top of page

Skatteavtal - hur fungerar dem?

Många personer har säkert hört talas om att det finns något som heter "skatteavtal". Men hur fungerar egentligen skatteavtal, och kan dom användas för att skatteplanera? Sverige har ett relativt stort antal skatteavtal med länder världen över. Mer obskyra länder, och då främst länder i Afrika och Asien, saknar Sverige dock avtal i många fall med.


Bild på skrivbord med laptop och anteckningsblock

Vad är ett skatteavtal?

Det huvudsakliga syftet med ett skatteavtal, eller dubbelbeskattningsavtal som de också kallas, är att förhindra att en person eller ett bolag blir beskattat för samma inkomst i två länder. Skatteavtal verkar således genom att begränsa det skatteanspråk en stat kan ställa mot en person eller ett bolag.


Hur tillämpas skatteavtal?

För individer, är det av stor vikt att fastställa vilket land personen ska anses ha sitt hemvist enligt avtalet i. Detta görs genom en trapp-liknande prövning, genom den så kallade "tie-breaker-regeln". Något förenklat består prövningen i att först bedöma om personen är obegränsat skattskyldig i båda stater. Om så är fallet, går man sedan vidare och bedömer om personen har stadigvarande tillgång till bostad i båda stater. Om så är fallet, ska istället prövas i vilket av länderna personen har sitt "centrum för levnadsintressen", vilket innebär att en helhetsbedömning ska göras av personens personliga och ekonomiska intressen i staterna. Det finns några ytterligare steg i tie-breaker-regeln, men det är sällan dessa tillämpas, eftersom hemvistfrågan ofta löses på ett tidigare stadie i regeln.


Vilken effekt har ett skatteavtal på skatten?

När hemvistfrågan har lösts, så ska de s.k. fördelningsartiklarna tillämpas i avtalet. Detta kan exempelvis leda till att Sverige är förhindrade att beskatta inkomst av utdelning och kapitalvinst. I många fall medför fördelningsartikeln om kapitalvinst, att Sveriges tioårsregel sätts ned eller helt begränsas.


Vid utflyttning från Sverige skall alltid skatteavtals påverkan undersökas, och planeras, för att undvika att dubbelbeskattning sker av en individ eller ett bolag. I många fall kan även en person erhålla en mycket gynnsam skattesituation, genom tillämpning av skatteavtalet.

0 kommentarer

Comments


bottom of page