top of page

2024: Portugal inför nya förmånliga skatteregler! ("NHR 2.0")

Att flytta till Portugal var tidigare mycket populärt bland svenskar, delvis till följd av mycket attraktiva skatteregler ("NHR-reglerna") för personer som ej bott tidigare i landet. Men sedan 1 januari 2024 är regelverket borttaget, delvis till följd av klagomål på upptrissade bostadspriser i landet. Därefter har Portugal fått en ny regering, som under sommaren aviserade att de överväger att införa nya attraktiva skatteregler för att locka till sig utländska höginkomsttagare.

Foto på kustlinjen, med brytande vågor, i Ericeira, Portugal.

Vad innebar Portugals tidigare skatteregler?

Portugal erbjöd under många år en mycket attraktiv beskattning för personer som flyttade till landet. I vissa fall innebar skattereglerna att en person beskattades mycket lågt på inkomst. Och i vissa fall innebar reglerna att Portugal inte alls beskattade vissa inkomster. Så var fallet exempelvis med svenska tjänstepensioner. Till följd av hur det svensk-portugisiska skatteavtalet var konstruerat, så innebar de portugisiska NHR-reglerna att det fanns möjlighet att varken beskattas i Sverige eller Portugal. Svenska tjänstepensioner kunde alltså tas ut helt skattefritt.


Men som många vet, valde dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) att säga upp skatteavtalet mellan Sverige och Portugal. Därefter valde Portugal att ta bort NHR-reglerna, till följd av kritik från andra länder (så som Sverige), men också till följd av missnöje bland den inhemska befolkningen, som menade att reglerna lett till ökade bostadspriser och att reglerna helt enkel var orättvisa eftersom portugiserna själva betalade hög skatt. Den 1 januari 2024 togs således NHR-reglerna bort, men ersattes med nya skatteregler för utlänningar, som dock inte var nära på lika förmånliga som de tidigare reglerna.


Vad innebär de nya föreslagna skattereglerna?

Portugal fick under våren 2024 en ny regering. Det är alltså inte samma regering som nu styr landet, som under hösten 2023 annonserade att de skulle ta bort NHR-reglerna. I en intervju med Financial Times, framförde finansminister Joaquim Miranda Sarmento att hans regering ämnade att införa nya skatteregler för utländska personer som flyttar till Portugal.


De nya skattereglerna innebär att det regelverk som infördes den 1 januari 2024 nu kommer omfatta betydligt fler personer. Följande är hittills känt om de nya skattereglerna.

  • Man får inte ha varit bosatt i Portugal under de senaste fem åren

  • Man måste bli tax resident (obegränsat skattskyldig) i Portugal

  • De förmånliga skattereglerna kommer enbart omfatta tjänsteinkomst, alltså inkomst från anställning

  • Kapitalinkomster kommer inte omfattas av regelverket


Enligt uppgifter väntas reglerna genomföras genom en modifiering av det nya skatteregelverk som infördes den 1 januari 2024. Detta regelverk omfattar endast forskare eller andra innovativa yrkesgrupper, vilket innebär att många personer exkluderats från att kunna dra nytta av den låga skatten, som innebär en platt beskattning på 20 %.


Vad ska jag tänka på vid flytt till Portugal?

Om du avser att flytta till Portugal för att omfattas av den nya platta skatten på 20 %, måste det först utredas huruvida du med säkerhet kommer kunna omfattas av reglerna. Därtill gäller det att planera flytten utifrån ett skattemässigt perspektiv. I detta ingår bland annat en bedömning av Sveriges beskattningsanspråk på dig som utflyttad individ. Bedömningen är särskilt viktig eftersom Sverige numera inte har något skatteavtal med Portugal. Ett så kallat "avtalslöst" tillstånd gäller alltså mellan länderna sedan Sverige sade upp avtalet med effekt från 1 januari 2023.


Om en flytt till Portugal inte planeras, finns risk för dubbelbeskattning, det vill säga beskattning av samma inkomst både i Portugal och Sverige. Det är därför viktigt att ta professionell hjälp innan en ev. flytt påbörjas. Det kan även finnas skäl att sälja vissa tillgångar, byta typ av innehav av aktier och andra värdepapper i rätt tid, att flytta tillgångar till kapitalförsäkring, och mycket annat. En enskild bedömning måste göras av varje persons egna situation.


Avslutande kommentarer

De tidigare NHR-reglerna var utsatta för kraftig kritik, framförallt då mycket stora kapitalinkomster med rätt skatteplanering kunde tas ut till låg eller ingen skatt. De nya reglerna som nu föreslås införas, kommer inte omfatta kapitalinkomster, och inte heller pensionsinkomster, utan bara tjänsteinkomst. Portugal har alltså tagit bort de mest kritiserade delarna av de gamla NHR-reglerna. Personer med betydande kapitalinkomster kan istället med fördel överväga att flytta till Italien, Cypern, eller Montenegro.


Även om de föreslagna reglerna inte alls är lika attraktiva som de äldre NHR-reglerna, så kan de nya reglerna vara attraktivt för höginkomsttagare som önskar sänka sin beskattning och njuta av ett bättre klimat. Många s.k. "digitala nomader" har redan lockats till Portugal, och allt fler lär göra det om/när dessa nya regler träder i kraft. Det återstår även att se huruvida personer med egna konsultbolag kan omfattas av reglerna.





0 kommentarer

コメント


bottom of page