Under corona-pandemin blev det tydligt att remote work fungerar utmärkt. Efter att pandemin klingat av har det därför blivit allt mer vanligt förekommande att företag anlitar personal som arbetar remote från ett annat land än det företaget är etablerat i. Men vilka krav ställs på ett sådant företag som har personal som arbetar remote ifrån Sverige? Läs vidare så ska vi gå igenom kraven på arbetsgivare samt eventuella fällor som finns.
Kan jag anställa en person som arbetar remote från Sverige?
Enligt svensk rätt, finns det inget hinder mot att ett utländskt (icke-svenskt) företag anställer en person som är bosatt och arbetar från Sverige. Emellertid måste arbetsgivaren följa de skatte- och arbetsrättsliga krav som uppställs i svensk lagstiftning.
Vilka krav ställs på arbetsgivare, vid anställning av distansarbetare i Sverige?
Enligt svensk skatterätt, måste en utländsk arbetsgivare som har personal i Sverige vidta en registrering som arbetsgivare i Sverige. Efter att registreringen genomförts, är arbetsgivaren som huvudregel skyldig att innehålla svensk preliminärskatt vid lönebetalning till den anställde personen. Arbetsgivaren är dessutom att inkomma med s.k. ”PAYE-reports” på månadsbasis till svenska Skatteverket. Sannolikt är arbetsgivaren även skyldig att erlägga svensk arbetsgivaravgifter.
Förutom de skatterättsliga kraven, är en utländsk arbetsgivare med personal som arbetar remote från Sverige även skyldiga att säkerställa att deras anställda person erhåller de rättigheter som föreskrivs i svensk arbetsrätt. Bland annat innebär detta att den anställde ska ha rätt till semester enligt den svenska semesterlagen, rätt till föräldraledighet, sjuklön, och liknande. En individuell analys måste göras av de arbetsrättsliga kraven, eftersom dessa är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet.
Riskerar en utländsk arbetsgivare att betala svensk bolagsskatt?
Ett utländskt företag med personal i Sverige kan bli skyldig att betala svensk bolagsskatt, om ett så kallat ”permanent establishment” (fast driftställe) uppstår i Sverige. Ett fast driftställe kan mycket väl uppstå till följd av en person arbetar remote från Sverige.
En analys av risken för fast driftställe bör göras, för att se till att någon obehaglig överraskning inte sker. Svenska Skatteverket släppte under år 2022 en ”legal opinion” som medför möjlighet att ett fast driftställe inte uppstår, i fall då en person distansarbetar från sitt hem i Sverige.
Måste en utländsk arbetsgivare betala svenska arbetsgivaravgifter?
Som huvudregel ska svenska arbetsgivaravgifter betalas på lön till en person som fysiskt arbetar i Sverige. Det finns dock vissa undantag. Ibland kan den gemensamma EU-förordningen 883/2004 medföra att arbetsgivaravgifter ska betalas i ett annat land. Sverige har också ingått i s.k. socialförsäkringskonventioner med ett flertal länder, vilket kan begränsa Sveriges rätt att ta ut arbetsgivaravgifter.
De svenska arbetsgivaravgifterna betalas enbart av arbetsgivaren. Arbetsgivaravgifterna uppgår till 31,42 % av bruttolönen och skattepliktiga förmåner, som huvudregel. För utländska företag, som inte har ”fast driftställe” i Sverige, betalas istället 19,8 % på samma underlag i arbetsgivaravgifter. Det finns ingen ”cap” för hur höga arbetsgivaravgifterna är, vilket innebär att uttaget av arbetsgivaravgifter i Sverige är skyhögt i internationell jämförelse.
Är du i behov av rådgivning vid anställning av person som ska arbeta remote från Sverige? Tveka inte att höra av dig till oss på nomadtax.
Comments