top of page

Skatteguide för svenskar i Frankrike (2024)

Enligt organisationen Svenskar i världens undersökning av utlandssvenskar, bor cirka 30 000 svenskar i Frankrike. Det som lockar är det goda klimatet, rik kultur, ett kök i världsklass, och det vackra landskapet. Men hur fungerar det egentligen med skatt för svenskar i Frankrike? Finns det risk att man behöver betala mer skatt jämfört med i Sverige, eller är det rent av så att man måste betala skatt både i Sverige och Frankrike? Kan jag sänka min skatt avsevärt? Dessa frågor kommer besvaras i denna artikel.


Bild över Cannes, Frankrike, med marina och stad i bakgrund.
När får jag skatterättsligt hemvist i Frankrike?

Till skillnad från de flesta andra länder, har Frankrike ingen regel i form av antal vistelsedagar i landet som avgör huruvida en individ blir ”tax resident” (obegränsat skattskyldig) i landet. Istället tillämpar Frankrike följande kriterier, varav det är tillräckligt att ett kriterium uppfylls:

  • Individen har sitt hushåll i Frankrike, eller, om personen inte har detta, att Frankrike är det land personen stadigvarande vistas/lever i,

  • Individen arbetar i Frankrike, med dennes huvudsakliga arbete, eller

  • Personens har sina ekonomiska intressen i Frankrike

Om en individ anses vara ”tax resident” i Frankrike, innebär detta att Frankrike som huvudregel vill beskatta individens globala inkomster. Frankrikes skatteanspråk kan dock begränsas av ett tillämpligt skatteavtal, så som det svensk-franska skatteavtalet.


Hur hög är skatten på tjänsteinkomst i Frankrike?

Frankrike tillämpar olika typer av inkomsttyper vid beskattningen. Dessa inkomsttyper slås samman efter att tillämpliga avdrag gjorts, varefter den sammanlagda inkomsten beskattas med progressiva skattesatser. En sak som skiljer sig från Sverige, och som är viktig att notera, är att Frankrike vid sin beskattning tar hänsyn till huruvida en person är gift, samt hur många barn personen i fråga har.

För en person i singelhushåll, gäller följande skattesatser på tjänsteinkomst som erhålles under år 2024 (årlig inkomst):

0 % skatt på inkomst mellan 0 EUR och 11 294 EUR

11 % skatt på inkomst mellan 11 294 EUR och 28 797 EUR

30 % skatt på inkomst mellan 28 797 EUR och 82 341 EUR

41 % skatt på inkomst mellan 82 341 EUR och 177 106 EUR

45 % skatt på inkomst överstigande 177 106 EUR

Ytterligare 3 % skatt utgår på inkomst mellan 250 00 EUR och 500 000 EUR, samt 4 % på inkomst som överstiger 500 000 EUR. Värt att känna till, är att de franska arbetsgivaravgifterna är de högsta i världen. En del av arbetsgivaravgifterna erläggs av arbetsgivaren, medan den andra delen dras från arbetstagarens bruttolön. Genomsnittligen uppgår arbetsgivaravgifterna om cirka 45 % av en individs bruttolön, men det finns taknivåer för arbetsgivaravgifterna.


Hur hög är skatten på kapitalinkomst i Frankrike?

Frankrike tillämpar som huvudregel en platt skatt på kapitalinkomster, om 30 %. Denna skattesats tillämpas på löpande kapitalinkomster, så som utdelning, ränta och liknande. Även kapitalvinster beskattas med 30 %. Kapitalvinster vid försäljning av fast egendom beskattas lägre, beroende av hur länge egendomen har ägts av den skattskyldige.

Frankrikes regler kring beräkning av en kapitalvinst skiljer sig från de svenska. Det är därför viktigt att en korrekt bedömning görs av vilka kostnader som är avdragsgilla, så som utgifter för renoveringar.


Hur hög är skatten på pensionsinkomst i Frankrike?

Pensionsinkomster från Sverige beskattas enligt samma skattesatser som gäller för tjänsteinkomst (se ovan), efter ett avdrag på 10 %. Därutöver utgår franska arbetsgivaravgifter (9,1 %) som huvudregel på pensionsinkomster, men med ett svenskt S1-intyg kan detta undvikas.

Det finns en möjlighet, enligt fransk skattelagstiftning, att erhålla pension i en engångsutbetalning, som enbart beskattas med 7,5 %. Möjligheten finns dock inte för alla typer av pensioner, och det bör därför i förväg utredas om denna regel är tillämplig.

I förhållande till svenska pensioner, är det svensk-franska skatteavtalet en av de mest gynnsamma skatteavtal som finns. Anledningen är att avtalet stipulerar att endast hemviststaten äger rätt att beskatta pensionsinkomster. För personer med något lägre, eller medelstora pensioner, kan detta innebära en mycket låg beskattning vid bosättning i Frankrike. Det är emellertid mycket viktigt att personen i fråga erhåller skatteavtalsmässigt hemvist i Frankrike. Juridisk kompetens bör anlitas för att säkerställa detta.


Bild på person som blickar ut över bergskedja (alperna).
Övriga skatter i Frankrike

Frankrike har en s.k. exit-skatt som tillämpas på individer som varit obegränsat skattskyldiga i Frankrike under de senaste sex åren, av de senaste tio åren, från den tidpunkt personens obegränsade skattskyldighet i Frankrike upphör. Exit-skatten omfattar orealiserade kapitalvinster vid innehav av 50 % eller mer av det totala antalet aktier i ett bolag, eller då aktier innehas vars marknadsvärde överstiger 800 000 EUR.


Frankrike har även en fastighetsskatt, men svenska medborgare behöver ej betala denna på fast egendom utanför Frankrike, under de första fem åren som obegränsat skattskyldiga i Frankrike.


Därutöver har Frankrike både arvs- och gåvoskatt, som kan uppgå om betydande belopp. Beroende på vilken relation gåvo- eller arvmottagaren har till givaren eller arvlåtaren, finns fribelopp som innebär att arvsskatt inte utgår på den del av en gåva eller ett arv som understiger fribeloppet.

Hur fungerar skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike?

Sverige har ingått ett skatteavtal med Frankrike, som har det primära syftet att motverka dubbelbeskattning, det vill säga att både Frankrike och Sverige beskattar samma inkomst hos en person eller ett bolag.


Skatteavtalet följer i stora delar OECD:s modellavtal, och innebär något förenklat att vissa inkomster bara får beskattas av en av länderna. Andra inkomster får beskattas av båda stater, men en av staterna är då skyldiga att avräkna den andra statens skatt.


Vid tillämpning av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike, är det viktigt att först bestämma i vilket av länderna en individ ska anses ha sitt hemvist enligt skatteavtalet. Om en svensk person som är bosatt i Frankrike har ”väsentlig anknytning” till Sverige, eller ”stadigvarande vistelse” i Sverige, måste personens avtalshemvist avgöras genom tillämpning av den så kallade tier-break-regeln. Det är viktigt att bedöma det svenska skatteanspråket som föreligger i förhållande till en person som bosätter sig i Frankrike, eftersom detta påverkar tillämpningen av skatteavtalet.


Summering och slutsats

Frankrike tillämpar förhållandevis höga skattesatser på personer som är tax residents i landet, vilket ytterligare förstärks av de höga arbetsgivaravgifterna. Samtidigt finns det framförallt goda möjligheter för svenska pensionärer att beskattas lågt på pensionsinkomster från Sverige. Detta kräver dock att korrekt skatteplanering sker utifrån svensk intern rätt, fransk intern rätt, samt det svensk-franska dubbelbeskattningsavtalet.


Utflyttningar från Sverige bör alltid genomföras med professionell hjälp, i förhållande till skatter, eftersom betydande belopp kan besparas genom att utflyttningen sker på ett skatteoptimalt sätt.


Går du i tankarna att flytta permanent till Frankrike? Tveka inte att höra av dig till oss.

0 kommentarer

Commentaires


bottom of page