top of page

ISK för utlandssvenskar - hur fungerar det?

Investeringssparkontot (ISK) har kommit att bli ett mycket populärt sätt att spara och investera för svenskar. Enligt Skatteverket finns det cirka tre miljoner ISK-konton registrerade i Sverige. Det är alltså tydligt att många svenskar har uppmärksammat de stora skattefördelar som finns med ISK. Men hur fungerar det om man flyttar utomlands? Kan man då behålla sitt ISK?



Är ett ISK fördelaktigt för mig?

I korthet består skattefördelarna av att innehavaren av ett ISK-konto beskattas för en schablonintäkt, som beräknas utifrån ISK-kontots värde och statslåneräntan. År 2025 uppgår skatten på ett ISK om 0,888 % av kontots värde. Det står alltså klart att det finns stora skattemässiga fördelar med ISK, jämfört med hur en vanlig aktiedepå beskattas (med 30 % kapitalskatt på vinster). Dessutom är det avsevärt enklare att deklarera ett ISK, eftersom varje transaktion inte behöver redovisas.


Den svenska ISK-beskattningen kan därför, jämfört med svensk skatt på exempelvis tjänsteinkomst, anses vara mycket konkurrenskraftig även inom ett internationellt perspektiv. Det är därför inte helt ovanligt att personer som flyttar ut från Sverige undrar om huruvida de kan fortsätta att använda ett ISK för sparande, investeringar och trading. I kombination med avsaknad av gåvo-, arvs- och förmögenhetsskatt, kan ISK-konton leda till en mycket låg beskattning av kapitalstarka individer.


ISK för begränsat skattskyldiga utlandssvenskar

Som huvudregel är enbart obegränsat skattskyldiga personer skattskyldiga för schablonskatten som utgår på ett ISK. Vad innebär då detta? Jo, det innebär att ett ISK som innehas av en begränsat skattskyldig person (en person som ej är bosatt, stadigvarande vistas, eller har väsentlig anknytning i Sverige) inte skattemässigt behandlas som ett ISK. Istället behandlas kontot, och de tillgångar som finns på det, som en vanlig aktiedepå. Det innebär att svensk kupongskatt påförs utdelning från svenska bolag.


Men hur behandlas kapitalvinster som görs på ett ISK som ägs av en i Sverige begränsat skattskyldig person? Faktum är att Sverige inte beskattar kapitalvinster på ISK som görs av begränsat skattskyldiga personer. Anledningen är främst att tillgångarna på ett ISK redan varit föremål för löpande beskattning, genom uttag av den årliga schablonbeskattningen. Därför gäller inte den svenska tioårsregeln på kapitalvinster som görs på ett ISK.


ISK för obegränsat skattskyldiga utlandssvenskar

Samtidigt är det tydligt att många utlandssvenskar efter att ha flyttat ut från Sverige kvarstår som obegränsat skattskyldiga. Anledningen är oftast att personen har väsentlig anknytning genom att exempelvis ha behållit sin tidigare permanentbostad i Sverige. Det kan även tänkas att en utlandssvensk anses ha stadigvarande vistelse i Sverige, eftersom personen efter utlandsflytten spenderar för mycket tid i Sverige.


Dessa personer kommer fortsatt att påföras den årliga schablonintäkten om de efter sin utflyttning har kvar ett ISK. Samtidigt är det mycket sannolikt att personens nya bosättningsstat vill beskatta kapitalvinster och kapitalinkomster så som utdelning, ränta och liknande. Detta beskattningsanspråk bör finnas även i förhållande mot ett ISK. Det utländska landet bortser alltså från att kontot är ett ISK, och behandlar istället kontot som en vanlig depå.


ISK och skatteavtal

Eftersom obegränsat skattskyldiga utlandssvenskar riskerar att beskattas både i Sverige (schablonskatten på ISK), och i det nya bosättningslandet, bör eventuellt skatteavtal mellan Sverige och bosättningslandet tillämpas. I regel innebär tillämpningen av ett sådant avtal att Sverige inte äger rätt att utta schablonskatt, givet att personen har sitt hemvist enligt skatteavtalet i den andra staten. Beskattningsrätten för kapitalvinster tillfaller i regel samma stat. Källstaten har dock ofta rätt att beskatta utdelning med källa i staten med upp till 15 % skatt, varvid hemviststaten oftast är skyldig att avräkna källstatens skatt.


Yrkande om tillämpning av skatteavtal måste inkluderas i den svenska deklarationen för att få verkan. Det finns ingen blankett eller liknande för detta. Därav bör en skattejurist bistå med framtagande av yrkandet, samt den bakomliggande juridiska bedömningen.


Sammanfattande slutsatser

Sammanfattningsvis utgår alltså ingen schablonskatt om en begränsat skattskyldig person har ett ISK. Istället beskattas utdelning från svenska bolag med svensk kupongskatt om 30 %. För personer som kvarstår som obegränsat skattskyldiga efter flytt utomlands, utgår schablonskatt, som oftast kan sättas ned till 0 genom tillämpning av skatteavtal. Andra länder behandlar i regel ett ISK som en vanlig aktiedepå. Frågan om huruvida det utländska landet har rätt att beskatta kapitalvinster och kapitalinkomst på ett ISK, är beroende av var personen anses ha sitt hemvist enligt skatteavtalet. Läs mer om detta här.










0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page