top of page

Italien ändrar förmånliga skatteregler för nyinflyttade personer!

Sedan 2019, har Italien haft en särskild skattelagstiftning som tillämpats på s.k. ”impatriates”, alltså personer som ej tidigare bott i Italien. Regelverket har varit mycket förmånligt för vissa inkomsttyper.


I korthet innebar reglerna att en person kunde undanta mellan 70 % - 90 % av sin inkomst av tjänst eller näringsverksamhet, från italiensk skatt, vilket renderade mycket låga skattesatser. Dessa regler har nu ändrats sedan januari 2024.


Bild på strand i italien med klassiskt hus vid havet.

Vad händer för personer som omfattats av de tidigare reglerna?

Enligt lagändringen ska fortsatt de gamla reglerna tillämpas på personer som omfattades av dessa efter godkänd ansökan. Samma sak gäller för personer som registrerats som residents i italienska folkbokföringen senast den 31 december 2023.


Eftersom ändringarna har medfört att reglerna blivit något mindre attraktiva, är det välkommet att personer som omfattas av det gamla regelverket inte tvingas över till det nya.

 

Vilka är ändringarna i de förmånliga italienska ”inpatriate” skattereglerna?

Inledningsvis bör det noteras att regelverket, efter ändringarna, inte längre omfattar inkomst av näringsverksamhet som en individ uppbär – alltså inkomster inom en motsvarande enskild näringsverksamhet. Därmed omfattas inkomst som ”self-employed” – varför en analys av en persons inkomsttyp bör genomföras.


Vidare sänks den procent av inkomsterna som undantas från italiensk skatt, från 70 % eller 90 %, till 50 %. Nedsättningen på 90 %, som endast gavs vid bosättning i vissa regioner, faller nu bort helt. 50 % undantagande av inkomst gäller alltså således oavsett var i Italien bosättningen sker. Det införs även ett takbelopp, på 600 000 EUR, vilket innebär att inkomst över detta tak ej omfattas av reglerna.


För att omfattas av de särskilda skattereglerna, måste personen i fråga ej ha varit bosatt i Italien under tre beskattningsår innan flytten. Det krävs dessutom att personen anses vara högkvalificerad, vilket som huvudregel innebär att personen åtminstone måste inneha en kandidatexamen som godkänns i Italien.


Är de italienska särskilda skattereglerna  förmånliga för svenska personer?

Italien har en rad regelverk som tillämpas på inflyttade personer. Bland annat finns ett särskilt regelverk med en s.k. ”lump sum tax” för ”High Net Worth Individuals” som innebär att en klumpsumma betalas i årlig skatt, oavsett storlek på individens inkomster.


Därutöver finns ett särskilt regelverk som tillämpas på pensionsinkomster. Detta kräver dock att bosättning sker enligt vissa villkor.


För personer med tjänsteinkomst, eller personer som arbetar som ”self-employed”, kan det ovan beskrivna italienska regelverket vara synnerligen attraktivt. Även om reglerna nu har försämrats, jämfört med vad som tidigare gällde, är de fortfarande konkurrensmässiga.


En analys måste göras i varje enskilt fall, av huruvida reglerna kommer vara förmånliga nog för en person, vilket ofta beror på vilken typ av inkomster personen uppbär. Framförallt är det mycket viktigt att se till att det svenska skatteanspråket antingen inte föreligger utifrån intern rätt, alternativt att dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Italien kan begränsa sveriges skatteanspråk. Hör av dig till oss om du vill veta mer.

0 kommentarer

Comments


bottom of page