top of page

Hur fungerar skatteavtal för utlandssvenskar?

De flesta utlandssvenskar har någon gång hört talas om skatteavtal. Vad ett skatteavtal är, vilken effekt det har, och hur det kan gynna dig, är kunskapen dock ofta låg kring. Faktum är att skatteavtal kan utgöra ett effektivt hjälpmedel för att nå en gynnsammare skattesituation som utlandssvensk.


Bild på miniatyrleksak i form av gubbe i kostym

Vad är ett skatteavtal?

Ett skatteavtal är ett avtal mellan två länder, ett så kallat bilateralt avtal, som ingås med främsta syfte att förhindra att individer och företag blir utsatta för dubbelbeskattning, det vill säga när samma inkomst beskattas av samtidigt av två länder.


Sverige har ett tämligen rikt antal skatteavtal med länder världen över, men socialdemokraterna valde år 2021 att säga upp skatteavtalet med både Portugal och Grekland, vilket vållat problem för näringsidkare och individer i de tre länderna. Generellt sett har Sverige ingått skatteavtal med alla europeiska länder, samt de högutvecklade länderna i Amerika, Asien och Oceanien. Sverige har även skatteavtal med vissa länder i Afrika.


Hur påverkar skatteavtal mig som utlandssvensk?

Anledningen som framfördes av socialdemokraterna, vid uppsägning av skatteavtalen med Grekland och Portugal, var att de menade på att svenska pensionärer dragit otillbörlig fördel av skatteavtalens bestämmelser, i form av att svensk tjänstepension kunde tas ut skattefritt.


Anledningen till att pensioner, vid bosättning i Portugal, kunde tas ut skattefritt, berodde på två faktorer. Dels föreskrev skatteavtalet att Sverige saknade rätt att beskatta svensk tjänstepension, om personen som uppbar pensionen hade hemvist i Portugal enligt skatteavtalet, dels beskattade Portugal inte svenska pensionsinkomster enligt de så kallade NHR-reglerna.


Det var alltså en kombination av tillämpning av gynnsamma bestämmelser i ett skatteavtal, och nationell skattelagstiftning i Portugal, som skapade situationen att tjänstepension kunde tas ut helt skattefritt.


Emellertid omfattar skatteavtal långt mer inkomster än pension. Skatteavtal har artiklar för utdelning, ränteinkomster, kapitalvinster, och näringsinkomster, och reglerar vilket av två länder som får beskatta dessa. I regel krävs det att en utlandssvensk får hemvist i det nya bosättningslandet, för att Sveriges rätt att beskatta vissa inkomster ska bli begränsad.


Bild på grekisk by, i form av vita byggnader, på ön rhodos, med havet som bakgrund.

Hur påverkar skatteavtal utdelning?

Skatteavtal innehåller regelmässigt en egen s.k. fördelningsartikel som gäller för utdelningsinkomster. Generellt sett innebär denna artikel att källstaten, det vill säga det land vari bolaget som delar ut har hemvist, oavsett mottagarens hemvist har rätt att beskatta utdelning med 15 % skatt. Det land vari mottagaren har hemvist har oftast obegränsad rätt att beskatta utdelning, oavsett källa. Samtidigt föreskriver skatteavtal ofta att hemviststaten ska avräkna ev. utländsk källskatt på utdelning.


Hur påverkar skatteavtal pensionsinkomster?

3Skatteavtalens pensionsartiklar skiljer sig ofta ganska markant åt, eftersom artiklarna är resultat av förhandlingar mellan Sverige och det aktuella landet. Generellt sett kan det sägas att äldre skatteavtal ofta har artiklar som är mer gynnsamma för skatteoptimering, jämfört med avtal som slutits mer nyligen.


För att ta reda på hur ett skatteavtal kan påverka en utlandssvensk persons pensionsinkomster, måste först en analys göras av hur pensionen i fråga ska inordnas under skatteavtalets artiklar. Ofta görs åtskillnad på olika typer av pension, varvid exempelvis tjänstepension behandlas annorlunda än statlig pension och pension från arbete i statlig tjänst. Det är därför viktigt att varje enskild situation utreds utifrån förhållandena i det enskilda fallet.


Hur fungerar skatteavtal?

En viktig och intressant aspekt, i förhållande till skatteavtal, är att dessa har högre ställning än svensk intern skattelag. Detta innebär i vissa fall att svenska skatteregler får ge vika för skatteavtalsbestämmelser. Så är exempelvis fallet i vissa avtal, som begränsar den svenska tioårsregeln. Skatteavtal kan exempelvis också påverka de svenska 3:12-reglerna, eftersom skatteavtalsbestämmelser har högre ställning rent rättsligt. Därav används skatteavtal vid skatteoptimering i förhållande till en rad olika inkomster, så som pension, utdelning och kapitalvinster.


Hur används skatteavtal för skatteoptimering?

Som tidigare sagts i den här artikeln, kan skatteavtal användas för skatteoptimering. För att detta ska vara möjligt krävs att personen i fråga erhåller skatteavtalsmässigt hemvist i det nya bosättningslandet, vilket kan ske på flera olika grunder. Vi på nomadtax tar alltid fram en noggrann plan, för att våra utlandssvenska klienter ska erhålla avtalshemvist i korrekt land. Därefter kan Sveriges rätt att beskatta vissa inkomster kraftigt begränsas. Om det nya bosättningslandet samtidigt har interna gynnsamma skatteregler, kan låg eller i vissa fall ingen beskattning uppstå med rätt planering.


Är du bosatt utomlands, eller funderar på att bli det? Hör av dig till oss på nomadtax och ta reda på hur din skattesituation kan optimeras.



0 kommentarer

Comments


bottom of page