top of page

Är kapitalförsäkring för utlandssvensk fördelaktigt?

Kapitalförsäkringar har länge varit en populär sparform i Sverige. Precis som för ett Investeringssparkonto (ISK), beskattas innehavaren inte för kapitalvinster, utdelningar och liknande. Istället utgår en årlig schablonbeskattning baserat på kapitalförsäkringens värde. Men hur ser det ut för utlandssvenskar. Kan de ha en kapitalförsäkring efter att ha flyttat från Sverige? Kan det rent av vara ett skattemässigt fördelaktigt alternativ?

View from the sky, showing wallstreet in New York, USA.

Vad är en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkringar är en populär sparform i Sverige, som möjliggör för individer att investera i värdepapper genom kapitalförsäkringen. Kapitalförsäkringar varierar från vad man generellt associerar med en försäkring, så som en olycksfallsförsäkring eller hemförsäkring, men det finns vissa likheter.


Innehavaren av en kapitalförsäkring, kan sätta in pengar i försäkringen och handla värdepapper. Det kan röra sig om köp av aktier, fonder, obligationer, certifikat, eller liknande. En viktig skillnad, mot vad som gäller för en vanlig aktiedepå eller ett ISK, är att innehavaren av en kapitalförsäkring inte juridiskt sett är ägare till värdepapperna. Istället är det försäkringsföretaget som formellt är ägare. Detta har vissa fördelar, så som att försäkringsföretaget brukar ansöka om återbetalning av utländsk källskatt på utdelningar.


Hur beskattas en kapitalförsäkring?

Som ovan sagts, beskattas inte enskilda transaktioner så som när en aktie säljs med vinst, eller då utdelning erhålles på aktier. Istället beskattas kapitalförsäkringen med en årlig schablonskatt, oavsett om innehavaren gjort ett positivt eller negativt resultat under året. Den årliga schablonskatten kan variera, eftersom den är knuten till den svenska statslåneräntan. För 2024 uppgår schablonskatten om 1,086 %, vilket får anses mycket högt i jämförelse med vad som gällt tidigare. År 2022 uppgick schablonskatten istället om 0,375 %. Något förenklat, utgår den årliga schablonskatten på 'kapitalunderlaget', som består av kapitalförsäkringens värde vid ingången av året, ökat med hälften av insättningar som skett från 1 juli till 31 december.


När en individ innehar en svensk kapitalförsäkring, är det försäkringsföretaget som ansvarar för att betala in schablonskatten. Om en obegränsat skattskyldig person istället innehar en utländsk kapitalförsäkring, är det personen själv som ansvarar för att deklarera och betala skatten.


Kan en utlandssvensk ha en kapitalförsäkring - och hur beskattas den?

Juridisket sett, finns det inget hinder mot att ha en kapitalförsäkring för en utomlands bosatt svensk. Emellertid, kan det i vissa fall vara så att någon schablonskatt inte ska tas ut i Sverige. Huruvida någon schablonskatt ska utgå i Sverige, är avhängigt personens skattskyldighet i Sverige, samt personens hemvist enligt tillämpligt skatteavtal.


För att veta om skatt på kapitalförsäkringen ska betalas i Sverige, måste alltså en skattejuridisk analys göras i förhållande till följande frågor.


  • Vistas personen stadigvarande i Sverige?

  • Har personen väsentlig anknytning till Sverige?

  • Är något skatteavtal tillämpligt för personen, och i vilken stat har personen sitt hemvist enligt avtalet?


Om en person är begränsat skattskyldig, alternativt obegränsat skattskyldig men med avtalshemvist i ett annat land än Sverige, kan skatten på en kapitalförsäkring helt utgå. Det krävs dock att personen har en utländsk kapitalförsäkring, som uppfyller de svenska skattebestämmelserna för att vara en kapitalförsäkring. När vi på nomadtax planerar och utreder en svensk persons kommande utflyttning från Sverige, är kapitalförsäkringsfrågan i många fall central, eftersom personen med rätt skatteoptimering helt kan undvika svensk avkastningsskatt och den svenska tioårsregeln.


Vilka risker finns det med att ha kapitalförsäkring som utlandssvensk?

Även om den svenska schablonbeskattningen av en kapitalförsäkring undviks, finns det en risk att utlandssvenskens nya bosättningsland vill beskatta kapitalförsäkringen. Denna fråga är beroende av hur det nya bosättningslandet skatterättsligt ser på försäkringen. I vissa länder fungerar en kapitalförsäkring i princip som i Sverige - att en slags schablonskatt utgår. Däremot finns det vissa länder som "ser igenom" kapitalförsäkringen - alltså beskattar innehavaren så som om personen ägde värdepapperna genom en vanlig aktiedepå. Lyckligtvis finns det dock utländska kapitalförsäkringar som särskilt tagits fram för att dels uppfylla de svenska skattejuridiska reglerna, dels uppfylla det andra landets regler för gynnsam beskattning.


Överväger du att flytta utomlands, och funderar på hur du gör detta på ett skatteoptimalt sätt? Hör av dig till oss på nomadtax, så tar vi det vidare.








0 kommentarer

Comments


bottom of page