top of page

Sänk din skatt i Montenegro - Medelhavets nya skatteparadis

Sedan relativt långt tillbaka, har Svenskar sökt sig utomlands för att fly den mycket höga svenska beskattningen av inkomster. Flyttlassen har framförallt gått till varmare breddgrader, där man kunnat njuta av bättre väder, lägre levnadskostnader, och betydligt lägre skatter. Portugal vad länge en ledande destination för svenskar, men sedan skatteavtalet sades upp år 2021, har nya länder tagit över. Bland dessa länder finns Montenegro, som utgör ett attraktivt alternativ för svenskar som önskar minimera sin skatt. I denna artikel ska vi gå igenom hur du sänker din skatt genom utflytt till Montenegro.

Bild över kloster placerat på en halvö, i Montenegro. Klostret heter "Sveti Stefan".
Varför Montenegro?

Montenegro ingick tidigare i Jugoslavien, men kom att tillhöra dagens Serbien under lite olika konstellationer, innan landet bröt sig loss efter att ha utropat sin självständighet år 2006. Landet använder sig av euro som valuta, är medlemmar i NATO, och är ett officiellt kandidatland för EU. Landet ligger väl beläget på västra balkanhalvön, vid det adriatiska havet, och erbjuder därmed såväl kristallklart vatten som skidorter med bergstoppar på över 2 500 meter. Framförallt har landet blivit en ständigt mer populär sommardestination, varefter priserna i landet har ökat under de senaste årtiondet. Fastighetspriserna är emellertid alltjämt betydligt lägre än exempelvis vad som är fallet i grannlandet Kroatien.


Montenegro har infört synnerligen attraktiva beskattningsregler, för de flesta typer av inkomster, vilket i kombination med ett fördelaktigt skatteavtal kan ge fantastiska resultat vid korrekt skatteoptimering.


Hur får jag skatterättsligt hemvist i Montenegro? Enligt montenegrinsk skatterätt, blir en individ obegränsat skattskyldig (tax resident) i Montenegro, om någon av följande faktorer föreligger:

  • Personen vistas över 183 dagar per besakattningsår i Montenegro

  • Personen har sitt centrum för levnadsintressen i Montenegro


Personer som är tax residents i Montenegro, beskattas på deras globala inkomster (precis som i Sverige), medan personer som är non tax residents (begränsat skattskyldiga) beskattas på inkomster som har sin källa i Montenegro.


Hur hög är skatten på tjänsteinkomst i Montenegro?

Från att tidigare ha tillämpat en platt skatt på 9 %, höjde Montenegro år 2022 skatten på tjänsteinkomst enligt följande.


Per månad, beskattas tjänsteinkomst upp till 700 EUR inte alls. Tjänsteinkomst som överstiger 700 EUR men understiger 1 000 EUR, beskattas med 9 % skatt. Inkomst som överstiger 1 000 EUR, beskattas med 15 % skatt. Skattesatserna är alltså betydligt lägre än de svenska, samt lägre än de flesta andra länder i Europa.


Hur hög är skatten på kapitalinkomster i Montenegro?

Kapitalinkomster, så som utdelning, ränta, och kapitalvinster, beskattas med en platt skatt om 15 %. Även i denna del är alltså skatten betydligt lägre än i Sverige och de flesta övriga länder. Till skillnad mot vad som gäller i Sverige, i form av de så kallade 3:12-reglerna, så beskattas ej utdelning från "fåmansföretag" med högre skatt. Att exempelvis driva en online-verksamhet från Montenegro kan därför rendera en mycket lindrig beskattning.


Hur hög är bolagsskatten i Montenegro?

I Montenegro är bolagsskatten progressiv, vilket inte är jättevanligt världen över. Samtidigt är skattesatserna synnerligen låga; 9 % bolagsskatt utgår på vinst/resultat upp till 100 000 EUR. Vinst mellan 100 000 EUR och 150 000 EUR beskattas med 12 % bolagsskatt, medan vinst om överstiger 150 000 EUR beskattas med 15 % bolagsskatt. Det finns vissa också vissa särskilt fördelaktiga skatteregler, som gäller för företag i vissa mer underutvecklade regioner av landet, som innebär att ingen bolagsskatt alls påförs bolaget.


Hur hög är skatten på pension i Montenegro?

Pensionsinkomster, vilket även inkluderar svensk statlig pension, och svensk tjänstepension, beskattas så som inkomst av tjänst, det vill säga med mellan 9 och 15 procent.


Hur sänker jag min skatt genom utflyttning till Montenegro?

För att kunna dra fördel av de låga skattesatserna i Montenegro, krävs det att Sverige inte beskattar dina inkomster. Detta kan åstadkommas på flera olika sätt. En möjlig väg, är att se till att skatteplanera för status som begränsat skattskyldig i Sverige. Emellertid är detta inte tillräckligt i många fall, eftersom Sverige även beskattar inkomster så som utdelning från svenska bolag, kapitalvinster enligt den s.k. tioårsregeln, samt svenska pensioner, även om personen är begränsat skattskyldig.


För att man på ett effektivt sätt kunna säkerställa att Sverige inte beskattar ens inkomster, efter flytt till Montenegro, bör istället det svensk-montenegrinska skatteavtalet tillämpas, utifrån korrekt skatteplanering, vilket kan leda till att Sverige förlorar rätten att beskatta de allra flesta inkomster en individ uppbär.


Därav kan det, med rätt planering, bli möjligt för en person att endast beskattas på exempelvis dennes tjänstepension, i Montenegro. Skillnaden blir då väsentlig, jämfört med hur uttag av tjänstepension hade beskattats i Sverige. Detsamma gäller för kapitalvinst vid försäljning av ett svenskt aktiebolag. Vid rätt skatteplanering beskattas en sådan försäljning endast med maximalt 15 % skatt, jämfört med upp till 55 % vid bosättning i Sverige. Det finns alltså betydande skattebesparingar en person som flyttar till Montenegro kan ta del av.


Hör av dig till oss på nomadtax, om du önskar utforska denna möjlighet. Tillsammans med vår samarbetspartner i Montenegro, kan vi ta hand om alla rådgivning och actions som behövs.


Vilka andra skatter finns i Montenegro?

Montenegro har gåvo- och arvsskatt, som uppgår om 3 %. Dock är make/maka, barn och föräldrar undantagna denna skatt.


Hur får jag uppehållstillstånd i Montenegro?

Eftersom Montenegro inte är med i EU, finns ingen ovillkorlig rätt att bosätta sig i landet som svensk medborgare. Enligt Montenegrinsk rätt, kan dock en person som äger fast egendom i landet (lägenhet, hus eller liknande) få uppehållstillstånd i landet. Efter fem år, finns generellt sett en möjlighet till att få ett permanent uppehållstillstånd.


I de fall då personen ej önskar förvärva en bostad i Montenegro, finns det möjlighet att starta ett eget motsvarande aktiebolag, och anställa sig själv i detta, varigenom ett s.k. "business visa" kan erhållas. Kostnaden för att starta ett Montenegrinskt aktiebolag är förhållandevis lågt, varför denna möjlighet kan vara attraktiv för en person som önskar hyra sin bostad i Montenegro, istället för att köpa denna.


Funderar du på att sälja av ditt bolag, att ta ut din tjänstepension, eller liknande, och vill göra detta till låg beskattning, samtidigt som du bor i ett land med ett gott klimat och en fin kust? Tveka inte att höra av dig till oss på nomadtax, så tar vi dina planer vidare.


0 kommentarer

Comments


bottom of page