top of page

Skatteguide för svenskar i Spanien (2024)

Spanien - en svensk klassiker som blir allt mer populärt för varje år. Tidigare har svensk-enklaver så som Gran Canaria, Magaluf och liknande orter samlat en mängd utlandssvenskar som tröttnat på den kalla och mörka vintern i Skandinavien. Under de senaste åren har orter som Marbella lockat influencers, entreprenörer, personer i näringslivet, samt digitala nomader i mängder. Enligt organisationen Svenskar i Världens uppskattning från 2022, bor numera över 100 000 svenskar i Spanien, vilket gör landet till landet med tredje störst antal bosatta svenskar (efter Sverige och USA).


Oavsett anledningen till att flytta utomlands, är skatt en fråga som dyker upp i de flesta personers medvetande när de planerar en flytt till Spanien. Kommer det bli dyrare? Kommer jag kunna behålla mer av min lön varje månad? Kan jag fortsätta arbeta för mitt svenska bolag? Kan jag spara mer av min pension? Dessa frågor är relevanta att besvara innan en flytt till Spanien genomförs.

Spansk by med traditionella hus vid medelhavet

När får jag skatterättsligt hemvist i Spanien?

För det första är det viktigt att veta när man blir "tax resident", det vill säga obegränsat skattskyldig vid flytt till Spanien. Som huvudregel blir en person tax resident först när denne har spenderat 183 dagar under ett kalenderår i Spanien. Denna regel har gett upphov till äldre strategier, så som det "spanska fönstret", vilket innebar att personer försökte undgå beskattning både i Sverige och Spanien, genom att hävda att de inte var skattskyldiga i Sverige samtidigt som de inte heller var skattskyldiga i Spanien. Strategin är dock inte realistisk, eftersom Spanien likt Sverige även beskattar så-kallade non-tax residents för en rad inkomster. Det är inte heller möjligt att få skatteavtalsrättsligt hemvist i Spanien, om man inte är tax resident i landet.


Vid sidan av regeln om 183 dagar, kan även en person bli tax resident om personens centrum för levnadsintressen är i Spanien. Det är viktigt att en bedömning görs av från vilket datum en person blir tax resident i Spanien, eftersom detta påverkar såväl det spanska skatteanspråket, som möjligheten att få hemvist enligt skatteavtal i Spanien.


Hur hög är skatten på tjänsteinkomst i Spanien?

Till skillnad från vad man kan tro, så är den spanska beskattningen av tjänsteinkomster inte särskilt låg. Den är dock betydligt lägre än den svenska motsvarigheten. Precis som i Sverige utgår skatt enligt en progressiv skatteskala (högre skatt ju mer du tjänar). Närmare bestämt utgår den spanska inkomstskatten på tjänsteinkomst enligt följande skala:

  • 19 % skatt på inkomst mellan 0 EUR till 12 450 EUR

  • 24 % skatt på inkomst mellan 12 451 EUR till 20 200 EUR

  • 30 % skatt på inkomst mellan 20 201 EUR till 35 200 EUR

  • 37 % skatt på inkomst mellan 35 201 EUR till 60 000 EUR

  • 45 % skatt på inkomst mellan 60 001 EUR till 300 000 EUR

  • 47 % skatt på inkomst överstigande 300 001 EUR

Som tax resident i Spanien har du även rätt till ett "personal tax allowance", vilket är att likställa med det svenska grundavdraget. Beroende på ålder och familjesituation varierar detta allowance i storlek. Generellt sett uppgår detta allowance om EUR 5 550 för individer.


För en svensk person i Spanien är skatten också självklart beroende av det svenska skatteanspråket. Om personen är obegränsat skattskyldig i Sverige, vill både Sverige och Spanien beskatta tjänsteinkomst, även om arbetet utförts i Spanien. Det ska därför bedömas om den svenska sexmånadersregeln kan begränsa det svenska skatteanspråket. Till följd av svensk domstolspraxis finns det krav på ett kausalsamband mellan utlandsvistelsen och tjänstens beskaffenhet. Svensk skatteexpertis bör därför konsulteras för att bedömning ska kunna göras av om sexmånadersregeln kan tillämpas. Det finns även möjligheter att undanta tjänsteinkomst med hjälp av tillämpning av skatteavtal. En bedömning av i vilket land arbetsgivaravgifter ska betalas ska också göras enligt EU-förordning 883/2004.


Beroende på en persons skattestatus enligt svensk intern rätt, utgår antingen progressiv inkomstskatt alternativt SINK-skatt på pension som tjänats in i Sverige. Beskattningen är dock beroende av bestämmelserna i svensk-spanska skatteavtalets tillämpning, varför resultatet skiljer sig åt beroende på den enskilda personens situation.


Hur hög är skatten på kapitalinkomst i Spanien?

I Spanien beskattas även kapitalinkomster med en progressiv inkomstskatt, vilket ur ett internationellt perspektiv är förhållandevis ovanligt. Därav finns det goda skäl för personer med betydande kapitalinkomster, så som utdelning och ränteinkomst, att eventuellt se sig om för ett annat land. Det kan dock finnas möjlighet att omfattas av de spanska specialreglerna "Beckham Law" - vilket kan leda till att ingen inkomstskatt alls utgår på vissa inkomster. Samtidigt är regelverket snårigt med långtgående krav för att omfattas, och skatteexpertis bör därför alltid anlitas för att säkerställa att reglerna är tillämpliga. För mer information om Beckham Law, kan du läsa vår artikel om regelverket.


På kapitalinkomster utgår spansk skatt enligt följande skattesatser:

  • 19 % skatt på inkomst mellan 0 EUR till 6 000 EUR

  • 21 % skatt på inkomst mellan 6 000 EUR till 50 000 EUR

  • 23 % skatt på inkomst mellan 50 000 EUR till 200 000 EUR

  • 27 % skatt på inkomst mellan 200 000 EUR till 300 000 EUR

  • 28 % skatt på inkomst över 300 000 EUR

Övriga skatter i Spanien

Vid sidan av kapitalskatten och skatt på tjänsteinkomst, finns ett flertal andra skatter i Spanien. Framförallt finns den spanska förmögenhetsskatten, som gör att personer med betydande tillgångar kan åka på rejäla summor att betala. Därutöver finns även gåvo- och arvsskatt som uppgår om ganska så höga skattesatser. Regionala skillnader föreligger vad gäller dessa skatter. Exempelvis valde regionen Andalusien att helt avskaffa förmögenhetsskatten under hösten 2022. Fastighetsskatt utgår årligen, och varierar från region till region. Stämpelskatt utgår vid köp av fastigheter.


För personer som äger svenska bolag, är det viktigt att se till att ett så kallat fast driftställe inte uppstår i Spanien, eftersom detta hade medfört att bolaget bli skattskyldigt för bolagsskatt också i Spanien. Det kan istället finnas goda skäl att starta ett spanskt aktiebolag, vilket i regel också krävs för att en person ska omfattas av Beckham Law.


Lyxjakter förtöjda i hamn med vita exklusiva hus i bakgrunden, samt en bergig natur bakom staden

Hur fungerar skatteavtalet mellan Sverige och Spanien?

Så som ovan nämnts, finns det hög risk att både Sverige och Spanien vill beskatta utlandssvenskar i Spaniens inkomster. För att motverka detta, har Sverige ingått ett skatteavtal med Spanien. Vid tillämpning av skatteavtal är det viktigt att bedöma i vilket land en person kommer ha sitt hemvist enligt avtalet. Tyvärr finns en specialbestämmelse intagen i avtalet, som medför att personer med "väsentlig anknytning" till Sverige i regel ska anses ha sitt hemvist enligt avtalet i Spanien, under de tre första åren av bosättning i Spanien. På grund av denna specialbestämmelse är det viktigt att anlita skatteexpertis vid flytt till Spanien. Det är tyvärr även inte särskilt ovanligt att den spanska skattemyndigheten inte är överens med svenska Skatteverket om hemvistfrågan, vilket kan ge upphov till svårlösta situationer av dubbelbeskattning i värsta fall.


Ytterligare ett problem med det svensk-spanska skatteavtalet är att detta inte kan tillämpas på personer som omfattas av "Beckham Law" i Spanien, vilket gör att bedömning av det svenska internrättsliga skatteanspråket blir oerhört viktigt för dessa personer.


Summering och slutsats

Spanien lockar med härligt klimat, kultur och mat. Den spanska skatten kan dock bli förhållandevis hög - framförallt för personer med betydande kapitalinkomster (p.g.a. progressiv skatteskala) och betydande förmögenhet (p.g.a. förmögenhetsskatt).


Det finns möjligheter att minska skatten, till exempel genom "Beckham Law" - ett specialregelverk som implementerades för att locka David Beckham till Spanien under hans fotbollskarriär. Dock medför Beckham Law och skatteavtalets hemvistbestämmelse vissa svårigheter som generellt sett inte finns mellan Sverige och andra länder. Det är därför mycket viktigt att skatteexpertis anlitas innan flytt till Spanien, för att skattemässig planering och optimering ska kunna ge en så optimal skattesituation som möjligt.


Kontakta oss om du är i behov av skatterådgivning gällande flytt till Spanien.









0 kommentarer

ความคิดเห็น


bottom of page