top of page

Italien lockar med 90 % lägre skatt!

OBS: Regelverket har ändrats. Se mer information i denna artikel. För information om beskattning av pensionsinkomster, rekommenderar vi denna artikel.


OBS: Den 9 augusti 2024, beslutade Italiens regering att höja den s.k. "lump-sum-tax" (se slutet av denna artikel), från EUR 100 000 till EUR 200 000. Höjningen omfattar personer som flyttat till Italien efter den 11 augusti 2024. Personer som flyttat till Italien innan dess kommer omfattas av lump-sum-tax på EUR 100 000.


Italien är ett land som de flesta svenskar har en mycket bra bild av. Förutom det utsökta köket, lockar landet med ett gott klimat och välfungerande samhälle.


Italiens nya skatteregler för inflyttade personer

År 2019 infördes nya, mycket förmånliga, skatteregler för personer som ej varit obegränsat skattskyldiga i Italien de senaste två åren. Det är alltså utländska högkvalificerade personer som Italien vill locka till sig. Italien har därför, i likhet med flera länder världen över, infört särskilda regler för så kallade "digitala nomader", det vill säga personer som arbetar på distans.


Reglerna innebär i korthet att en person som stannar i Italien minst två år, kan undanta 70 % av sin tjänsteinkomst från italiensk beskattning under fem års tid. Reglerna omfattar även inkomst av näringsverksamhet som en fysisk person (enskild näringsidkare) uppbär.


Romersk bro i italiensk stadsmiljö, med flod flytandes under bron

Skattesatser och villkor

Vid bosättning i Italiens södra regioner (Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Kalabrien, Sardinien, och Sicilien) medges undantagandet av hela 90 % av personens inkomst. Detta regelverk är därmed ett av de mest attraktiva som finns i Europa.


För att omfattas av de nya reglerna, krävs bland annat att personen:

  • Har en universitetsexamen eller liknande kvalifikation

  • Har arbetat utanför Italien de senaste två åren

  • Påbörjar en ny anställning i Italien (gäller endast för arbetstagare; ej enskilda näringsidkare)

  • Ämnar att arbeta en majoritet av tiden från Italien

  • Bosätter sig under minst två år i Italien

Efter att skattelättnaden (70 % eller 90 %) applicerats, beskattas personer som omfattas av reglerna med vanlig italiensk skatt på de 10 eller 30 procenten. Denna vanliga skatt utgår enligt följande:


  • 23 % skatt på inkomst mellan 0 EUR och 15 000 EUR

  • 25 % skatt på inkomst mellan 15 001 EUR och 28 000 EUR

  • 35 % skatt på inkomst mellan 28 001 EUR till 50 000 EUR

  • 43 % skatt på inkomst överstigande 50 001 EUR

Utöver dessa skattesatser utgår även regional skatt, och kommunalskatt, som uppgår om några få procentenheter (ca. 1-4 %).


Skatteoptimering och planering av utflytt till Italien

Det är emellertid viktigt att planera sin flytt till Italien noggrant. Eftersom skatteregimen inte omfattar bolag, kan det finnas idé för en egenföretagare med eget aktiebolag att överväga att istället verka som enskild näringsidkare. Samtidigt bör det beaktas att arbetsgivaravgifter kommer belasta löneinkomst och enskilda näringsidkares inkomster, även om det numera fastställts att regelverket även ska tillämpas på arbetsgivaravgifterna (vilket gör de betydligt lägre).


Vidare måste det svenska skatteanspråket bedömas, och planeras utifrån. I detta ingår att bedöma huruvida individen som flyttar till Italien är skattskyldig enligt svensk intern rätt (bedömning av väsentlig anknytning och stadigvarande vistelse). Det ska även bedömas i vilket land personen har sitt hemvist enligt det italiensk-svenska skatteavtalet, samt vilken effekt avtalets bestämmelser har på det svenska skatteanspråket. Faktum är att det svensk-italienska skatteavtalet innehåller en specialbestämmelse som gör att hemvistbedömningen riskerar att få negativ utgång för svenskar som väljer att flytta till Italien.


Det gäller även att ha rätt timing, i transaktioner som att sälja sin bostad och övriga kapitaltillgångar, samt att vidta nödvändiga registreringar och anmälningar till myndigheter.


För att dra full nytta av de nya reglerna, är det särskilt viktigt att se till att Sverige inte beskattar ens inkomster. Detta kan ske genom att sexmånadersregeln tillämpas, men det finns samtidigt ett krav på orsakssamband mellan utlandsvistelsen och tjänsten beskaffenhet, till följd av svenska domstolsavgöranden, som måste uppfyllas om sexmånadersregeln ska kunna undanta inkomsten från svensk beskattning. Vid sidan om sexmånadersregeln finns möjlighet att undanta inkomst enligt skatteavtal. Det svenska internrättsliga skatteanspråket, det vill säga om personen är obegränsat skattskyldig eller begränsat skattskyldig efter utflytten, spelar också roll.


Bild på italiensk stadsmiljö med mindre kanal med småbåtar i centrum

Italiens nya skatteregler för särskilt förmögna personer

Utöver den tidigare nämnda skatteregimen, finns ytterligare en ny italiensk skatteregim, "Lump Sum Tax", som riktar sig till främst så kallade "High Net Worth Individuals". I korthet innebär regelverket att utländska personer kan betala en klumpsumma om 100 000 EUR årligen, som gäller i förhållande till alla typer av inkomster med utländsk källa. En person betalar alltså 100 000 EUR oavsett storleken på personens inkomster. För personer med höga inkomster kan regelverket därför vara mycket attraktivt. Det finns dock vissa undantag till skatteregimen, och det är viktigt att en noggrann bedömning görs, enligt italienska regler, av huruvida en specifik inkomst anses ha källa i Italien eller inte, samt om den omfattas av något av undantagen i lagstiftningen.


För att omfattas av regelverket krävs att personen:

  • Får skattehemvist i Italien, och

  • Ej har haft sitt skattehemvist i Italien under de senaste 9 åren innan personen bosätter sig i Italien

High Net Worth Individual reglerna gäller i förhållande till vanlig inkomstskatt, men även i förhållande till den italienska förmögenhetsskatten. Kommunal och regional skatt täcks också av de 100 000 EUR.


0 kommentarer

Comments


bottom of page