top of page

Så fungerar socialförsäkring/arbetsgivaravgifter för Öresundspendlare

Sedan Öresundsbrons färdigställande år 2000, pendlar en stor mängd dagligen mellan Sverige och Danmark för arbete. Men hur fungerar det egentligen med skatter och socialavgifter för en Öresundspendlare? Ska dessa betalas i bosättningslandet eller i arbetslandet? Vi har i denna artikel behandlat hur skatten fungerar – men ska nu gå igenom hur det ser ut vad gäller socialförsäkring för en Öresundspendlare.


Bild på Öresundsbron vid stilla vatten och något disig himmel
I vilket land ska en Öresundspendlare vara socialförsäkrad?

Som huvudregel ska svenska arbetsgivaravgifter betalas på löneersättning till en person som arbetat i Sverige, enligt svenska socialavgiftslagen. Men vad gäller då när en person arbetar i flera länder, vilket exempelvis ofta är fallet för Öresundspendlare?


Svaret får sökas i den gemensamma EU förordning som gäller mellan Sverige och Danmark. Förordningen innebär att en person ska tillhöra det lands socialförsäkringssystem som denne är bosatt i, givet att minst 25 % av personens arbete utförs från bosättningslandet. I vissa fall kan det vara komplicerat att fastställa i vilket av länderna en person faktiskt ska anses vara bosatt i, enligt förordningen, vilket exempelvis kan vara fallet på grund av att personen har tillgång till en bostad i båda stater.


Hur påverkar socialförsäkringen din arbetsgivare (och ev. din lön)?

Den gemensamma EU-förordningen reglerar vilket lands försäkringssystem en person ska tillhöra. Förordningen reglerar däremot inte hur stora arbetsgivaravgifterna är, om dessa betalas av både arbetsgivaren och arbetstagaren, eller bara arbetsgivaren (som i Sverige).


Sverige har tyvärr nära på högst arbetsgivaravgifter i världen, vilket utgör en enorm kostnad för varje arbetsgivare. Som huvudregel utgår 31,42 % av en arbetstagares bruttoersättning som arbetsgivaravgift.


Danmark, däremot, har betydligt lägre arbetsgivaravgifter än Sverige. Dessa uppgår enbart om i genomsnitt 16 000 DKK årligen för en heltidsanställd person. Skillnaden för arbetsgivaren blir alltså i närmaste enorm, i förhållande till om Öresundspendlare är socialförsäkrad i Sverige eller Danmark. Av detta skäl, är det inte ovanligt att arbetsgivare föredrar att en person är socialförsäkrad i Danmark. I många fall medför detta att personen kan få en avsevärt högre lön.


Vad är Öresundsöverenskommelsen för något?

Förutom huvudregeln som nämnts ovan, finns ett särskilt avtal mellan Sverige och Danmark som är speciellt tillämplig på Öresundspendlare. Avtalet benämns ”Öresundsöverenskommelsen” och är inte samma sak som ”Öresundsavtalet” – som enbart reglerar skatt. Avtalen påminner dock om varandra, även om det finns vissa viktiga skillnader.


Avtalet innebär, något förenklat, att en person som under minst tre månader arbetar minst 50 % i arbetsstaten, och resterande tid på distans från bosättningslandet, ändå kan tillhöra arbetslandets socialförsäkring. En person som bor i Malmö, och arbetar 2 av 5 dagar hemma, och resterande 3 dagar från arbetsgivarens kontor i Köpenhamn, kan alltså tillhöra dansk socialförsäkring.


Det ska även nämnas, att ett antal EU-länder ingått en separat överenskommelse om s.k. ”telework”, alltså distansarbete. Danmark har dock inte tillträtt som part i överenskommelsen, varför det för Öresundspendlare fortsatt är relevant att förhålla sig till Öresundsöverenskommelsen.

Måste jag ansöka om att tillhöra Öresundsöverenskommelsen?

Ja, det måste du. Öresundsöverenskommelsen utgör ett undantag från huvudreglerna i EU-förordningen som nämnts tidigare. I det fall du önskar erhålla socialförsäkringstillhörighet i ditt hemland i enlighet med EU-reglerna, måste du också ansöka om detta.

 

Är du en Öresundspendlare, eller arbetsgivare till en Öresundspendlare? Tveka inte att höra av dig till oss för att erhålla rådgivning och assistans med skatte- och socialförsäkringsmässiga aspekter av detta!






0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page