top of page

Skatteguide för svenskar i Storbritannien (2025)

Enligt organisationen Svenskar i Världen, bodde cirka 100 000 svenskar i Storbritannien år 2022. Välbetalda jobb och ett rikt kulturliv är två av faktorerna som lockar svenskar. Skatt är en sak som de flesta svenskar oroar sig för i samband med bosättning i Storbritannien. Kommer jag behöva betala mer skatt? Ska jag också betala brittisk skatt på mina inkomster från Sverige? Får Sverige beskatta mina inkomster? Dessa frågor är exempel som vi ofta stöter på från personer som bor i, eller överväger att flytta till eller från Storbritannien.


Flygfoto över centrala delarna av London.
När blir jag skattskyldig i Storbritannien?

Storbritanniens skattesystem är komplext och svårförståeligt i jämförelse med det svenska. Detta kan vålla en hel del huvudbry för personer som är nya i landet. Den viktigaste faktorn som påverkar en persons skattesituation, är dennes skattskyldighet i Storbritannien.


För att ta reda på om du är motsvarande obegränsat skattskyldig ”tax resident” i Storbritannien, ska en serie tester genomföras i korrekt ordning. För det första, ska de så kallade ”automatic UK residence test” genomföras:


  • Personen spenderar mer än 183 dagar i Storbritannien under ett år

  • Personens enda permanentbostad är i Storbritannien under minst 91 dagar under ett år

  • Personen arbetar heltid i Storbritannien under en period av 365 dagar, och under den perioden finns det inga betydande avbrott från arbete i Storbritannien

  • Personen dör under ett beskattningsår och var under de tre föregående åren skattskyldig och hade ett hem i Storbritannien


Om någon av dessa fyra test besvaras jakande, innebär detta att personen i fråga är obegränsat skattskyldig (tax resident) i Storbritannien. Om frågorna besvaras nekande, ska en bedömning göras om personen i fråga har ”sufficient ties”, alltså tillräcklig anknytning, till Storbritannien.


I förhållande till personer som avflyttat från Storbritannien, finns ytterligare tester, vars resultat avgör om personen ska kvarstå som tax resident i Storbritannien, trots att denne inte längre bor permanent i landet. Reglerna kan jämföras med de svenska reglerna om väsentlig anknytning.


Till sist vill vi också nämna att Storbritannien likt andra länder som Cypern och Malta, har speciella skatteregler för så kallade ”non-doms”, vilket är personer som har huvudsaklig koppling till ett annat land än Storbritannien, trots att de bor i landet. Mer om detta nedan.


Hur hög är skatten på tjänsteinkomst i Storbritannien?

Precis som i Sverige, tillämpar Storbritannien en progressiv skatteskala. Till skillnad från Sverige beskattas dock även kapitalinkomster enligt denna skala. Ett relativt generöst grundavdrag finns, som för år 2024/2025 (Storbritannien tillämpar ett brutet skatteår) som huvudregel uppgår om 12 570 GBP (cirka 160 000 kronor). För tjänsteinkomst gäller följande skattesatser i Storbritannien för tax residents:


  • 0 % skatt på inkomst mellan 0 GBP och 12 570 GBP

  • 20 % skatt på inkomst mellan 12 571 GBP och 50 270 GBP

  • 40 % skatt på inkomst mellan 50 271 GBP och 125 140 GBP

  • 45 % skatt på inkomst överstigande 125 140 GBP


Hur hög är skatten på kapitalinkomst i Storbritannien?

Som tidigare nämnts, beskattas löpande kapitalinkomster med samma skattesatser som tjänsteinkomst. Några undantag finns dock. Ett särskilt allowance finns för ”savings income” och ett annat för utdelning.  

Kapitalvinster på aktier och liknande värdepapper beskattas med en särskild skatt. Skattesatserna är de följande:


  • 0 % skatt på kapitalvinster mellan 0 GBP och 50 270 GBP

  • 10 % skatt på kapitalvinster mellan 6 000 GBP och 37 700 GBP

  • 20 % skatt på kapitalvinster överstigande 37 700 GBP


För kapitalvinster från försäljning av fastigheter gäller istället följande skattesatser:


  • 18 % skatt om du är en så kallad ”basic rate taxpayer”

  • 28 % skatt om du är en så kallad ”higher rate taxpayer”


Gatuvy i London med klassisk dubbeldäckarbuss i fokus

Hur blir jag bli beskattad som ”non domiciled” i Storbritannien?

Som ovan nämnts, har Storbritannien särskilda skatteregler för personer som bedöms vara ”non domiciled” i landet. Status som domiciled, eller non domiciled, har förhållandevis stor påverkan på en persons skattesituation. Något förenklat anses personer vara domiciled i det land som personen har starkast koppling till över tid. En person som endast avser att bo några år i Storbritannien bör inte bli domiciled i landet, vilket gör att personen kan dra nytta av de speciella skattereglerna för non doms.


Men vad är då effekten av att ha status som non domiciled i Storbritannien? Effekten är att personen inte blir beskattad alls i Storbritannien på inkomst som har källa i ett annat land och som inte remitteras (överförs eller används) till Storbritannien.


*Uppdatering* - Under Mars 2024 annonserade den brittiska regeringen att detta regelverk ska ändras från och med 2025. Läs mer här.
Övriga skatter i Storbritannien

Till skillnad mot vad som gäller i Sverige, finns det både arvsskatt och gåvoskatt i Storbritannien. Som huvudregel utgår arvsskatt endast på arv som överstiger 325 000 GBP. Tillgångar som överstiger denna gräns, beskattas med 40 % arvsskatt.


Reglerna är synnerligen komplicerade, och det finns ett antal lagliga vägar en person kan minska arvsskatt genom. Ofta använder sig mer förmögna individer av truster (jämförbart med stiftelser), vilket kan reducera arvsskatten om det görs korrekt. Det ska dock poängteras att arv som förs vidare via en trust, till personer som är bosatta i Sverige, riskerar att beskattas som tjänsteinkomst i Sverige. Det måste därför utredas noggrant hur sådant arv beskattas i Sverige, om någon av arvingarna är skattskyldiga i Sverige.


Gåvoskatt utgår vanligtvis inte på gåvor mellan makar eller sambos.


Hur fungerar skatteavtalet mellan Sverige och Storbritannien?

Precis som med många andra länder, har Sverige ingått ett skatteavtal med Storbritannien. Oavsett vilka skatteregler som gäller i Sverige och Storbritannien, har skatteavtalets bestämmelser företräde. Därför är det mycket viktigt att fastställa vilken påverkan skatteavtalet har på dig och din inkomst. För att göra detta, ska det först bedömas i vilket av länderna du har ditt hemvist i enligt skatteavtalet. Bedömningen är av komplicerad art och ska göras av en skattejurist.


Avtalets bestämmelser innebär grovt förenklat att det ena landet förlorar rätten att beskatta de flesta inkomsterna, om personen har hemvist enligt avtalet i det andra landet. Exempelvis kan detta, med rätt skatteplanering, leda till att Sverige förlorar rätten att beskatta utdelning från ett fåmansbolag enligt de svenska så kallade ”3-12-reglerna”. Skatteavtalet kan exempelvis också begränsa den svenska tioårsregeln, samt Sveriges rätt att beskatta kryptovaluta.


En uppseväckande sak, är att Storbritanniens beskattningsår löper från 6 april till 5 april året efter, vilket kan skapa problem vid tillämpning av skatteavtalet, eftersom Sverige har kalenderåret som beskattningsår. Vi på nomadtax har dock lång erfarenhet av att tillämpa det brittisk-svenska skatteavtalet, vilket måste göras annorlunda gentemot skatteavtal mellan stater med samma beskattningsår.


Summering och slutsats

De brittiska skattereglerna är komplicerade, eftersom en persons beskattning är beroende av om personen är tax resident eller ej, samt om personen är domiciled eller ej. Till detta kan också Sveriges skatteavtal med Storbritannien påverka beskattningen, samt de interna svenska reglerna om skattskyldighet (väsentlig anknytning och stadigvarande vistelse). Hur du beskattas styrs alltså av en komplex väv av brittisk rätt, svensk rätt, och skatteavtalet. Arbetsgivaravgifter styrs av ett avtal som är del av Storbritanniens uträdesavtal från EU.


I övrigt tenderar skattesatserna att vara något lägre än de svenska skattesatserna, vilket såklart är attraktivt. Om du planerar att flytta till Storbritannien, alternativt flytta tillbaka till Sverige från Storbritannien, på ett skatteoptimalt sätt, bör du kontakta oss.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page