I Sverige gäller sedan 90-talet de särskilda skattereglerna för fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna. Regelverket medför att utdelning och kapitalvinst på så kallade kvalificerade andelar, i ett fåmansbolag, beskattas med samma nivåer som gäller för inkomst av tjänst. Reglerna leder till att kapitalvinster som uppstår när en svensk person säljer sitt bolag beskattas synnerligen hårt. Men det finns sätt att minimera sin skatt vid försäljning av ett fåmansbolag.
Om beskattning av försäljning av fåmansbolag
Ett bolag blir skattemässigt ett fåmansbolag, om detta ägs av fyra eller färre ägare som kontrollerar mer än 50 % av rösterna i bolaget. Närstående personer räknas som en och samma ägare. Aktiva delägare ses också som en delägare, vilket medför att större partnerägda konsultbyråer och liknande också ses som fåmansbolag i regel.
Varje delägare som äger kvalificerade andelar har rätt att tillgodoräkna sig ett årligt gränsbelopp. Utdelningar och kapitalvinster som ryms inom gränsbeloppet, beskattas med 20 % kapitalskatt. Om hela eller delar av gränsbeloppet inte används, så sparas detta till kommande år, med en viss uppräkning för inflation. Gränsbeloppet kan beräknas enligt den så kallade schablonregeln (förenklingsregeln), eller huvudregeln. För inkomståret 2024 är gränsbeloppet enligt schablonregeln 204 325 kronor.
Den del av en kapitalvinst som överstiger gränsbeloppet, beskattas istället med samma skattesatser som gäller för tjänsteinkomst (lön), vilket innebär att en marginalskatt upp mot 55 % drabbar individen. Detta medför att en stor del av en kapitalvinst kan gå till skatt, då en person säljer sitt bolag.
Skattskyldighet för kapitalvinst vid bosättning utomlands
Vid flytt från Sverige, är det möjligt att personen kvarstår som obegränsat skattskyldig i Sverige. Detta är fallet om personen vistas stadigvarande i Sverige, eller har väsentlig anknytning till Sverige. För att bli begränsat skattskyldig i Sverige, måste därför personen vistas begränsat i Sverige och klippa band till Sverige. Det handlar exempelvis om att inte ha kvar sin tidigare permanentbostad, och att inte äga svenska aktiebolag, eftersom det i regel medför väsentlig anknytning. Ett stort antal rättsfall från Högsta Förvaltningsdomstolen har skapat nuvarande rättsläge. Därmed ska praxis undersökas i förhållande till individens anknytning till Sverige i varje enskilt fall.
För en person som har väsentlig anknytning till Sverige, kommer alltså Sverige vilja beskatta en försäljning av dennes fåmansbolag så som om personen fortfarande bodde i Sverige. För en person som blivit begränsat skattskyldig i Sverige, medför den så kallade tioårsregeln att Sverige under tio år från utflyttningen kommer vilja beskatta en försäljning av svenskt fåmansbolag. Tioårsregeln medför alltså att Sverige i de allra flesta fall har anspråk på att beskatta även utflyttade personers försäljningar av fåmansbolag.
Skatteavtal och fåmansbolag
Sverige har ingått skatteavtal med många av världens länder. Skatteavtal fungerar på så sätt att de begränsar Sveriges rätt att beskatta en person. För att begränsningen ska inträda krävs generellt att personen har hemvist i ett annat land än Sverige enligt ett skatteavtal. Detta kan skapa intressanta möjligheter att sänka sin beskattning vid försäljning av fåmansbolag.
Artiklar i skatteavtalen kan medföra att Sverige inte alls får beskatta kapitalvinster som uppstår vid försäljning av fåmansbolag. Istället tillfaller denna rätt det land som personen har hemvist i enligt avtalet. I vissa avtal utsläcks Sveriges rätt att beskatta direkt vid hemvistskiftet, medan Sverige enligt andra avtal får rätt att beskatta i fem, och ibland tio år efter hemvistskiftet (utflyttningen). I förhållande till avtal som medger rätt för Sverige att beskatta även efter hemvistskiftet, i enlighet med den svenska tioårsregeln, finns i vissa fall möjlighet att genom tillämpning av EU-skatteregler, skatteavtal, och holdingbolag utomlands, att kringgå tioårsregeln.
Därav kan en svensk person flytta utomlands, och se till att denne erhåller hemvist enligt skatteavtal i bosättningslandet, vilket innebär att endast det andra landet får beskatta försäljningen av ett fåmansbolag, givet att skatteavtalet begränsar det svenska skatteanspråket. Det är viktigt att hemvistfrågan är noggrant bedömd av kvalificerad juridisk expertis, eftersom regelverket är komplext. Det är även viktigt att se till att utflyttningen utomlands är genuin, det vill säga att det inte rör sig om en så kallad skenutflyttning. Slutligen ska också sägas att ett skattemässigt attraktivt land, med ett för individen förmånligt skatteavtal med Sverige, samt förmånliga internrättsliga skattebestämmelser, måste identifieras för att utflyttningen ska resultera i sänkt eller ingen skatt.
Sammanfattande slutsatser
Som utgångspunkt vill Sverige beskatta både obegränsat och begränsat skattskyldiga personer när dessa säljer fåmansbolag enligt de så kallade 3:12-reglerna. En noggrant planerad utflyttning, till rätt jurisdiktion och med möjlighet att dra nytta av ett förmånligt skatteavtal, kan dock leda till att Sverige mister rätten att beskatta en försäljning av fåmansbolag. Detta kräver noggrann planering av utflyttningen. I vissa fall finns även möjlighet att genom skatteplanering kringgå den svenska tioårsregeln.
Commentaires