top of page

Hur ska man deklarera i Sverige som utlandssvensk?

Förutom bra väder, längre levnadskostnader och sandstränder, finns det också skattefördelar med att flytta utomlands som svensk. Men många svenskar får fortfarande en deklaration i brevlådan från Skatteverket.

Segelbåt med spinnaker uppe, med öppet hav i bakgrunden

Obegränsat eller begränsat skattskyldig efter flytt utomlands?

En svensk som flyttar utomlands är antingen obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige efter flytten. För att en utflyttad person ska bli obgränsat skattskyldig, krävs det att personen antingen har stadigvarande vistelse, eller väsentlig anknytning till Sverige. En obegränsat skattskyldig person beskattas som om han eller hon fortfarande bor i Sverige, alltså på alla personens inkomster. En begränsat skattskyldig person beskattas bara på vissa inkomster, som anses ha källa i Sverige.


Stadigvarande vistelse

Många svenskar har säkert hört talas om reglerna kring stadigvarande vistelse – att en utflyttad person inte kan vistas allt för mycket i Sverige efter att han/hon flyttat utomlands. Själva huvudregeln är att en person måste vistas mindre än sex månader i Sverige för att inte få stadigvarande vistelse. På senare år har det kommit nya rättsfall från HFD (Högsta Förvaltningsdomstolen) som innebär att gränsen för utlandssvenskar går lägre än sex månader. I ett av rättsfallen menade domstolen att fyra månaders vistelse i Sverige inte medförde stadigvarande vistelse. En enskild bedömning ska alltid göras i varje unikt fall, eftersom faktorer som regelbundenhet, varaktighet, och omfattning ska beaktas.


Väsentlig anknytning

En utlandssvensk kan också bli obegränsat skattskyldig om han eller hon har väsentlig anknytning till Sverige. För att avgöra om en person har väsentlig anknytning ska en helhetsbedömning göras av personens anknytning till Sverige. Enligt rättspraxis från HFD väger vissa kopplingar till Sverige tyngre än andra. Bland de kopplingar som anses tunga, kan bland annat nämnas att en person behåller sin tidigare bostad i Sverige även efter flytten, att en person har kvar delar av sin närmsta familj i Sverige efter flytten, och att personen har vad man kallar för väsentligt inflytande i en svensk näringsverksamhet.


Väsentlig anknytning är mycket komplicerat att bedöma av anledningen att en persons samtliga kopplingar till Sverige ska undersökas i förhållande till hur kopplingen behandlats i lagförarbeten, rättspraxis från HFD eller i vissa fall från Kammarrätter, samt andra rättskällor.


Måste jag deklarera i Sverige om jag inte har väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse?

Om en person tycker att han eller hon inte har var sig väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse, så ska personen egentligen inte vara skyldig att deklarera i Sverige. Det är samtidigt möjligt att Skatteverket skickar ut en deklarationsblankett till personen ändå. I sådana fall kan personen skicka in deklarationen, men yrka att han/hon inte har väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse (att personen är begränsat skattskyldig).


Om du är begränsat skattskyldig ska dina tjänsteinkomster beskattas med SINK-skatt på 25 %.

Äldre man som begrundar en fin utsikt

Påverkar skatteavtal min deklaration som bosatt utomlands?

Skatteavtal kan i högsta grad påverka din deklaration om du är bosatt utomlands. Om du efter flytten till ett annat land är obegränsat skattskyldig, kan ändå bli förhindrade att beskatta de flesta av dina inkomster om du har hemvist i det andra landet enligt Sveriges skatteavtal med landet.


Det är därför oftast viktigare att bedöma i vilket land (utflyttningslandet eller Sverige) en person har hemvist i enligt skatteavtalet. I vissa fall kan det till och med vara skattemässigt fördelaktigt att kvarstå som obegränsat skattskyldig i Sverige, men att ha hemvist enligt skatteavtal i utflyttningslandet. Varje skatteavtal är unikt, och därför krävs det att en skattejurist bedömer i vilket land du har hemvist i, samt vilken påverkan detta ger på beskattningen av dina inkomster.


Sammanfattning
  • En person fortsätter att vara obegränsat skattskyldig i Sverige om han eller hon har stadigvarande vistelse eller väsentlig anknytning efter flytten utomlands.

  • En person som är obegränsat skattskyldig måste deklarera precis som personer som är bosatta i Sverige.

  • Även om en person är obegränsat skattskyldig i Sverige, kan denne undgå att bli beskattad i Sverige om personen har hemvist i ett annat land än Sverige enligt skatteavtal. Detta kräver att särskilda yrkanden och juridisk argumentation görs i deklarationen av en skattejurist.

0 kommentarer

Comments


bottom of page