Från att till en början främst ha varit ett specialintresse för datornördar, har kryptovaluta, och då framförallt Bitcoin och Ethereum, blivit en allt vanligare tillgång att investera i. I takt med en ökad popularitet har lagstiftaren och Skatteverket behövt hantera frågan hur kryptovaluta ska klassificeras skatterättsligt.
"Därmed finns reella möjligheter att genom till exempel exit från Sverige kunna avyttra exempelvis en större post kryptovaluta, till låg eller ingen beskattning alls. "
Skatterättslig klassificering av krypto i Sverige
Det var länge osäkert hur kryptovaluta ska beskattas, men 2014 utfärdade Skatteverket ett ställningstagande av innebörd att kryptovaluta inte kan anses motsvara utländsk valuta eller delägarrätter. Detta innebär att de ”vanliga” reglerna om kapitalvinstbeskattning vid försäljning av aktier, fonder och liknande, inte gäller.
Istället menade Skatteverket att kryptovalutor ska ses som s.k. ”andra tillgångar”, vilket bland annat innebär att endast 70 % av en kapitalförlust är avdragsgill. År 2018 bekräftade Högsta Förvaltningsdomstolen Skatteverkets resonemang genom en omtalad dom.
Kapitalvinstbeskattning av kryptovaluta
Av klassificeringen av kryptovalutor som ”andra tillgångar”, följer att en kapitalvinst ska beräknas med genomsnittsmetoden, vilket medför att varje köptillfälle påverkar det anskaffningsvärde som används vid beräkningen av en kapitalvinst. Ett överskott i inkomstslaget kapital, det vill säga resultatet efter att förluster dragits av, beskattas sedan med 30 % statlig kapitalskatt. Värt att nämna är även att vinst på kryptovaluta ofta föranleder komplicerade valutaomvandlingar då kryptovaluta, och då oftast altcoins, köps med annan kryptovaluta istället för fiat. Därav är det inte ovanligt att en person som gjort många köp och sälj av kryptovaluta behöver professionell hjälp med upprättande av personens årliga inkomstdeklaration.
Beskattning av löpande krypto-inkomster
Dock kan kryptovaluta användas på betydligt fler sätt än att köpa och sälja. Skatteverket har bland annat utfärdat ett ställningstagande år 2015 gällande mining av Bitcoin, av vilket framgår att inkomst av mining ska beskattas antingen som hobbyverksamhet, eller som näringsverksamhet. Det är dock ytterst tveksamt om ställningstagandet är ett uttryck för gällande rätt, eftersom mycket av det resonemang Skatteverket för, idag kan anses utdaterat. Det finns därför argumentationsutrymme i förhållande till Skatteverkets syn på frågan. Skatteverket har också inlett ett antal granskningar av personer som handlat omfattande med kryptovaluta, av vilka många har upptaxerats rejält i efterhand.
Vidare har Skatteverket 2021 i ett ställningstagande framfört hur så kallad staking av Ethereum ska hantera skattemässigt.
Internationella aspekter - möjligheter till skatteoptimering
Självfallet är det inte bara i Sverige som stor osäkerhet har rått kring den skattemässiga klassificeringen och hanteringen av inkomster från kryptovaluta.
Faktum är att ett flertal länder i världen behandlar kryptovaluta skattemässigt mer fördelaktigt än andra typer av tillgångar så som aktier, obligationer och liknande. Därav finns det möjligheter till skatteoptimering vid försäljning, eller löpande inkomster, av kryptovaluta. Skatteverket har i ett rättsligt ställningstagande redogjort för hur kryptovaluta ska behandlas enligt skatteavtal. Därmed finns reella möjligheter att genom till exempel exit från Sverige kunna avyttra exempelvis en större post kryptovaluta, till låg eller ingen beskattning alls.
Sammanfattande slutsatser
Den svenska skattemässiga hanteringen av kapitalvinster på kryptovaluta är sedan en dom från HFD klargjord. Däremot råder fortfarande viss osäkerhet kring den skattemässiga hanteringen av andra typer av inkomster från kryptovaluta. Framförallt har svenska förvaltningsdomstolar i ett flertal mål behandlat huruvida växling av kryptovaluta ska anses utgöra en näringsverksamhet, eller inkomst av kapital.
Kapitalvinster beskattas som huvudregel i inkomstslaget kapital, med 30 % kapitalskatt.
Kapitalförluster är som huvudregel endast avdragsgilla till 70 %.
Det finns också möjlighet att genom internationell skatteplanering minska eller helt eliminera skatt vid försäljning av kryptovaluta.
Commentaires