Sedan pandemin har distansarbete blivit allt mer vanligt bland svenskar. Många arbeten kan helt eller delvis utföras på distans, vilket lett till möjlighet att bo utomlands samtidigt som arbete sker mot en svensk arbetsgivare.
Men vad gäller egentligen vid distansarbete utomlands? I vilket land ska arbetstagaren betala skatt, och finns det risker för en svensk arbetsgivare med personal utomlands? Fortsätt att läsa för att få svaret på dessa frågor.
Ska jag betala skatt i Sverige när jag distansarbetar från utlandet?
I Sverige kan individer vara antingen obegränsat skattskyldiga, eller begränsat skattskyldiga. Enligt inkomstskattelagen finns det tre grupper av personer som anses obegränsat skattskyldiga:
Personer som är bosatta i Sverige
Personer som stadigvarande vistas i Sverige
Personer som bor utomlands men har väsentlig anknytning till Sverige
Huruvida du ska anses vistas stadigvarande, och/eller ha väsentlig anknytning till Sverige, ska bedömas utifrån Högsta Förvaltningsdomstolens rättspraxis. I regel kan en person som bor utomlands vistas cirka 4 månader årligen i Sverige, utan att personer anses vistas stadigvarande i Sverige. Vad gäller väsentlig anknytning, finns det vissa faktorer som väger tyngre vid bedömningen. En sådan faktor är att en utomlands bosatt person har sin make/maka eller minderåriga barn kvar i Sverige.
Om en person inte är obegränsat skattskyldig, så är personen istället begränsat skattskyldig. Som utgångspunkt beskattas en obegränsat skattskyldig person för samtliga inkomster, oavsett var dessa härrör ifrån, och oavsett var dessa tjänats in. För begränsat skattskyldiga beskattas däremot bara inkomster som anses ha sin källa i Sverige. Exempel på sådana inkomster är tjänsteinkomst som erhållits från arbete som utförts i Sverige, och utdelningsinkomst från svenska bolag.
Om en obegränsat skattskyldig person arbetar på distans från exempelvis Spanien, så vill Sverige således beskatta löneinkomsten från arbetet. Om däremot en i Sverige begränsat skattskyldig person arbetar på distans från Spanien, så vill Sverige inte beskatta inkomsten. Trots att en person är obegränsat skattskyldig, så finns vissa möjligheter att Sverige inte beskattar lön från distansarbete utomlands. Mer om detta nedan.
Påverkar skatteavtal inkomst av distansarbete utomlands?
Förutom en persons skattestatus i Sverige, alltså om personen är obegränsat eller begränsat skattskyldig, kan tillämpning av skatteavtal påverka hur en distansarbetande person beskattas. Skatteavtal kan nämligen begränsa Sveriges rätt att beskatta arbete från distansarbete utomlands, även om personen är obegränsat skattskyldig i Sverige. Om sådan begränsning ska föreligga, krävs att personen får hemvist enligt ett skatteavtal i utlandet, vilket måste bedömas utifrån det aktuella skatteavtalet och den enskilda situationen.
För att ett skatteavtals bestämmelser ska påverka en svensk som distansarbetar från utlandet, måste detta yrkas på i den årliga svenska deklarationen. Det finns inget formulär eller liknande för detta. Ett yrkande tas istället fram i en separat textbilaga, som innehåller argumentation för hur skatteavtalets bestämmelser ska påverka personens svenska skatt. Vi på nomadtax kan hjälpa dig med detta.
Vad bör en arbetsgivare till en person som arbetar på distans från utlandet tänka på?
Det finns en rad risker som uppstår för en svensk arbetsgivare med anställda som distansarbetar från utlandet. Inledningsvis är det vanligt att arbetsgivaren är skyldig att registrera sig som arbetsgivare i det land personen arbetar för, vilket krävs för att arbetsgivaren ska kunna innehålla och skicka in preliminärskatt i det aktuella landet. Detta kan utgöra en omfattande administrativ börda för den svenska arbetsgivaren.
Vidare finns också risk att en svensk arbetsgivare är skyldig att betala arbetsgivaravgifter i utlandet, även om en rad undantag finns. Till exempel kan en person fortsatt tillhöra svensk socialförsäkring, vilket innebär att arbetsgivaravgifter fortsatt ska betalas i Sverige, om personen anses utsänd till ett EU- eller EES-land. Reglerna är dock komplicerade, och varierar i hög grad beroende på i vilket land personen distansarbetar från.
Slutligen kan också ett så kallat fast driftställe uppstå till följd av att en arbetstagare distansarbetar från utlandet. I sådant fall blir det svenska bolaget skyldig att betala bolagsskatt i det andra landet, vilket leder till att bolaget är skyldigt att lämna in en inkomstdeklaration i landet.
Sammanfattande slutsatser kring distansarbete utomlands
I regel är beskattningen av en svensk som distansarbetar från utlandet beroende av om denne är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige. Detta måste bedömas i varje enskilt fall. Beskattningen av personen är också beroende av huruvida skatteavtal kan tillämpas, vilket också måste utredas i det enskilda fallet.
En svensk arbetsgivare till en distansarbetare från utlandet löper generellt sett hög risk att träffas av arbetsgivarskyldigheter i det andra landet, vilket kan vara både kostsamt och administrativt betungande. Vissa lösningar finns dock för att minimera både risker och compliance-skyldigheter.
Sammanfattningsvis kan en svensk som distansarbetar från utlandet spara en hel del pengar, om inkomsterna endast beskattas i arbetslandet och inte i Sverige. Detta kräver dock att en noggrann planering görs i förhållande till det svenska skatteanspråket, skatteavtal, och arbetslandets interna lagstiftning. Hör av dig till oss på nomadtax om du är nyfiken på hur just din skattesituation kan optimeras.
Comments