutbytesavtal, genom att en bank eller arbetsgivare lämnat inkomstuppgifter, eller genom information som inhämtats som del i en särskild granskning av en viss typ av inkomster. Det förekommer även att Skatteverket får in tips om oredovisade inkomster.
Skatteverket påbörjar vanligtvis ett omprövningsförfarande genom att sända ut frågor till personen ärendet rör. Om Skatteverket sedan anser sig ha tillräcklig grund för att fatta ett omprövningsbeslut, så skickas först ett förslag till beslut till personen, vilken kan bemöta förslaget med sina synpunkter. Därefter kan Skatteverket fatta ett beslut om omprövning.
Hur många år tillbaka kan Skatteverket ompröva?
Som huvudregel gäller att Skatteverket endast kan ompröva en person eller bolags skatter om detta sker inom två år efter beskattningsårets utgång. Det finns emellertid ett mycket viktigt undantag till denna huvudregel.
Om en person anses ha lämnat en oriktig uppgift kan Skatteverket under sex år efter det aktuella inkomståret besluta om omprövning. Detta medför exempelvis att Skatteverket fram till 31 december 2024 kan besluta om omprövning av en person eller bolags beskattning under år 2018.
Vad är en oriktig uppgift?
En oriktig uppgift kan handla om att en person uppgett direkt felaktig information i dennes inkomstdeklaration. Det kan röra sig om att personen ljugit om i vilken omfattning denne har vistats i Sverige – eller andra omständigheter som är av betydelse för en person beskattning. En oriktig uppgift kan också anses föreligga om en person inte lämnar några uppgifter alls – det vill säga att personen inte inkluderar en viss inkomst i sin deklaration. Ett annat exempel som kan vara en oriktig uppgift, är när en person felaktigt försöker göra avdrag med kostnader som personen aldrig haft.
I vissa situationer är det svårt att bedöma om en oriktig uppgift lämnats. En noggrann analys av fallet gentemot praxis från svenska domstolar måste i sådana fall göras – för att kunna bedöma om det är fråga om en oriktig uppgift. Tyvärr är det så att Skatteverket i många fall mer eller mindre slentrianmässigt hävdar att en oriktig uppgift föreligger. I sådana fall finns det självklart goda chanser till framgång med ett överklagande av ett omprövningsbeslut fattat av Skatteverket.
En viktig aspekt vid omprövning efter tvåårs-gränsen (på grund av oriktig uppgift), är att Skatteverket har bevisbördan för att en oriktig uppgift lämnats. Närmare bestämt, måste Skatteverket bevisa att det klart framgår att en oriktig uppgift lämnats. Skatteverket måste alltså ha övertygande bevisning för att en oriktig uppgift föreligger.
Kan jag överklaga ett omprövningsbeslut?
Du har alltid rätt att överklaga ett omprövningsbeslut. Detta ska göras skriftligen till Skatteverket. Därefter får den behöriga förvaltningsrätten behandla överklagandet. Att överklaga ett omprövningsbeslut är kostnadsfritt, men självklart kan det vara så att du behöver anlita en jurist för att företräda dig i domstolen.
Vi på nomadtax kan bistå dig i ett omprövningsärende. Hör gärna av dig till oss om du är i behov av hjälp med en omprövning.
Comments