top of page

Hur man säljer kryptovaluta skattefritt och helt lagligt

Genom tämligen avancerad internationell skatteplanering, finns det vägar för att helt lagligt kunna sälja kryptovaluta helt skattefritt. Detta kräver dock i regel att personen antingen flyttar utomlands, eller verkar genom utländska holdingbolag eller andra utländska skattesubjekt. Vi ska i denna artikel gå igenom den svenska problematiken kring kryptovaluta och skatt, samt möjliga tillvägagångssätt för att lagligt slippa att betala skatt.


Allt fler personer har blivit rika efter att ha spekulerat i kryptovaluta. Ofta rör det sig om unga män med teknik- och datorintresse, som tajmat sina inköp av Bitcoin och andra kryptovalutor innan de mer etablerade spelarna så som hedgefonder och banker blev intresserade.


Därav sitter en hel del svenskar på omfattande tillgångar i kryptovaluta, utan att veta hur de kan göra sig av med dessa på ett skatteoptimalt sätt. Det kan handla om en önskan att köpa en ny lägenhet, en bil eller något annat för pengarna. Det är för många personer önskvärt att betala så lite skatt som möjligt, medan tillvägagångsättet är helt lagligt och legitimt, så att pengarna sedan kan användas till en investering utan att någon legal risk tas.


Bild på symboler för kryptovalutor

Skatterättslig klassificering av kryptovaluta

Efter att det under en längre tid varit oklart hur kapitalvinster på kryptovaluta skulle beskattas i Sverige, gjorde Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) att rättsläget förtydligades genom en dom år 2018. Sedan domen kom gäller i Sverige att kapitalvinster på kryptovaluta ska beskattas som en kapitaltillgång. Detta innebär att vinster beskattas med 30 % svensk kapitalskatt. Vinster ska beräknas med det s.k. genomsnittliga anskaffningsvärdet.


För en person som köpt krypto till lågt pris, innebär detta att skatten vid en försäljning kan uppgå om enorma belopp. Det kan även vara svårt att hitta korrekta underlag för att beräkna och redovisa kapitalvinsten enligt svenska regler i deklarationen.


Vad kan då göras för att minimera, eller rent av eliminera skatten vid försäljning av kryptovaluta? Sverige vill beskatta alla individer som är obegränsat skattskyldiga, för deras kapitalvinster på krypto. En person kan därav, om denne flyttar till en jurisdiktion som ej beskattar krypto, slippa det svenska skatteanspråket. Det krävs i sådant fall att personen ej har s.k. väsentlig anknytning, eller stadigvarande vistelse i Sverige, vilket generellt innebär att personen måste släppa kopplingar till Sverige, samt inte kan vistas särskilt omfattande i Sverige. En noggrann studie av HFD:s praxis gällande väsentlig anknytning och stadigvarande vistelse måste därför göras. Efter att en person flyttat ut från Sverige, krävs även att dennes svenska deklaration upprättas av en professionell skatterådgivare, för att undvika risken för skattetillägg och för att se till att hemvistyrkanden tas fram.


Kryptovaluta och skatteavtal

Skatteavtal kan också utnyttjas för att lagligt skatteplanera en försäljning av kryptovaluta. Skatteverket är av uppfattningen att kryptovalutor omfattas av artikeln i skatteavtal som rör realisationsvinst, vilket vanligtvis är artikel 13. Därav kan en person som är obegränsat skattskyldig i Sverige genom skatteplanering med hjälp av skatteavtal, göra så att Sverige ej får beskatta en kapitalvinst på krypto. Stater som Kroatien, Tyskland och Schweiz kan därför utnyttjas eftersom Sverige har skatteavtal med dessa länder, som enligt sin interna lagstiftning ej beskattar transaktioner med kryptovaluta. Malta är också ett attraktivt land som erbjuder möjligheter till legal skattefri försäljning av krypto. För att nyttja skatteavtalen krävs dock noggrann planering som säkerställer att hemvist enligt avtalet erhålles i korrekt land. Detta kräver i regel att skatteexpertis från båda länder kopplas på.


Det finns även möjlighet att genom mer komplicerade kedjor av transaktioner överföra sitt ägande av kryptovaluta till ett utländskt holdingbolag, som kan sälja kryptotillgångarna, varefter bolaget kontrollerar kapitalvinsten. Vinsten kan sedan investeras av bolaget, eller delas ut till ägaren. Det är dock viktigt att se till att de svenska 3:12-reglerna inte drabbar ägandet i bolaget, eller att bolaget får ett fast driftställe i Sverige.



0 kommentarer

Comments


bottom of page