top of page

Avgörande om ettårsregeln möjliggör skattefritt distansarbete

Under sommaren 2022 publicerades ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden som rör tillämpning ettårsregeln. Förhandsbeskedet öppnar upp möjligheten för skattefri löneinkomst vid arbete utomlands genom tillämpning av ettårsregeln.


Bild på bukt med sandstrand och hotell med tillhörande pooler
Vad är ettårsregeln?

Ettårsregeln är en regel som funnits i den svenska skattelagstiftningen under en längre tid. Regeln utgör en möjlighet för en obegränsat skattskyldig person i Sverige som arbetar utomlands, att helt undanta sin inkomst från svensk beskattning, även om den inte beskattas i utlandet. På senare år har svenskar med arbete i länder som Förenade Arabemiraten (Dubai), som helt saknar inkomstskatt, yrkat tillämpning av ettårsregeln på deras inkomster.

  • Om ettårsregeln uppfylls, kommer varken Sverige eller det andra landet beskatta inkomsten, som alltså blir helt skattefri.

För att inkomsten ska uppfylla ettårsregelns krav, krävs bland annat att personen i fråga vistas utomlands i "verksamhetslandet" under minst ett års tid. Det krävs dessutom att arbetet är av den beskaffenheten att det kräver vistelse utomlands. Därtill finns vissa begränsningar i hur mycket personen får vistas i Sverige. Begränsningar finns också av vistelser i andra länder än Sverige och verksamhetslandet.


Den rättsliga innebörden av kravet att arbetet ska kräva vistelse utomlands har länge varit oklart. Viss vägledning finns i en kammarrättsdom, i vilken domstolen underkände tillämpning av ettårsregeln. Personen i fråga jobbade platsoberoende från en stat som saknar inkomstskatt.


Vad innebär domen om ettårsregeln?

I förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden, uttalas att en bedömning ska ske av vad som avtalats med individen och arbetsgivaren. Vidare ska även beaktas vilka arbetsuppgifter som personen har. Slutligen ska också beaktas om arbetsgivaren har verksamhetsmässiga skäl för att arbetet sker utomlands. Skatterättsnämnden bedömde att så var fallet, även om den anställde själv hade initierat utlandstjänstgöringen. Skatterättsnämnden tog fasta på att det för arbetsgivaren var en konkurrensmässig fördel, att erbjuda anställda möjlighet att initiera utlandstjänstgöring.


Sammanfattande slutsatser

Sammanfattningsvis har det blivit lättare för exempelvis digitala nomader, eller distansarbetande entreprenörer, att kunna tillämpa ettårsregeln. Detta bör bli allt vanligare, i takt med att ett flertal länder numera inför speciella visum för digitala nomader och andra distansarbetare, som i vissa fall förenas med möjlighet att tjänsteinkomsten blir helt skattefri i landet.


För att säkerställa att ettårsregeln är tillämpbar, krävs att en individuell bedömning görs av den typ av tjänst personen i fråga ska utföra. Därtill ska ägarbilden till arbetsgivaren och de affärsmässiga skälen bakom utlandstjänstgöringen utredas i förhållande till svensk rättspraxis. Viss möjlighet finns att i förhand erhålla Skatteverket, alternativt skatterättsnämndens syn på frågan.

0 kommentarer

Comments


bottom of page