top of page

Länderna med lägst skatt för digitala nomader (2024)

En fråga som uppkommer ofta bland digitala nomader, är vilket land som är bäst att etablera sig i som digital nomad. När frågan ställs ska man dock fundera på i vilket perspektiv landet ska vara bäst. Bör landet vara bäst med avseende på skatter? Eller är andra faktorer, så som levnadskostnad, trygghet, tillgång till ett snabbt och fungerande rättsväsende, smidiga myndigheter, och klimat viktigare?


Vi på nomadtax.se är övertygade om att de flesta digitala nomader söker ett land som är bra ur alla dessa perspektiv. Vi vill dock påstå att det för de flesta digitala nomader är önskvärt att skatten i vart fall är lägre jämfört med det land personen tidigare har varit etablerad i. I denna artikel går vi igenom olika länder som är särskilt attraktiva för digitala nomader. I denna artikel behandlas enbart beskattning av digitala nomader som är anställda av en svensk arbetsgivare. Beskattningen kan således skilja sig för en person som antingen verkar som enskild näringsidkare, eller som verkar genom ett eget bolag.



Cypern

Cypern är ett land som gjort sig känt för dess förmånliga skatteregler och goda klimat. Eftersom landet är med i EU, är det smidigt för en svensk att flytta hit. Det krävs inget visum eller liknande för att bosätta sig här.


Cypern introducerade nya regler under 2022, som innebär att att 20 % av en persons inkomst (upp till EUR 8 550) ej beskattas alls i Cypern. För en person som erhåller mer än EUR 55 000 per år, beskattas 50 % inte alls. För att omfattas av reglerna krävs att personen ej tidigare varit bosatt på Cypern. Sammanfattningsvis kan reglerna beskrivas som mycket förmånliga. Därtill finns möjlighet att erhålla utdelning, till 0 % skatt, vid bosättning på Cypern. För att kunna dra nytta av reglerna kan en person dock inte plocka utdelning från ett svenskt aktiebolag, eftersom utdelningen hade varit föremål för den svenska kupongskatten. Istället bör ägande ske genom cypriotiskt holdingbolag. Det finns möjlighet att genom skatteplanering överföra ett ägande av svenskt aktiebolag, helt skattefritt, till ett cypriotiskt aktiebolag.


Indonesien

Indonesien har långtgående planer på att introducera ett visum för digitala nomader, som möjliggör bosättning under fem år i landet. De nya reglerna har ej trätt i kraft ännu, men det finns indikationer på att tjänsteinkomst kommer vara undantaget från skatt i Indonesien. Givet att landet väljer att inte alls beskatta tjänsteinkomst, så är reglerna mycket attraktiva för digitala nomader.


Något specifikt visum för digitala nomader har ej ännu införts. Istället har landet infört det så kallade "second home visa", som möjliggör för personer med cirka 130 000 USD som satts in i en statligt ägd bank, eller har köpt fast egendom för samma belopp, att erhålla visum som möjliggör vistelse i fem eller tio år i landet. Tyvärr innebär detta visum inga skattefördelar. Istället är personer med visumet föremål för vanlig inkomstbeskattning i Indonesien, vilket betyder att personen som utgångspunkt beskattas på dennes globala inkomster. Tillämpning av skatteavtal kan dock reducera Indonesiens rätt att beskatta en individ.


Bahamas

Det tropiska landet Bahamas, som består av ett större antal öar i Karibien strax väster om Florida, har attraktiva skatteregler som lockar digitala nomader. Landet saknar inkomstskatt, vilket innebär att en person inte alls beskattas vid bosättning i landet. Vidare har landet under 2020 infört ett visum för digitala nomader, vilka efter ansökan kan spendera upp till tre år i landet.


Kap Verde

Precis som många andra länder, valde önationen Kap Verde att införa ett digital-nomad-visum under 2020, för att locka till sig utländska digitala nomader. Visum-reglerna går under namnet "Cabo Verde Remote Working Program" och kostar endast 20 $. För att beviljas visumet, krävs att du kan visa att din månatliga inkomst det senaste halvåret har överstigit 1 500 $. Om du vill ta med dig din familj, är motsvarande inkomstkrav 2 700 $ per månad. Efter beviljande får du rätt att bo i landet under sex månader, vilket kan förlängas. En betydande fördel med nomad-visumet är att du helt undantas från skatt i Kap Verde. Synnerligen attraktivt!



Rumänien

Sedan 2023, har Rumänien infört särskilt fördelaktiga skatteregler för digitala nomader som vistas en kortare tid i landet. Regelverket, med tillhörande visum, är däremot enbart tillgängligt för personer som inte är EU-medborgare. För EU-medborgare finns dock möjlighet att nyttja de väldigt förmånliga beskattningsreglerna i Rumänien. I korthet innebär reglerna följande:

  • Platt inkomstskatt för individer på 10 % avseende tjänsteinkomst och pension

  • 10 % skatt på inkomster som uppbärs av enskilda näringsidkare

  • 10 % skatt på kapitalvinster

  • 8 % skatt på utdelningsinkomst och ränteinkomst

Skatteavtalet mellan Sverige och Rumänien kan också medföra betydande fördelar, eftersom detta kan begränsa Sveriges rätt att beskatta en person som är skattemässigt bosatt i Rumänien.


Dubai (UAE)

Dubai, som ligger i landet Förenade Arabemiraten, har under ett flertal år lockat expats med ytterst förmånliga skatteregler. Staden är strategiskt placerad mellan Europa, Afrika och Asien, och erbjuder bra shopping, strandliv och nattliv. Landet har sjukvård av hög kvalitet, och snabb internetuppkoppling. Det som verkligen står ut i jämförelse med andra länder är att landet saknas inkomstskatt för individer, vilket betyder att en person kan erhålla löneinkomst helt skattefritt. Detsamma gäller för kapitalinkomster, så som utdelning, ränta och kapitalvinster.


Landet har infört ett särskilt visum för digitala nomader, som ger laglig rätt till bosättning i landet under ett års tid. För att omfattas krävs bland annat att en månadslön om minst 3 500 USD kan styrkas.


Tyvärr saknar Sverige skatteavtal med landet, vilket kan leda till negativa skattekonsekvenser. Läs mer här.


Svenskt skatteanspråk

Men hur fungerar det egentligen med det svenska skatteanspråket? Finns det risk för dubbelbeskattning vid bosättning i något av länderna ovan? Inledningsvis måste det undersökas huruvida den digitala nomaden är att anse som obegränsat skattskyldig i Sverige, genom att ha väsentlig anknytning till Sverige, eller genom att vistas stadigvarande i Sverige. Om personen är obegränsat skattskyldig i Sverige, finns möjlighet att undanta inkomsten genom tillämpning av den så kallade sexmånadersregeln, alternativt ettårsregeln. Det kan också finnas möjlighet att Sveriges beskattningsanspråk begränsas genom tillämpning av ett skatteavtal.


Hur beskattas en digital nomad som spenderar en kortare tid i varje land?

Redogörelserna ovan avser främst beskattningskonsekvenser som inträder vid en mer permanent närvaro i landet i fråga. Det finns dock ett stort antal digitala nomader som inte stannar i varje land särskilt länge - kanske enbart någon månad eller två, bereoende på villkoren för ett vanligt turistvisum. Hur beskattas då dessa personer?


Till att börja med, bör en person inte bli skattskyldig för arbete i ett land, om denne endast spenderar någon månad eller två där. Anledningen är främst att varje land har minimigränser i sin skattelagstiftning, i form av att göra åtskillnad på s.k. non tax residents och tax residents. Därav bör personen, generellt sett, enbart vara skattskyldig för inkomster i det land personen har sitt huvudsakliga skattehemvist. I förhållande till Sverige, är det inte heller sannolikt att inkomsten kan undantas med hjälp av varken sexmånaders- eller ettårsregeln. Det kan därav finnas anledning för en person som vill resa runt under en längre tid, att skaffa sig skattehemvist i en stat med låg beskattning, eftersom skatt då enbart kommer utgå i denna stat.





Överväger du att lämna Sverige för att verka som digital nomad? Gå inte miste om möjligheten att sänka din skatt, och att undvika att göra fel. Kontakta oss för att erhålla hjälp med din skattesituation som digital nomad.

0 kommentarer

Comentarios


bottom of page