top of page

Nya skatteregler i Thailand för svenska pensioner! (2024)

Thailand har sedan länge lockat åtskilliga svenskar, både för semester men även för permanent bosättning. Det som lockar är det goda klimatet, den fina naturen, de härliga människorna, de relativt låga levnadskostnaderna och det välsmakande thailändska köket. Det är inte ovanligt att svenska pensionärer väljer att bosätta sig i landet. Men hur fungerar det egentligen med beskattning av svenska pensionsinkomster – vid bosättning i Thailand? I denna artikel ska vi gå igenom vad som gäller och vilka fallgropar som finns, särskilt beaktat en ny syn på lagstiftningen.


Picture of tropical bay with boats anchored, in Thailand.

Måste jag betala skatt i Sverige även fast jag bor i Thailand?

Enligt svensk skatterätt, kan en individ antingen vara obegränsat skattskyldig, eller begränsat skattskyldig. Om du är obegränsat skattskyldig så beskattas du på dina globala inkomster, vilket innefattar svenska pensionsinkomster. Som begränsat skattskyldig beskattas du enbart på inkomster som härrör från Sverige, vilket svenska pensioner anses göra.


Du kan kvarstå som obegränsat skattskyldig efter att ha flyttat till Thailand, om du antingen vistas stadigvarande i Sverige efter din flytt, eller om du har väsentlig anknytning till Sverige efter din flytt.


Om du varken vistas stadigvarande, eller har väsentlig anknytning, blir pensionsinkomster beskattade med den svenska SINK-skatten, vilket är en platt skatt på 25 % utan avdragsmöjligheter. En begränsat skattskyldig person kan välja att bli beskattad så som om denne vore obegränsat skattskyldig, vilket kan rendera lägre skatt jämfört med SINK-skatten i vissa fall. Vi på nomadtax tar ofta fram jämförande beräkningar för att se vilket alternativ som är mest gynnsamt. Vi tar även fram ansökningar om SINK, vilket kan vara mer eller mindre komplicerat beroende på hur mycket personen i fråga vistas i Sverige, samt vilka band personen har till Sverige. Måste jag deklarera både i Sverige och i Thailand?

Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige, är du skyldig att lämna in en årlig inkomstdeklaration. Samma sak gäller i Thailand. Om du är s.k. ”tax resident” i Thailand, ska du fylla i och skicka in en inkomstdeklaration årligen.

Följaktligen måste du deklarera både i Sverige och Thailand om du är ”tax resident” (obegränsat skattskyldig) i båda stater.


Hur hög är den thailändska skatten?

Tidigare har den thailändska skattemyndigheten ansett att pensioner som remitterats (överförs) till Thailand under ett senare år än när de uppburits, ej skulle beskattas i Thailand. Sedan början av 2024, har myndigheten dock ändrat uppfattning, då den nu menar att beskattning ska ske enligt thailändska skattesatser, vid remitteringstillfället. Detta gäller även andra typer av inkomster från källor utanför Thailand.


Thailand tillämpar en progressiv skatteskala, med högsta marginalskatt på 35 %. Grundavdraget uppgår om 150 00 THB.


Finns det risk att jag måste betala skatt i både Sverige och Thailand?

Till följd av de nya reglerna, finns nu risk att både Thailand och Sverige vill beskatta svenska pensioner som erhålls av personer med bosättning i Thailand. Därav bör det svensk-thailändska skatteavtalet tillämpas för att lösa dubbelbeskattningen.


Vid tillämpning av skatteavtalet är det mycket viktigt att fastställa i vilket av länderna personen i fråga har sitt hemvist enligt avtalet. Detta sker genom en komplex bedömning, i flera steg. Till följd av avtalets bestämmelser kan sedan dubbelbeskattningen avhjälpas. Om Thailand har rätt att beskatta en pensionsinkomst, och om personen samtidigt har hemvist enligt avtalet i Thailand, är det Thailand som ska medge avräkning med den svenska skatten.


Har du funderingar kring beskattning av svenska inkomster vid bosättning i Thailand? Tveka inte att höra av dig till oss.

0 kommentarer

コメント


bottom of page